Hledáte inspiraci na nejlepší recepty na vánoční cukroví s kokosem? Inspirujte se!

Kokos je pro svou bohatou nutriční hodnotu a nezaměnitelné aroma nedílnou součástí kuchyně již od nepaměti. Proto jsem si dnes pro Vás připravila sedm skvělých receptů na zdravé kokosové vánoční cukroví, které jsou zároveň výživné a velice lahodné.

Toto exotické ovoce obsahuje prospěšné tuky, sacharidy i jistý podíl bílkovin. Nezapomínejme však také na vitamíny rozpustné v tucích a minerály, jako je například mangan, měď, železo a draslík.

Máte rádi sváteční cukroví a poohlížíte se po fitness alternativách oblíbených druhů? Toužíte v rámci sladkého objevit něco nového a chutného, po čem zároveň nepřiberete?

Pak je pro Vás tento článek jako dělaný!

Níže uvedené recepty jsou zdravé a navíc snadné natolik, že je zvládne naprosto každý.

Hurá do pečení!

Fit Raffaello a Bounty vánoční kuličky

Jednoduchá a zdravá alternativa známých kupovaných pamlsků, která potěší celou rodinu. Tyto lanýžové kuličky s kokosem si lze dopřát bez pocitu viny, jelikož jde o dietní kokosové cukroví bez přidaného cukru.

Kuličky chutnají skvěle a jsou veganské a paleo, tudíž nevyhnutelně musí vyhovovat každému!

Ingredience

24 kusů

  • 200g kokosového krému, přes noc vychlazeného v ledničce
  • 125 g neslazeného strouhaného kokosu + více na obalení
  • 50 g javorového sirupu
  • 1 polévková lžíce vanilkového extraktu
  • 3 – 4 kapky mandlového a rumového extraktu
  • 120 g kvalitní tmavé veganské čokolády

Postup

  • Nejprve zkombinujeme v mixéru kokosový krém, strouhaný kokos, javorový sirup a vanilkový extrakt a mixujeme, dokud se vše řádně nepropojí. Vzniklá hmota by měla být tuhá.
  • Připravené těsto rozdělíme na dvě stejné poloviny. Do jedné z nich přidáme mandlový extrakt (z té budou Raffaella) a do druhé extrakt rumový (na Bounty kuličky). Znovu obě těsta dobře propracujeme.
  • Pomocí polévkové lžíce nabíráme těsto (1 vrchovatá lžíce na 1 kuličku) a v dlaních je uválíme dokulata. Různé druhy kuliček klademe na jiný tácek či talíř, aby se nám nepomíchaly a poté je dáme na 30 minut vychladit do lednice.
  • Mezitím si ve vodní lázní rozpustíme čokoládu, kterou necháme 3-5 minut odstát a poté v ní pomocí kuchyňské pinzety namáčíme všechny kuličky s rumovým extraktem. Ty následně můžeme nebo nemusíme ještě posypat kokosem. Raffaella pouze obalíme ve zbylém kokosu a máme hotovo!
  • Kuličky necháme dalších 30 minut vychladit a jsme připraveni podávat, popřípadě je uložíme do uzavíratelné krabičky a necháme na později.
Zdravé Bounty a Raffaello kuličky v černé keramické misce
Zdroj: cinnamonandcoriander.com

Zdravé kokosové makronky s quinoou

Toto vánoční cukroví z kokosu je chutné a zároveň velmi výživné. Díky použití quinoi a raw medu představuje extrémně zdravý druh mlsoty, který potěší především milovníky křupavých pamlsků.

Ingredience

16 kusů

  • 2 vaječné bílky se špetkou mořské soli
  • 85 g raw medu či javorového sirupu
  • 100 g strouhaného kokosu
  • 185 g vařené quinoi
  • špetka himalájské soli
  • 80 g kvalitní hořké čokolády

Postup

  • Troubu si předehřejeme na 160°C a plech na pečení si dvojitě vyložíme pečicím papírem. Pomocí ručního šlehače si ve skleněné misce vyšleháme sníh z vaječných bílků, který vložíme na zchlazení do lednice.
  • Ve velké míse zkombinujeme med, kokos, quinou a sůl a mícháme, dokud se všechny ingredience nepropojí. Půjde to ztuha, tudíž je třeba tomu několik minut věnovat. Poté jemně vmícháme vaječný sníh.
  • Z hotového těsta začneme tvořit pomocí dvou lžic kopečky, které bude třeba rukama lehce zformovat do tvaru makronek. Cukroví poté pečeme v troubě 20 – 25 minut, dokud nezezlátne. Po upečení necháme makronky vychladnout v otevřené troubě, postačí 30 minut.
  • Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu a ještě za horka jí rovnoměrně pocákáme povrch makronek, jak lze vidět na obrázku níže. Čokoládu necháme zatuhnout a můžeme podávat.
  • Toto vánoční cukroví vydrží celkem dlouho, avšak pro zachování křehkosti je doporučuji uchovávat v uzavíratelné plastové krabičce.
Zdravé kokosové makronky s quinoou a čokoládou
Zdroj: www.simplyquinoa.com

