Polévka, která skutečně požírá tuky! Uvařte si ji a zhubněte

Tukožroutská polévka na hubnutí se řadí mezi známé dietní polévky, které ženy provází už po generace.

Tato dietní zeleninová polévka slibuje rychlý úbytek na váze, a to až 5 kg za týden!

Polévka Vám zachutná převážně na podzim a v zimě, kdy vás po celém roce pročistí a zahřeje.

Pravá česká tukožroutská polévka na hubnutí

Tento požírač tuku je sloen pouze ze zeleniny, která podporuje trávení, dodává tělu potřebné vitamíny a neobsahuje tuky. Chcete-li shodit pár kil, je tukožroutská polévka to pravé.

Ingredience

  • 6 velkých cibulí
  • 4 větší rajčata
  • 2 zelené papriky
  • 1 hlávka zelí 
  • 1 kostka zeleninového bujónu
  • bobkový list
  • sůl
  • pepř

Postup

  • Zelí omyjte a nakrájejte na tenké nudličky tak, aby se Vám zelí pohodlně jedlo.
  • Nakrájené zelí vložte do většího hrnce a zalijte vroucí vodou. Vařte přibližně 10 minut, dokud nezměkne. 
  • Mezi tím, co se zelí vaří, si připravte zeleninu. 
  • Rajčata a papriku omyjte a nakrájejte na menší kousky.
  • Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenké proužky. 
  • Jakmile je zelí měkké, přidejte do hrnce připravenou zeleninu. 
  • Přidejte také 1 menší bobkový list, který dodá polévce zajímavou chuť. Osolte a opepřete. 
  • Vše vařte přibližně 30 minut, dokud zelenina nezměkne.
  • Celou polévku dochuťte bujónem, ještě chvíli povařte a podávejte.

Rendlík plný tukožroutské polévky, která je plná zeleniny.
Zdroj: healthline.com

TIP: Do polévky nepřidávejte mrkev. Ta obsahuje vysoké množství sacharidů, které by Vám proces hubnutí mohly zpomalit.

Tukožroutská polévka z kysaného zelí

Klasickou tukožroutskou polévku už znáte a rádi byste vyzkoušeli něco nového? Tukožroutská polévka z kysaného zelí by mohla být zajímavou obměnou. Polévka obsahuje minimum sacharidů a výrazně podporuje spalování tuků.

Kysané zelí je pro naše zdraví velmi přínosné. Neobsahuje tuky, obsahuje nízký počet sacharidů a další živiny, mezi které patří například protein, vláknina, vitamín C, vitamín B6, draslík a železo.

Kysané zelí podporuje proces hubnutí a má také další pozitivní účinky na naše zdraví:

  • zlepšuje trávení
  • posiluje imunitní systém 
  • přispívá ke snížení stresu a ke správné funkci mozku
  • pomáhá snižovat riziko některých druhů rakoviny
  • pomáhá ke správné činnosti srdce 
  • posiluje kosti. 

Uvařte si z tohoto přírodního zázraku chutnou a zdravou polévku! 

Ingredience 

  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • cca 30 g hub
  • 1 lžíce sladké červené papriky
  • 500 kysaného zelí
  • 1 klobása dle chuti

Postup

  • V hrnci rozpalte olivový olej. 
  • Cibuli nakrájejte na tenké proužky a na oleji ji orestujte. 
  • Přidejte vylisovaný česnek a na malé kousky nakrájenou klobásu. 
  • Přidejte nakrájené čerstvé nebo sušené houby a všechno chvíli smažte. 
  • Směs v hrnci osolte a opepřete. 
  • Jakmile se směs rozvoní a suroviny jsou jemně osmažené, přisypte sladkou papriku. 
  • Vše pořádně zamíchejte a stáhněte plamen na minimum.
  • Mezi tím, co se ingredience v hrnci smaží, zceďte zelí a nálev si nechte bokem pro případné dochucení polévky. 
  • Do hrnce přidejte kysané zelí a vše znovu promíchejte. 
  • Přilejte vroucí vodu a přikryjte hrnec pokličkou.
  • Nechte jemně probublávat asi 1,5 hodiny a občas polévku zamíchejte.
  • Po uplynutí času by měla být polévka hotová. Pokud se Vám zdá polévka málo kyselá, přilijte do ní zelný nálev, který jste si odložili stranou.
  • Zdá-li se Vám polévka kyselá příliš, můžete ji zjemnit smetanou na vaření.

