Klasické jarní nádivce nelze upřít zvláštní kouzlo a nezaměnitelnou chuť, kterou zajišťují zpravidla kvanta vajec a tučné uzené maso. Jelikož je ale naším cílem skutečně zdravá velikonoční nádivka, původní typické a nepříliš dietní druhy masa pro tentokrát vynecháme.
Nevěříte, že i bez některých nezdravých ingrediencí lze vyrobit výbornou velikonoční hlavičku?
Vyzkoušejte naše vybrané fitness recepty sami a uvidíte, že to skutečně jde!
Na své si v tomto článku přijdou jak vegani a vegetariáni, tak i všichni zdravě žijící lidé a ti, kteří se snaží nějaké to kilo shodit.
Pusťe se s námi do vaření!
Gluten-free jarní nádivka bez masa
Bezlepková verze velikonoční nádivky a ještě k tomu bez jakéhokoliv masa?
Žádný problém! O bohatou chuť se postarají kvalitní houby a výrazný baby špenát, v kombinaci s jarní cibulkou a čerstvými bylinkami.
Vyzkoušejte si tento recept a garantuji Vám, že se k této dobrotě budete rádi vracet.
Ingredience
6 porcí
- 5 ks gluten-free rohlíků nebo 1 malý bochník bezlepkového chleba
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
- 50 g červené cibule, nakrájené na malé kostičky
- 3 stroužky česneku, nastrouhané nebo prolisované
- 100 g baby žampionů, nakrájených na tenké plátky
- 4 snítky čerstvého chřestu, nakrájeného na kostičky
- 30 g čerstvého baby špenátu
- 20 g čerstvě nasekané petrželky
- 1 polévková lžíce nasekaných jarních cibulek
- 1 čajová lžička mletého bílého pepře
- 1/2 čajové lžičky mořské soli
- 1 polévková lžíce nadrobno nasekané pažitky
- 2 velká vejce, rozšlehaná
- 400 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru
Postup
- Chléb nebo pečivo nakrájíme na 2 cm silné kostky a necháme přes noc vyschnout na pečicím plechu. Před pečením si rozehřejeme troubu na 190°C a připravíme si větší pánev, ve které prohřejeme olivový olej a orestujeme v ní nakrájenou cibuli (4 – 5 minut).
- Poté do pánce přidáme nastrouhaný česnek, žampiony, chřest a špenát a restujeme další 4 minuty. Přidáme petrželku a pažitku a celou směs přesuneme spolu s nakrájeným pečivem do větší mísy.
- Do směsi pomalu vlijeme vajíčka spolu s vývarem a pomocá dvou vařeček opatrně vše promísíme a necháme pár minut odlžete. Mezitím si nachystáme malý pekáček, který vymažeme troškou rostlinného oleje, načež do něho přesuneme nachystanou směs.
- Nádivku přiklopíme nebo přikryjeme alobalem a pečeme v troubě 50 – 60 minut. Hotový pokrm necháme po vyjmutí z trouby několik minut zchladnout a můžeme servírovat. Tuto velikonoční nádivku je dobré konzumovat samostatně, můžete si ji však dopřát třeba i s kvalitním hovězím steakem.
Bezlepkový způsob stravování má své výhody i nevýhody. Nikomu samozřejmě neuškodí gluten ve své stravě omezit. Avšak představuje striktně bezlepková dieta to pravé i pro člověka, který nemá se zpracováním glutenu žádné potíže?
Více informací se můžete dozvědět v mém dalším obsáhlejším článku o gluten-free dietě.
Fit velikonoční hlavička s pórkem
Kombinace pórku a čerstvých hub představuje z hlediska chuťového něco úžasného – proč toho tedy nevyužít i v případě nádivky?
Řapíkatý celer se svou charakteristikou a svěží vůní a lehce trpkou chutí navíc celému jídlu dodá potřebný šmrnc a bylinkami se vše krásně doladí.
Ingredience
5 – 6 porcí
- 225 g celozrnného chleba, nakrájeného na malé kostičky
- 2 polévkové lžíce veganského másla v pokojové teplotě
- 2 středně velké pórky, bílé i zelené části nakrájené na půlměsíčky
- 3 stonky řapíkatého celeru, nakrájeného na malé kostky
- 450 g čerstvých hub dle vlastního výběru, nakrájených na kostky
- 2 stroužky česneku, prolisovaného nebo nastrouhaného
- 1/2 čajové lžičky sušené šalvěje
- 1/2 čajové lžičky sušeného tymiánu
- 30 g nasekaných čerstvých bylinek (petrželka, pažitka, kopr…)
- 2 velká vejce, rozšlehaná
- 200 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
- 1 čajová lžička himalájské soli
- 1/2 čajové lžičky mletého černého pepře
Postup
- Nakrájené kousky chleba rozprostřeme rovnoměrně na pečicí plech a dáme zapéct do trouby na 175°C (troubu není nutné předehřívat). Pečeme asi 20 minut, dokud kostičky zvrchu lehce nezhnědnou.