Dietní vánoční čoko čtverečky z kokosu

Lahodný druh nepečeného cukroví, který je veganského charakteru a rovněž vhodný do paleo a keto diet. Tyto vánoční čoko čtverečky jsou přitom tvořeny pouze čtyřmi ingrediencemi a zaberou Vám pouze 10 – 15 minut práce.

Nevěříte? Pojďme si to společně vyzkoušet!

Ingredience

24 kusů

  • 300 g neslazeného strouhaného kokosu
  • 90 g kokosového oleje
  • 60 g javorového sirupu
  • 350 g veganské mléčné čokolády

Postup

  • Malý čtvercový plech na pečení si vyložíme pečicím papírem a necháme ležet stranou. Můžeme také použít olejem vymazaný čtverečkový pečicí plech na 24 kusů cukroví.
  • Ve velké míse smícháme všechny ingredience až na čokoládu a těstem buď naplníme 24 formiček čtverečkového plechu, nebo je celé vtlačíme do čtvercového plechu. Těsto necháme odležet v lednici alespoň 1 hodinu. Pokud používáme plech bez formiček, těsto po vyjmutí z ledničky nakrájíme na stejně velké čtverečky.
  • Ve vodní lázni si rozpustíme čokoládu a čtverečky v ní pomocí kuchyňské pinzety jednu do druhé namáčíme, načež je klademe na jiný větší a mělký pečicí plech, vystlaný papírem na pečení. Jakmile máme obalené všechny čtverečky, použijeme zbytek čokolády k dozdobení a získání „cik-cak“ efektu, který vidíte na obrázku níže.
  • Toto vánoční cukroví servírujeme až po řádném zchladnutí a zatuhnutí čokolády, která by měla být křupavého charakteru. Můžeme je samozřejmě i skladovat, postačí Vám k tomu uzavíratelná nádoba a nízká teplota.
Vánoční nepečené keto čtverečky z kokosu a čokolády na bílém voskovém papíře
Zdroj: thebigmansworld.com

Já osobně v rámci sladkého razím heslo: Bez čokolády ani ránu!

Jste na tom podobně? Potom na nic nečekejte a inspirujte se také mými recepty na zdravé vánoční čokoládové cukroví!

Sváteční limetkové sušenky s kokosem

Tento svěží druh vánočního cukroví se bude mezi ostatnímu druhy krásně vyjímat. Doporučuji je každému, kdo má rád chuť citrusů a křehkých máslových sušenek.

Ovšem v tomto případě potěšíte i svou figuru a organismus – limetkové sušenky jsou zcela vhodné i do dietních stravovacích plánů.

Ingredience

30 kusů

Na těsto:

  • 50 g neslazeného strouhaného kokosu
  • 80 g třtinového cukru
  • 2 polévkové lžíce nastrouhané limetkové kůry
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 290 g celozrnné mouky
  • 200 g studeného veganského másla, nakrájeného na kostky

Na polevu:

  • 200 g moučkového erythritolu
  • 1 čajová lžička nastrouhané limetkové kůry
  • 1 polévková lžíce limetkové šťávy
  • 2 – 3 polévkové lžíce vody

