V tomto článku si ukážeme recepty na zdravé velikonoční jidáše.
Nevěříte, že něco takového může existovat? Čtěte dál!
Vybrala jsem si pro Vás tři skvělé fitness recepty, díky kterým si můžete toto výborné sváteční pečivo dopřát i v rámci diety a zdravého životního stylu, aniž byste se museli bát nabrání nechtěných kil.
Velikonoce už se nám blíží a jelikož s kynutým těstem je poměrně mnoho práce, proč si nevyzkoušet upéct pár dietních jidášků cvičně již teď?
Pusťe se s námi do zdravého pečení!
Fitness špaldové sváteční jidáše
Špaldová mouka je výbornou volbou v rámci fit pečení. Představuje skvělou a často vyhledávanou náhradu za ne příliš vhodnou bílou pšeničnou mouku.
Nejenže výrobky upečené ze špaldové varianty chutnají nesrovnatelně lépe a oplývají lákavým oříškovým aromatem. Tento druh mouky je ale zároveň i nesrovnatelně zdravější, jelikož obsahuje spoustu živin, které v rafinované pšeničné mouce nenajdete.
Vyzkoušejte si upéct chutné špaldové jidášky!
Ingredience
20 kusů
- 350 g celozrnné špaldové mouky
- 580 ml nízkotučného mléka
- žloutky ze 3 velkých vajec
- 80 g veganského másla + trochu na potření
- 80 g raw medu + trochu na potření
- 1 čajová lžička třtinového cukru
- 3 čajové lžičky suchého instantního droždí
- malá špetka mořské soli
- 2 – 3 čajové lžičky čerstvě vymačkané citronové šťávy
- 1 čajová lžička čerstvě nastrouhané pomerančové kůry
Postup
- Mléko si ohřejeme ve středně velkém kastrůlku, dokud se lehce neprohřeje (max. 40°C). Droždí smícháme se 100 ml vlažného mléka, přidáme 1 lžičku cukru a 1 polévkovou lžíci mouky. Směs lehce promícháme, odložíme stranou a necháme vzejít kvásek.
- V jiném hrnci smícháme máslo s medem a přohříváme, dokud tuk není zcela rozpuštěný. Směs promísíme, odstraníme z plamene a necháme lehce zchladnout. Poté v misce rozšleháme vaječné žloutky a přidáme k ním medovo-máslovou směs. Dobře promícháme (alesoň 5 minut) a v závěru přidáme i citronovou kůru.
- Kvásek spolu s vaječnou směsí vlijeme do kastrůlku k mléku a znovu dobře promícháme. Dle potřeby můžeme vše prohřát na nízkém plameni, ale opatrně. Mouku nasypeme do větší mísy a přilijeme k ní celý obsah kastrolu. Propracujeme těsto zběžně dřevěnou vařečkou, poté je přesuneme na pomoučený vál a pokračujeme ve hnětení rukama, dokud těsto není zcela jednolité a hladké. Následně je vrátíme do mísy, přikryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě přibližně 1 hodinu.
- Po uplynulé hodině těsto vyjmeme, vrátíme na vál a lehce promačkáme pěstí, abychom se zbavili velkých vzduchových bublin a necháme odpočinout dalších 20 minut. Následně si je rozdělíme na 20 stejně velkých kusů, každý z nich rozválíme zhruba na 1,3 cm silné nudle, které následně zapleteme jako copánky ze dvou pramenů, viz obrázek níže.
- Špaldové jidášky přesuneme na plech vyložený pečicím papírem, mělo by mezi nimi být alespoň 5 cm místa. Překryjeme je potravinářskou fólií a necháme finálně dokynout na teplém místě, postačí nám asi 30 minut.
- Troubu předehřejeme na 180°C. V kastrůlku opět rozehřejeme trochu másla a lehce jím potřeme nachystané jidáše, které následně pečeme v troubě 15 minut do zezlátnutí. Mezitím si nachystáme citronovou šťávu, kterou smícháme s trochou medu a po dopečení směsí potřeme ještě horké jidášky. Po vychladnutí můžeme servírovat!
Tyto špaldové jidáše nevydrží více dní čerstvé a rychleji tvrdnou. Jestliže je chcete mít čerstvé jako po upečení, vložte je před konzumací na 15 – 20 sekund do mikrovlnky a ohřejte. Budou chutnat skoro jako čerstvé!
Snadné veganské velikonoční jidášky
Kynuté pečivo bez vajíčka?
Dobrá zpráva pro vegany zní: Ano, skutečně to možné je!