- Do menší pánve vložíme máslo a necháme je zpěnit na středním plameni. Poté přidáme pórek a houby a pořádně promícháme, aby se zelenina i houby dobře obalily tukem. Za častého míchání restujeme, dokud vše nezměke a lehce nezezlátne. Přidáme i česnek a restujeme další 2 – 3 minuty.
- Ve velké míse smícháme rozšlehaná vejce spolu s vývarem, solí a pepřem a jakmile je směs jednolitá, přisypeme i opečený chléb a vše znovu jemně promísíme. Mixturu poté vlijeme do pánve k zelenině a houbám a mícháme, dokud se vše dobře nepropojí.
- Následně snížíme plamen na minimum a necháme 4 – 5 minut prohřát – vajíčka se musí důkladně provařit a vypaří se takto i nadbytečná tekutina. V tomto stavu je již možné tuto velikonoční nádivku podávat, ihned za tepla.
- Toužíte-li po klasičtějším provedení nádivky, směs lze přesunout do vymazaného pekáčku, po úplném vychladnutí vložit do lednice a později dát zapéct na 30 – 45 minut při teplotě 180°C.
TIP: Je třeba dávat si pozor na dobu tepelného zpracování jakékoliv nádivky. Tento pokrm se totiž snadno změní v beztvarou želatinovou hmotu, jestliže to přeženeme s dobou pečení! Je proto nutné hlídat Váš porkm průběžně a sledovat, jak ingredience v teple pracují. Pečivo by nikdy nemělo rozbřednout, naopak by mu měla zůstat křupavá propečená struktura.
Dietní kuřecí nádivka k Velikonocům
Krůtí a kuřecí maso představuje ideální substituci za tučnější a méně zdravé druhy masa. Právě proto zde nesmí chybět tato alternativa klasické velikonoční hlavičky!
Díky vhodnému koření, které skvěle doplní šťavnatou svalovinu z kuřecích stehen, si po nějakém uzeném vepřovém rozhodně nepostesknete, ba naopak si skvěle pochutnáte.
Ingredience
5 porcí
- 800 g masa z kuřecích stehen, nakrájených na malé kostičky
- 1 lžíce kvalitního řepkového oleje
- 11 ks celozrnných rohlíků, nakrájených na kostky
- 6 velkých vajec (z toho 2 žloutky)
- 1 větší cibule, nakrájená na kostičky
- 2 stroužky česneku, nastrouhané nebo prolisované
- 60 g čerstvých bylinek dle vlastního výběru
- 1 ks bobkového listu
- 1/2 čajové lžičky mletého muškátového oříšku
- 1/2 čajové lžičky nového koření
- špetka sušeného rozmarýnu
- 1 polévková lžíce veganského másla
- 150 ml zeleninového vývaru
- 1/2 čajové lžičky mletého černého pepře
- 1/2 čajové lžičky himalájské soli
Postup
- Troubu předehřejeme na 180°C a připravíme si velkou pánev. Do ní vlijeme olej, který rozehřejeme na středním plameni a přisypeme cibuli. Restujeme, dokud nezesklovatí a poté přidáme lehce osolené kuřecí maso. Pokračujeme v restování, dokud se kousky masa nezatáhnou.
- Následně přisypeme pepř, muškátový oříšek, nové koření a rozmarýn. Krátce promícháme, necháme koření provonět a směs zalijeme cca 1 dcl vody. Přidáme česnek, promícháme a necháme vše pozvolna provářet zhruba 15 minut, dokud se část vody neodpaří a tekutina lehce nezhoustne. Poté směs zcedíme, ale šťávu z masa si schováme na později.
- Rohlíky nakrájíme na kostky, přesypeme do velké mísy a přelijeme rovnoměrně vývarem smíchaným se šťávou z masa. Promícháme pouze opatrně, aby pečivo neztratilo integritu a nerozbředlo. Nakonec přisypeme i masovou směs a všechny zelené bylinky a znovu lehce pročechráme, aby se všechny ingredience správně rozprostřely.
- Do rozdílných misek si oddělíme vaječné bílky a žloutky. Žloutky rovnou přidáme ke směsi a bílky vyšleháme ručním šlehačem, dokud nám nevznikne pevný sníh. Poté je rovněž opatrně vmícháme ke zbylým surovinám. Finálně dochutíme solí, přesuneme do malého vymazaného pekáčku nebo pečicí misky, přiklopíme a pečeme do důkladného zezlátnutí (cca 1 hodinu).
- Hotovou velikonoční nádivku necháme po upečení 10 minut zchladnout, vyklopíme na prkýnko, nakrájíme na plátky a můžeme samostatně podávat!