Postup

  • Troubu si předehřejeme na 160°C. V mixéru zkombinujeme kokos, cukr, 2 polévkové lžíce limetkové kůry a vanilkový extrakt. Mixujeme krátce, jen aby se kokos rozmixoval najemno. Poté přidáme mouku a postupně přidáváme ke směsi i máslo, přičemž mixujeme, dokud nám nevznikne hladké těsto, které bude vypadat trochu suše.
  • Přesuneme těsto do velké mísy a propracováváme rukama – musí být zcela hladké. Pokud bude těsto hrudkovaté a nebude držet pohromadě, přidáme půl lžíce vody. Jakmile máme hotovo, uválíme z hmoty kouli a tu rozdělíme na dvě stejné poloviny.
  • Na lehce pomoučené pracovní ploše těsto rozválíme, aby mělo tloušťku přibližně 0,6 cm. vybereme si kulaté vykrajovátko a vykrajujeme z těsta kolečka. To samé uděláme i u druhé poloviny. Následně si připravíme dva plechy na pečení a vyložíme je pečicím papírem. Vykrájená kolečka klademe na plechy a pečeme 15 – 17 minut, dokud jejich povrch nezačne lehce hnědnout.
  • Po upečení necháme sušenky zcela vychladnout, poté jejich povrch lehce posypeme limetkovou kůrou. Nyní je čas na tvorbu polevy: V malé misce si smícháme erythritol, zbytek limetkové kůry a limetkovou šťávu a pořádně promísíme. Poté přidáme postupně 2 – 3 polévkové lžíce vody a šleháme metličkou, dokud směs nezíská mazlavou konzistenci.
  • Na každou sušenku kápneme přibližně 1 čajovou lžičku polevy, kterou necháme rozprostřít a máme hotovo. Toto vánoční cukroví je třeba nechat lehce zatuhnout, než je budeme konzumovat. Skladovat ho lze standardně jako kterékoliv jiné cukroví, nemusíte se obávat jeho zkažení či ztvrdnutí.
Kokosovo-limetkové sváteční sušenky s limetkovou kůrou na bílém keramickém talířku
Zdroj: www.gimmesomeoven.com

Light kokosový fondán s cottage sýrem

Snad každý miluje klasický čokoládový fondán, avšak vsadím se, že o tomto bílém a lehkém kokosovém fondánu jste ještě neslyšeli. Jde o zdravou variantu tradiční sladké pochoutky, která je navíc plná výživného kokosu, a díky obsahu sýru cottage má i přidanou proteinovou hodnotu.

Pusťme se do přípravy!

Ingredience

36 kusů

  • 900 g nízkotučného cottage sýru
  • 2 čajové lžičky stéviového extraktu s příchutí vanilky
  • 85 g raw kokosového másla
  • 100 g práškového erythritolu
  • 35 g psyllia

Postup

  • Malý pekáček na brownies si vyložíme pečicím papírem a necháme ležet stranou. V mixéru smícháme sýr cottage a stéviový extrakt a pořádně promixujeme.
  • Za stálého mixování přidáme rozpuštěné kokosové máslo a po malých dávkách i erythritol. Nakonec postupně přisypeme i psyllium, ideálně po jedné polévkové lžíci každých 10 sekund. Hotovou směs přesuneme do pekáčku a rovnoměrně rozprostřeme. Povrch uhladíme mokrou gumovou stěrkou a celý pekáček zabalíme do potravinářské fólie, načež jej vložíme na přes noc do lednice.
  • Další den kokosový fondán nakrájíme na malé kostičky a můžeme servírovat! Zbytek tohoto vánočního cukroví můžeme znovu řádně zabalit potravinářskou fólií a skladovat po dobu několika dní, nedoporučuji však překračovat dobu 1 týdne.
Zdravý kokosový fondán s kokosovými vločkami na bleděmodrém keramickém talířku
Zdroj: dessertswithbenefits.com

Citronové hvězdičky z kokosové mouky

Do škály každého kokosového vánočního cukroví dle mého názoru patří i lehké neplněné sušenky, takové malé univerzální jednohubky s tenkou polevou na povrchu. Toto fit cukroví s ovocnou příchutí je pro tyto účely vhodné naprosto po všech stránkách a vždy si můžete být jistí, že jím nic nezkazíte.

Ingredience

30 kusů

Na sušenky:

  • 250 g veganského másla, změklého a nakrájeného na kostky
  • 75 g práškového xylitolu
  • 220 g celozrnné mouky
  • 35 g neslazeného strouhaného kokosu
  • 35 g rýžové mouky
  • 1 čajová lžička nastrouhané citronové kůry

Na polevu:

  • 200 g práškového xylitolu
  • 1 polévková lžíce vody
  • 10 g veganského másla, rozpuštěného
  • 1/4 čajové lžičky nastrouhané citronové kůry
  • jemně nastrouhaný neslazený kokos na posypání