Vejce sice v těstu působí jako pomocný kypřicí prostředek, avšak i bez něj to jde. Žloutek a bílek lze pohodlně nahradit například lněným semínkem, hedvábným tofu či tapiokovým škrobem. V tomto receptu je však vejce nahrazeno rozmačkaným banánem, díky němuž pečivo získá navíc i originální svěží chuť.
Vřele doporučuji si tyto veganské jidáše vyzkoušet!
Ingredience
cca 30 kusů
- 500 g celozrnné žitné mouky
- 30 g čerstvého droždí (1 kostka)
- 60 g kvalitního třtinového cukru
- 250 ml lehce ohřátého mandlového mléka
- 1 středně velký banán
- 60 g rozpušeného veganského másla v pokojové teplotě
- 1 špetka himalájské soli
- čerstvě vymačkaná šťáva z 1 limetky
- 50 g kvalitního raw medu
Postup
- V malé misce si smícháme polovinu množství mandlového mléka a 1 čajovou lžičku třtinového cukru, dobře promícháme a navrch směsi rozdrobíme droždí. Necháme vzejít kvásek, mělo by stačit 10 – 15 minut.
- V jiné větší míse smícháme rozmačkaný banán se špetkou soli a zbylým mlékem. K mixtuře poté přidáme kvásek a opatrně promísíme. Je třeba postupovat opatrně, jelikož toto těsto bez vajíčka má větší šanci se zkazit a nevykynout dostatečně dobře. Mícháme a postupně přisypáváme mouku a těsto propracováváme vařečkou.
- Jakmile je těsto dostatečně pevné, ale ne lepivé, posypeme je trochou mouky, přikryjeme mísu vařečkou a necháme je na teplém místě vykynout po dobu alespoň dvou hodin. Těsto by do té doby mělo zdojnásobit svůj objem. Po vykynutí je utlačíme lehce pěstí, rozdělíme na stejnoměrné menší porce a z každé uválíme zhruba 20 – 30 cm dlouhé nudličky, z nichž tvoříme spirály, copánky a uzle.
- Připravíme si plech na pečení, který vyložíme pečicím papírem. Jidášky přesuneme na plech, necháme ještě „dojít“ alespoň 15 minut a mezitím si rozehřejeme troubu na 200°C. Nakonec je vložíme do trouby a pečeme, postačí nám 30 minut do zezlátnutí.
- Nachystáme si rovněž i směs na glazuru: Smícháme limetkovou šťávu s medem a trochou vody a po upečení touto směsí všechny jidášky pomocí mašlovačky potřeme. Po vychladnutí můžeme podávat.
Pečivo obecně představuje v rámci diety a zdravého velikonočního stylu vykřičník. Lidé se domnívají, že se pečených dobrot při hubnutí musí vzdát úplně.
Je na tom něco pravdy? To se dozvíte v našem dalším článku o pečivu v dietě.
Objevte podobné tipy
Dietní jidáše s brusinkami a ořechy
Tento druh velikonočního pečiva se dá péct i podobným způsobem, jako například vánočka či mazanec, tedy s přidanými ořechy a kousky ovoce.
Rozhodla jsem se pro variantu jidášů, ve kterých nenajdeme ne příliš zdravé rozinky. Místo toho zvolíme kanadské brusinky, které jsou blahodárné pro lidský organismus. Z ořechů jsou pro tyto účely ideální neloupané mandle, které se rovněž řadí mezi superfoods – v jejich slupce totiž najdeme balastní látky a spoustu vitamínů, které naše tělo potřebuje.
Hurá do pečení!
Ingredience
20 kusů
- 500 g celozrnné pšeničné mouky
- 5 polévkových lžic veganského másla v pokojové teplotě
- žloutky ze 2 velkých vajec
- 300 ml odtučněného mléka
- 80 g kvalitního třtinového cukru
- 25 g čerstvého droždí
- 1/2 čajové lžičky mořské soli
- 1 čajová lžička čerstvě nastrouhané citronové kůry
- 80 g sušených kanadských brusinek
- 80 g neloupaných natural mandlí, nasekaných nahrubo
- 1 celé velké vejce
- 2 polévkové lžíce horké vody
- 2 polévkové lžíce raw medu
- 1 polévková lžíce citronové šťávy
Postup
- Do hrnečku rozdrobíme droždí, vlijeme 100 ml vlažného mléka a přisypeme 1 čajovou lžičku cukru. Vše dobře promícháme vidličkou a poprášíme 1 čajovou lžičkou mouky. Hrneček přikryjeme zvrchu potravinářskou fólií a necháme na teplém místě vzejít kvásek (10 minut postačí). Jestliže po deseti minutách směs neznásobí objem, stejný krok opakujeme znovu.