TIP: Jestliže Vám tato nádivka nedrží tvar a nejde snadno nakrájet na celistvé plátky, nevěště hlavu! Pokrm chutná stejně dobře i v případě, že si jej naložíte na talíře jakožto úhledné hromádky a ozdobíte je čerstvými bylinkami.
Kuřecí maso a drůbež obecně patří k těm nejvhodnějším zdrojům živočišných bílkovin vůbec. Z těchto druhů masa se dá připravit spousta dietních a výživných pokrmů, které Vás mohou podpořit ve Vaší dietě a fitness životním stylu.
Pro další inspiraci si přečtěte také můj článek s recepty na vynikající a zdravé recepty z kuřecího masa!
Objevte podobné tipy
Zdravá veganská sváteční nádivka
Tato verze oblíbeného jarního pokrmu je maximálně odlehčená a vhodná pro lidi s preferencí jakéhokoliv stylu stravování. Neobsahuje žádný živočišný prvek, což z ní dělá velice zdravý počin, na kterém si nepochybně rád smlsne téměř každý!
Unikátní chuť této nádivky určuje zelený hrášek a sójové boby, které dodávají jinak tradiční dobrotě opět zcela nové rozměry.
Ingredience
8 porcí
- malý bochník celozrnného žitného chleba (cca 500g)
- 1 polévková lžíce extra panenského olivového oleje
- 3 stroužky česneku, nakrájené nadrobno
- 50 g mrkve, oloupané a nakrájené na malé kostky
- 1 svazek čerstvého chřestu, nakrájeného nadrobno
- 150 g mraženého zeleného hrášku v pokojové teplotě
- 150 g sladkých sójových bobů
- 2 polévkové lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
- 8 – 9 jarních cibulek, nakrájených nadrobno
- 50 g čerstvé petrželky. nasekané nadrobno
- 2 polévkové lžíce čerstvého tymiánu, nasekaného nadrobno
- 1 čajová lžička sušeného oregána
- 1/2 čajové lžičky čerstvě namletého černého pepře
- 1/2 čajové lžičky himalájské soli
- 200 ml domácího zeleninového vývaru
Postup
- Chléb natrháme nebo nakrájíme na cca 2 cm velké kousky, které přesypeme na větší plech a necháme v troubě pořádně uschnout (aspoň přes noc). Pečivo tak získá správnou strukturu a nerozmočí se hned po pozdějším přidání dalších ingrediencí. Hrášek vložíme do lednice, aby nám do druhého dne povolil.
- Další den si předehřejeme troubu na 200°C a hrášek pořádně propláchneme čistou vodou. Připravíme si menší pekáček, který vymažeme trochou olivového oleje. Ve větší pánvi nebo woku rozehřejeme na středním plameni 1 lžíci olivového oleje, přisypeme česnek, mrkev a chřest a restujeme, dokud zelenina nezměkne, mělo by stačit zhruba 8 minut. Přidáme sůl, pepř, oregáno, tymián a petrželku.
- Ke směsi přidáme i hrášek, sójové boby, citronovou šťávu a zelené cibulky a všechny ingredience dobře promícháme a prohřejeme po dobu 5 minut. Opět dle potřeby dochutíme a odstavíme z plamene.
- Pozvolna vmícháme zeleninový vývar a jemně vše promísíme tak, aby se chléb nezačal rozpadat a držel tvar. Vše poté přesuneme do připraveného pekáčku, přiklopíme nebo přikryjeme alobalem a pečeme v troubě 28 – 30 minut.
- Po upečení nádivku odkryjeme a necháme lehce zchladnout (5 minut) a můžeme servírovat! I v tomto případě doporučuji konzumovat samostatně pro dietnější výsledek. Je vhodné nepřidávat žádnou další přílohu, abychom zachovali nízkokalorický charakter této velikonoční dobroty.
TOP zdravé ingredience do nádivky
Kouzlo dietnějšího charakteru těchto svátečních pokrmů tkví samozřejmě především ve volbě těch pokud možno nejdravějších surovin, kterými lze hravě nahradit ty méně vhodné.
Které ingredience by tedy rozhodně neměly ve fitness nádivce chybět?
Celozrnné či bezlepkové pečivo
V původní verzi velikonoční hlavičky se standardně používalo výhradně bílé pečivo (rohlíky, housky, veka). Dnes už snad každý ví, že tyto druhy pečiva jsou všechno možné, jen ne zdravé, a že existuje nepřeberné množství zdravějších alternativ pečiva, kterými lze ty nevhodné nahradit.
Nejvhodnějšími druhy jsou ty, které obsahují menší podíl pšenice a více variant jiných obilovin. Žitné, pohankové nebo vícezrnné pečivo představuje skvělou volbu nejen při tvorbě nádivky, stejně jako gluten-free výrobky.