Postup

  • Do mixéru si vložíme 250 g másla a 75 g práškového xylitolu a mixujeme, dokud nevznikne bledá krémová hmota. Poté přimícháme celozrnnou mouku, kokos, rýžovou mouku a citronovou kůru a znovu mixujeme, dokud se vše řádně nepropojí. Vzniklé těsto zformujeme do kulaté placky, zabalíme do potravinářské fólie a necháme v lednici vychladnout alespoň na 1 hodinu.
  • Troubu předehřejeme na 160°C a připravíme si dva plechy na pečení, které vyložíme pečicím papírem. Těsto vyjmeme z ledničky, přesuneme na pomoučenou pracovní plochu a vyválíme na tloušťku zhruba 0,5 cm. Použijeme hvězdičkové vykrajovátko k vykrájení sušenek, které klademe na pečicí plechy. Cukroví poté pečeme 20 minut do zezlátnutí okrajů hvězdiček. Po vyjmutí z trouby je necháme zchladnout.
  • Připravíme si polevu: Všechny uvedené ingredience smícháme v malé misce a šleháme, dokud nevznikne hladká směs. necháme ji chvilku uležet, aby byla poleba patřične hutná a dalo se s ní dobře pracovat. Poté jí každou sušenkovou hvězdičku zvrchu pomažeme pomocí příborového nože a navrch posypeme strouhaným kokosem.
  • V této fázi jsou hvězdičky již hotové. Necháme je však ještě odležet, dokud poleva zcela nezatuhne. Toto vánoční cukroví skladujeme s ostatními kousky, pro zachování křehkosti však doporučuji uzavíratelnou nádobu.
Kokosovo-citronové vánoční hvězdičky se strouhaným kokosem na šedé pracovní desce
Zdroj: www.mindfood.com

Vánoční perníkové cookies z kokosu

Cookies představují jeden z nejoblíbenějších druhů sušenek vůbec, no a proto zde rozhodně nesmí chybět! Vybrala jsem veganský a bezlepkový druh tohoto cukroví, který není až tak křupavý, jako spíše měkčího charakteru a oplývá výraznou kořeněnou chutí.

Upečme si společně lehké a dietní kokosové sušenky v cookie stylu, které v sobě navíc kombinují úžasnou pikantní chuť vánočních perníčků.

Ingredience

24 kusů

  • 3 polévkové lžíce veganského másla
  • 250 g jablečného protlaku
  • 150 g javorového sirupu
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 135 g ovesné mouky
  • 135 g mandlové mouky
  • 40 g mletého lněného semínka
  • 50 g neslazeného nastrouhaného kokosu
  • 2 čajové lžičky mleté skořice
  • 2 čajové lžičky mletého zázvoru
  • 1/4 čajové lžičky mletého nového koření
  • 2 čajové lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1/8 čajové lžičky mletého hřebíčku
  • 1 čajová lžička jedlé sody
  • 75 g namíchaných natural oříšků, nasekaných najemno
  • javorový cukr na posypání cukroví

Postup

  • Troubu předehřejeme na190°C a připravíme si plech na pečení, který vyložíme pečicím papírem. Ve velké míse smícháme máslo, jablečný protlak, javorový sirup a vanilkový extrakt. Pomocí ručního šlehače vše mixujeme, dokud se hmota nespojí.
  • V jiné větší míse zkombinujeme obě mouky, kokos, lněné semínko, všechno koření, jedlou sodu a oříšky. Vše potom přisypeme do první mísy ke zbytku ingrediencí a vytvoříme si těsto. Polévkovou lžící nabíráme kousky a tvoříme kuličky, které lehce zploštíme a klademe je na připravený plech. Vše posypeme javorovým cukrem a pečeme zhruba 15 minut.
  • Proces opakujeme, dokud nám těsto vystačí a upečené cookies necháváme mezitím zchladnout. Toto vánoční cukroví lze servírovat ještě za polotepla, nebo je necháme zchladnout zcela.
  • Skladovat tyto cookies můžeme při pokojové teplotě v krabicí s ostatním cukrovím, pokud stojíme o měkkou konzistenci. O něco křupavější však budou, uchováme-li je v uzavíratelné nádobě.
Perníkové cookies z kokosu, se strouhaným kokosem na černé pracovní desce
Zdroj: healthyhelperkaila.com

Pečení zdravých mlsů samozřejmě nemusí končit jen u těchto receptů. Máte možnost vyzkoušet i naše další vybrané chutné recepty na dietní vánoční cukroví!

Zdravé produkty z kokosu a jejich využití

Kokosový olej

Tento olej se může chlubit všestranným využitím, jelikož se kromě kuchyně používá i v kosmetickém průmyslu. Lze jej používat jako vlasovou výživu či místo tělového a pleťového krému. Díky svým protizánětlivým účinkům navíc působí i jako lehká přírodní dezinfekce. V kuchyni se částečně hodí na smažení, může se používat i jako pomazánka a je ideální na pečení.