- Ostatní ingredience smícháme buď ve větší míse nebo v kuchyňském robotu s hákovým nástavcem v následujícím pořadí: mouka, cukr, citronová kůra a sůl. Rychle promixujeme nebo promícháme metličkou a následně přidáme kváskovou směs, vaječné žloutky a začneme pomalu mixovat na nízkou rychlost, popřípadě si dáme na čas s pomalým zpracováváním vařečkou.
- Po několika minutách přilijeme ke směs i zbytek mléka a začne nám vznikat hrudkovité těsto. Pozvolna začneme za stálého mixování po kouskách přidávat máslo. Těsto začne být lepivé, což je v pořádku. Mixujeme dál, tentokrát už na vyšší rychlost, přibližně dalších 5 – 10 minut. Struktura těsta musí být ke konci zpracovávání elastická, nikoliv však lepkavá. Poté přisypeme i oříšky a brusinky a necháme jen lehce promísit (několik sekund stačí).
- Těsto vyjmeme z mixéru/z mísy a přemístíme je na pomoučený vál. Propracujeme těsto rukama a utvoříme oblý bochník. Následně je vložíme zpět do mísy, přikryjeme čistou utěrkou a přesuneme na teplé místo, kde bude bochník cca 1 hodinu kynout. V postupu pokračujeme, jakmile těsto zdvojnásobí svůj objem.
- Hmotu opět přesuneme na pomoučený vál a nožem ji rozřežeme na 20 stejně velkých kusů, načež z každého budeme tvořit jidášky ve tvaru spirál, uzlů či esíček. Připravené jidáše skládáme na plech a přetáhneme potravinářskou fólií, aby ještě „došly“ (postačí 20 minut). Mezitím si rozehřejeme troubu na 180°C.
- Pečivo před pečením potřeme směsí z vody a rozšlehaného vejce a vložíme na 15 minut do trouby, dokud pečením nezíská zlatavou barvu. Zatímco se jidáše pečou, připravíme si finální glazuru z medu a vody. Touto směsí potřeme ještě horké pečivo, ihned po vyjmutí z trouby. Po krátkém zchladnutí můžeme podávat!
Je Vám cizí termín superfoods?
V tom případě silně doporučuji pročíst si i můj další článek, který pojednává o superpotravinách a jejich pozitivním vlivu na organismus člověka.
Původ vzniku velikočních jidášů
Lidé milují různé tradice a zrovna v rámci Velikonoc jich je přehršel. Naprostá většina těchto zvyků je biblického charakteru a má původ v křesťanské víře.
Velikonoční jidáše, které se tradičně pečou na Zelený čtvrtek, představují jednu z dalších oblíbených kulinářských tradic v rámci jarních svátků. Jde o pečivo českého původu, ačkoliv se pro svou skvělou chuť již rozšířilo i do dalších zemí.
Název „jidášky“ je převzatý od Jidáše, který zradil Ježíše Krista a následně se pod tíhou hanby sám oběsil. Toto sváteční pečivo lidé aranžují do tvarů spirálek, uzlů a esíček právě proto, aby připomínály provaz, na němž se Jidáš oběsil. Jde o připomínku jeho osudu jakožto Kristova zrádce.
Legenda také říká, že sníte-li jidášek v Zelený čtvrtek při úsvitu, budete celý rok chráněni před zradou, hadím kousnutím a dokonce i štípnutím od včely. Jestliže se Vám však nechce vstávat za úsvitu, dopřejte si naše zdravé velikonoční jidáše alespoň ke čtvrteční snídani ihned po probuzení.
Závěrem
Vidíte sami, že upéct si zdravé velikonoční jidáše není nemožné!
Stačí volit správné ingredience a kde to jde, tam ubrat na cukru (který často představuje kámen úrazu v rámci výsledné kalorické hodnoty produktu). Je rovněž důležité volit co nejkvalitnější třtinový či hnědý cukr, který obsahuje vitamíny, namísto jeho rafinované bílé varianty, jež představuje pouze prázdné kalorie. Popřípadě je zde i možnost použití raw medu či javorového/agávového sirupu.
Práce s kynutým pečivem nepředstavuje zrovna nejsnazší z úkonů v kuchyni, nehledě na to, že jeho příprava je poměrně zdlouhavá. Výsledek však stojí za to a garantuji Vám, že se v tom postupně správně zajede každý.
Chce to jen trochu cviku!