Bílý talíř, plný kysaného zelí a zeleniny.
zdroj: kitchenstories.com

Bez zelí to jde taky!

Masové vývary Vás už nebaví a zelí nemáte rádi. Přesto se Vám nápad, snížit svou hmotnost pomocí polévky zamlouvá? Nezoufejte!

Existuje spousta dietních polévek, na kterých si můžete pochutnat. My jsme pro Vás vybrali 3 chutné a chuťově zajímavé polévky, které podporují spalování tuků a do chladného počasí jsou jako dělané.

Polévka Minestrone

Dietní polévka Minestrone je skvělá v tom, že její obsah můžete obměňovat na základě toho, jakou zeleninu zrovna máte v lednici. 

Ti, kteří se snaží jíst pouze sezónní zeleninu, si s touto polévkou přijdou na své a receptem se mohou inspirovat.

Ingredience

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 střední cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 středně velké mrkve
  • 1 cuketa
  • 1 konzerva červených fazolí
  • 1 konzerva bílých fazolí
  • 1 konzerva krájených rajčat
  • 1 malý protlak
  • půl lžičky tymiánu
  • sůl, pepř
  • zeleninový nebo kuřecí vývar
  • šálek drobných těstovin
  • parmezán na posypání

Postup

  • V hrnci rozpalte olivový olej. 
  • Cibuli nakrájejte nadrobno a společně s česnekem ji na oleji, dozlatova, orestujte. 
  • Cuketu a mrkev oškrábejte a nakrájejte na malé kousky. 
  • Nakrájenou zeleninu přidejte, společně s fazolemi, do hrnce. Promíchejte a smažte asi 4 minuty. 
  • Jakmile se zelenina rozvoní, stáhněte teplotu na minimum a přidejte protlak, rajčata a vývar. 
  • Vše dochuťte tymiánem, solí a pepřem. 
  • Vařte přibližně 30 minut.
  • Jakmile zelenina v polévce změkne, přisypte těstoviny, které jste si uvařili ve vedlejším hrnci.
  • Hotovou polévku Minestrone podávejte posypanou trochou parmezánu. 

Modrá keramická mísa s oušky plná zeleninové polévky Minestrone.
zdroj: pexels.com

TIP: Do polévky je možné přidat také uvařené, natrhané kuřecí maso nebo nadrobno nakrájené brambory.

Polévka z pečených rajčat

Máte rádi rajskou polévku? Polévka z pečených rajčat je její velmi zvláštní a chuťově výbornou “sestrou”.
Tato krémová zeleninová polévka má výraznou chuť, která je způsobena pečením rajčat na vysokou teplotu.

Ingredience

  • 3 plátky slaniny
  • 500 g cherry rajčat
  • 4 šalotky
  • 2 stroužky česneku
  • 1 kuřecí prso
  • 2 středně velké brambory
  • 2 lžíce mouky
  • sůl, pepř
  • čedar