Zeleninový vývar
Tím nemám na mysli kupované bujóny ani různé tekuté druhy vývarů, které bývají plné chemikálií a jsou význačné vůní i chutí vegety. Takovýmto libůstkám je nejlepší se úplně vyhnout.
Výborný a zdravý zeleninový vývar si hravě uvaříte i doma. Můžete jej i zamrazit, rozdělit na porce a později použít dle potřeby.
Co je na takový vývar potřeba?
Kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel), cibule (i se slupkou, vývar má potom krásnou zlatavou barvu), pár stroužku česneku, bobkový list, pórek, sušený tymián, celé nové koření a pepř, špetka soli, malá lžíce másla nebo oleje a zhruba 1,5 l. vody (podle toho, kolik zeleniny hodláte použít) – toť vše, zázrak je na světě.
Takovýto chutný domácí vývar můžete použít i na dochucení omáček, jiných polévek, apod.
Čerstvé bylinky
Naprosto ideální jsou bylinky přímo ze zahrady. Přímo do jarní nádivky lze použít i spoustu sezónních rostlinek, jako například sedmikrásky, kopřivy nebo jitrocel. Nikdy nic nezkazíte ani petrželkou, pažitkou, šlavějí či koprem.
Tyto rostlinky mají úžasnou schopnost celý pokrm obohatit svěžím aromatem, nehledě na jejich prospěšnost pro náš organismus. Byla by proto škoda zůstávat pouze u sušených kupovaných bylin.
Pokud nemáte možnost pěstovat vlastní bylinky, porozhlédněte se po obchodech – spousta jich prodává již rostlé bylinky v květináčku, které lze použít do pokrmu a při správné péči Vám vydrží a porostou. Tudíž je za pár korun využijete ještě několikrát i do budoucna.
Jestliže přemýšlíte, jak byste mohli využít rostlinky ve své snaze shodit pár kilo, přečtěte si i náš článek o hubnutí s bylinkami.
Vaječné bílky
Bílek z vajíčka je pro naše tělo velice prospěšný, jelikož obsahuje vysoký podíl živočišného proteinu. Narozdíl od žloutku není skoro vůbec kalorický, tudíž lze obě části vejce hravě oddělit a do receptů použít pouze bílek, který představuje hlavní pojící hmotu mezi ostatními ingrediencemi.
Výsledný efekt hotové velikonoční hlavičky, a snadnost nakrájet ji na úhledné plátky tedy zůstane zachována a Vaše tělo navíc při jídle přijme tolik důležité nutrienty.
Dietní druhy masa
Jak už jsem zmínila v úvodu, do nádivky se od nepaměti používá tučné a nezdravé uzené maso, nejčastěji vepřové nebo telecí.
Doba ale pokročila a pokud se někdo snaží celkově žít fit způsobem, podobné vymoženosti si raději už odepře (a dobře dělá…). Samozřejmě čas od času neuškodí trochu si zahřešit, ale není třeba se utvrzovat v domnění, že bez nezdravého uzeného velikonoční nádivka nemůže být.
Právě krůtí a kuřecí maso se do nádivek hodí taky perfektně, pouze je třeba celému pokrmu trochu dopomoci volbou správných bylinek a koření, které jídlu dodají ten správný šmrnc.
Já osobně bych neměla problém vyzkoušet ani méně tradiční nádivku z kvalitních rybích filet, třeba i z lososa. Jak ráda říkám stále dokola, fantazii se meze nekladou!
V rámci oslavování návratu jara lidé mnohdy vaří spoustu zdravých pokrmů, ve kterých se využívá právě čerstvých jarních rostlinek a ingrediencí, které ve starších dobách během zimního období nebyly k mání.
Našla jsem krásný článek s mnoha výbornými a zdravými recepty na jarní pokrmy, kterými můžete hravě oživit svůj jídelníček a vyzkoušet něco neotřelého.
Závěrem
Výraz „zdravá velikonoční nádivka“ by možná leckomu mohl znít jako povedený vtípek. Avšak Vy jste se už sami mohli přesvědčit, že i v tomto případě platí železné pravidlo:
Všechno jde, když se chce.
Jednou ze skvělých výhod dietní přípravy jakékoliv nádivky je fakt, že máte možnost kombinovat různé ingredience, které Vám nejvíce chutnají a vyhovují. A vyrobit si tak vlastní originální alternativu původně nezdravého jídla, kterou si budete moct hravě a bez výčitek dopřát i v rámci diety.
Doufám, že Vám tento článek dodal potřebnou inspiraci a chuť zkusit třeba zase něco nového ve zdravějším provedení. Jestliže se Vám tyto naše tipy líbily, nebo pokud máte jakékoliv dotazy či připomínky k jednotlivým receptům, zanechte nám komentář pod článkem.
Zdravému vaření zdar!