Kokosové mléko

Toto veganské mléko vzniká smícháním dužiny kokosu a kokosové vody. Používá ve spoustě receptů jakožto substituce mléka živočišného, například v indické kuchyni. Lze jej však přidat i do kávy či domácích cereálních směsí.

Kokosový krém

Jde o tužší a krémovitější variantu kokosového mléka, prakticky má stejnou texturu jako navrchu plechovky usazená tučnější část kokosového mléka. Nejčastěji se používá podobně jako kokosové mléko při pečení, jakožto zjemňovací prvek do omáček a kaší a spoustu dalšího.

Sušený kokos

Sušené kokosové vločky či strouhaný kokos, jak jej známe, se vyrábí ze sušiny kokosu, která již byla z velké většiny zbavena oleje. Nejlépe se tento produkt hodí do pečených výrobků a na zdobení dezertů, dortů a dalšího cukroví.

Kokosová voda

Extrahuje se z nezralého plodu kokosové palmy a považuje se za vhodný drink pro sportovce, jelikož obsahuje minerály a fruktózu – množství obojího je však stále spekulativní. Kokosová voda se běžně pije jako samostatný nápoj pro svou osvěžující chuť, je ale rovněž vhodná při léčbě průjmů, zažívacích potíží a vysokého krevního tlaku.

Kokosový ocet

Vyrábí se z fermentované kokosové vody díky procesu tvorby aminokyselin, což mají na svědomí speciální enzymy rozkládající kokosové bílkoviny. Narozdíl od jiných druhů octa disponuje nasládlým aromatem, hodí se proto do různých druhů marinád, dresinků či asijských polévek. Překvapivě může sloužit také jako čisticí prostředek.

Kokosová mouka

Mouka z kokosu vzniká sušením kokosové dužiny při nízkých teplotách a jejím následným důkladným rozemletím. Používá se velice často v paleo stravě, jelikož jde o bezlepkový produkt. Je to zdravější gluten-free alternativa běžných lepkových mouk.

Kokosový cukr

Tento produkt se kupodivu nezískává přímo z kokosového ořechu, nýbrž z mízy kokosového květu. Ta prochází procesem varu, aby se odstranily tekutiny a tím vzniká nerafinovaný cukr. Použít jej lze jako každé jiné sladidlo či cukr, avšak při pečení je třeba dbát na možnost snadnějšího spálení pečeného výrobku.

Kokosové máslo

Máslo z kokosu se od oleje liší tím, že je vyráběno z neopracované kokosové dužiny. Obsahuje tedy jak tuky, tak i bílkoviny a vlákninu. Použít jej lze jakýmkoliv způsobem, jakým bychom použili běžné živočišné máslo, nebo jiná ořechová másla.

Kokosový protein

Slouží jako substituce a doplněk stravy pro sportovce a další lidi, kteří se stravují veganským způsobem. Vyrábí se zpracováváním kokosové dužiny, která již byla extrahována pro kokosový olej, po němž je veliká poptávka – tím pádem se všechny části kokosu vhodně využijí. Pokud si tedy tento protein zakoupíme a užíváme, pomáháme tím i přírodě.

Kokosová voda s dužinou ve sklenici a půlka kokosového ořechu na šedé pracovní desce
Zdroj: www.freepik.com

Nesmíme ovšem zapomínat ani na kokosovou dužinu jako takovou!

Pro více informací k tomuto tématu Vám doporučuji hezký článek z mé oblíbené stránky Healthline, ve kterém se dozvíte vše podstatné o kokosové dužině, jejím využití a pozitivním vlivu na naše zdraví.

Závěrem

Jak jsme si řekli v úvodu, kokos obsahuje spoustu zdraví prospěšných nasycených tuků a další nutrienty, minerály a vitamíny, díky kterým se dá s přehledem zařadit mezi superfoods.

Extrémně zdravé potraviny by neměly chybět v jídelníčku žádného z nás, osvěžte si proto paměť a přečtěte si také můj článek o benefitech superpotravin.

Jelikož existuje opravdu velká spousta výrobků a produktů z kokosu, nabízí se ještě větší množství způsobů, jak toto ovoce v kuchyni a při dietách adekvátně využít.

Zkoušejte, pečte, vařte a experimentujte!

Zaujaly Vás naše recepty na zdravé kokosové vánoční cukroví? Podělte se s námi o svůj názor a zkušenosti v komentářích!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X