Postup

  • Rozehřejte troubu na 200 °C. 
  • Rajčata omyjte, osušte, vložte do pekáčku a promíchejte s olivovým olejem.
  • Takto připravená rajčata pečte, ve vyhřáté troubě, 10 minut. Poté zvyšte teplotu na 220 °C a pečte dalších 30  minut. Občas rajčata v pekáčku promíchejte.
  • Zatímco se rajčata pečou, rozehřejte si v hrnci olej a přidejte, nadrobno nakrájenou, šalotku s česnekem a restujte do sklovata. 
  • Všechno, za rychlého míchání metličkou, zasypte moukou, aby se Vám nevytvořily hrudky. 
  • Přidejte, na malé kousky, nakrájené brambory a zalijte trochou vody. Nechte vařit.
  • Mezitím vyndejte upečená rajčata z trouby, která pustila slaďoučkou zkaramelizovanou šťávu a zalijte je trochou vroucí vody. Tím se vytvoří chutná rajčatová směs. 
  • Rajčata z pekáčku i se šťávou přidejte do hrnce a ponorným mixérem rozmixujte dohladka. 
  • Ve vedlejším hrnci si orestujte, na malé kousky, nakrájenou slaninu tak, aby byla křupavá. 
  • Polévku posypte slaninou a ozdobte lístky čerstvé bazalky. 
  • Dle chuti můžete polévku posypat také nastrouhaným čedarem.

Pohled shora na, bazalkou posypanou, polévku z pečených rajčat, v bílé misce.
zdroj: pexels.com

Pórková polévka

Mezi dietní recepty na hubnutí můžeme s klidem zařadit také pórkovou polévku. Ta se někomu může zdát obyčejná, protože ji lze připravit rychle a jednoduše. Nenechte se ale mýlit!

Pórek má málo kalorií, neobsahuje tuk a skrývá v sobě mnoho živin, které prospívají našemu zdraví a pomáhají při hubnutí

Tento recept navíc obsahuje droždí, které velmi prospívá pleti a vlasům.

Ingredience

  • 1 větší cibule
  • 1 balení droždí (42 g) – je možné použít i sušené droždí
  • zeleninový vývar nebo 1 kostka zeleninového bujónu
  • 1 pórek
  • sůl, pepř

Postup

  • Cibuli nakrájejte nadrobno.
  • V hrnci rozehřejte olej a cibuli na něm orestujte do sklovata.
  • Mezitím, co se cibule restuje, si omyjte pórek a nakrájejte ho na kolečka.
  • Pórek přidejte k cibuli a asi 3 minuty restujte.
  • Celou směs zalijte zeleninovým vývarem nebo vroucí vodou, do které následně přidáte kostku zeleninového bujónu.
  • Do polévky přidejte droždí, jehož množství si určíte sami, na základě své chuti.
  • Vařte asi 20 minut pod pokličkou.
  • Dle chuti polévku osolte a opepřete.
  • Do polévky můžete přidat také smetanu na vaření a rozmixovat ji do hladkého krému.

Tři bílé misky s pórkovou polévkou, ozdobené zelenou bylinkou.
zdroj: pexels.com

TIP: Studie prokázaly, že je pórek vysoce bohatý na vlákninu, kterou tělo tráví dlouho, a proto Vás zasytí na dlouhou dobu.

Polévka, spalující tuky, nemusí mít jen jednu podobu. Vyzkoušejte v kuchyni různé recepty na tukožroutskou polévku a vyberte si ten, který Vám bude opravdu chutnat. Hubnutí totiž nemusí být utrpení. Můžete si ho i užít.

A proč se vlastně říká tukožroutská?

Tělo si bere energii nejprve z bílkovin, pak ze sacharidů a nakonec z tuků. Jestliže tělu nebudete tuky dodávat, začne spalovat bílkoviny a následně sacharidy, aby mohlo fungovat. Na základě toho, Vy hubnete.

Jelikož je polévka, požírající tuky, složena pouze z vody, zeleniny a koření, je pro snižování váhy skvělým pomocníkem.

Polévková dieta by se ale neměla držet nikdy déle než týden, jelikož polévky na hubnutí neobsahují všechny živiny, potřebné pro správnou funkci těla. 

Nechte si chutnat a nezapomeňte, spalování tuků není jen o jídle, ale také o pohybu!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X