Skvělé recepty na špenát, které ocení i vaše děti

Tyto špenátové recepty připravíte za pár minut a olizovat se po nich budou i malí jedlíci. 

Potřebujete do svých ratolestí dostat nějakou zeleninu? 

Sami chcete vyzkoušet originální chutě? 

Pak si připravte špenát podle jednoduchých a rychlých návodů, které si ihned oblíbíte. 

Těstoviny s listovým špenátem

Toto jídlo je skvělé, protože vám ušetří čas. Jak? Nemusíte se zdržovat vařením pasty. Těstoviny i špenát totiž uvaříte společně přímo v omáčce.

Ingredience

  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 1 šálek nakrájené cibule 
  • 6 stroužků česneku (jemně nasekaných)
  • 10 drobně nasekaných cherry rajčátek
  • 1 a ½ šálku kuřecího vývaru
  • ½ čajové lžičky sušeného oregana 
  • 250 g špaget 
  • ½ čajové lžičky soli
  • 180 g čerstvého listového špenátu
  • ¼ šálku strouhaného parmazánu 

Postup

  • Na pánvi rozehřejte olej. Přidejte cibuli a česnek. Restujte, dokud cibule nezačne hnědnout (asi 3 minuty). Stále míchejte, aby česnek nezhořknul. 
  • Přidejte rajčata, vývar, oregano a těstoviny. Je důležité dodržet toto pořadí. 
  • Vše přiveďte k varu a zamíchejte, aby byly těstoviny ponořeny celé. 
  • Pánev přikryjte pokličkou a vařte cca 7 minut, dokud nejsou těstoviny hotové. 
  • Následně sundejte pokličku, dochuťte solí a přidejte špenát. Zamíchejte, vařte ještě asi 1–2 minuty (dokud špenát trochu nezvadne), odstraňte z tepla a nechte 5 minut odstát. 
  • Každou porci těstovin se špenátem posypejte parmazánem a podávejte.
Špagety s listovým špenátem v bílém talíři.
500zdroj: cookinglight.com

TIP: Připravit si můžete také recept na čínské nudle se špenátem.

Čerstvý baby špenát s česnekem

Máte rádi jednoduchost a milujete baby špenát? Pak vyzkoušejte tento jednoduchý recept, kterému šmrnc dodává voňavý česnek. 

Ingredience

  • 350 g baby špenátu
  • 4–5 stroužků česneku (nakrájených na tenké plátky)
  • 1–2 polévkové lžíce olivového oleje
  • sůl
  • čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek (volitelné)

Postup

  • Na pánvi rozehřejte olej a přidejte česnek. Promíchejte a restujte, dokud se nezačne zbarvovat. 
  • Ve chvíli, kdy začne česnek mírně hnědnout, jej rychle odstraňte z tepla a přidejte očištěný baby špenát. 
  • Špenát v pánvi pořádně promíchejte s olejem a česnekem, aby byl v této směsi dokonale obalený. 
  • Dochuťte solí a muškátovým oříškem. 
  • Hotový baby špenát přikryjte pokličkou a nechte pár minut odstát. 
  • Salát je výborný, když jej podáváte mírně teplý. 
  • Dobrou chuť!
Salát s baby špenátem a česnekem.
zdroj: food.com

TIP: Baby špenát můžete použít nejen do salátu, ale také například do receptů z fazolí.

Krémová špenátová polévka

Tato špenátová polévka je úžasně výživná a lahodná. Navíc vám její příprava nezabere více než 30 minut. 

Dopřejte si ji k obědu nebo ji servírujte jako lehkou večeři. 

Ingredience

  • 2 čajové lžičky olivového oleje
  • 2 stroužky česneku (prolisujte)
  • ½ střední cibule (nakrájené nadrobno)
  • 1 řapíkatý celer (jemně nasekaný)
  • 1 střední brambor (oloupaný a nakrájený na kostky)
  • 2 šálky kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 2 šálky nízkotučného mléka
  • 200 g baby špenátu 
  • sůl
  • pepř

Postup

  • Přichystejte si pánev a rozehřejte na ní olej. 
  • Asi 5 minut restujte česnek, cibuli, celer a brambory. 
  • Do pánve přidejte vývar a mléko. Přiveďte k varu, přikryjte pokličkou a vařte 10 minut. 
  • Do uvařené směsi přidejte polovinu připraveného baby špenátu.
  • Po této době odstraňte z tepla, nechte vychladnout a poté přelijte do mixéru. Můžete použít také ponorný mixér a mixovat přímo v pánvi. 
  • Jakmile je směs rozmixovaná, přidejte do ní zbývající špenát a promíchejte.
  • Chcete-li mít polévku hladkou a krémovou, bez kousků špenátu, rozmixujte jej v ní celý. 
  • Vaše krémová špenátová polévka je hotová!
Špenátová polévka se smetanou v bílém talíři.
zdroj: thespruceeats.com

Recept s mraženým špenátem

Tento špenátový recept ocení také vegetariáni. Neobsahuje maso, ale výbornou a zdravou brokolici. Navíc, chutná skvěle! 

Ingredience

  • 1 střední cibule (nakrájená nadrobno)
  • 2 čajové lžičky olivového oleje
  • 1 balíček zmrazeného nasekaného špenátu (rozmrazeného a vymačkaného do sucha)
  • 1 hlávka brokolice
  • 1 šálek jemně nasekané čerstvé brokolice
  • 1 šálek chilli omáčky (volitelné)
  • ½ čajové lžičky sušeného česnekového prášku
  • ½ čajové lžičky mletého kmínu
  • 1 vanička odtučněného tvarohu
  • 1 šálek nastrouhaného sýra čedar 
  • 8 malých tortill

Postup

  • Předehřejte troubu na 180 °C. 
  • Zatímco se trouba nahřívá, připravte si pánev a smažte na ní cibuli, dokud nezměkne. 
  • Do pánve přidejte špenát, růžičky brokolice, chilli omáčku, česnekový prášek, kmín a pořádně promíchejte. 
  • Pánev odstraňte z tepla a přidejte tvaroh s polovinou čedaru. Vše zamíchejte, aby se ingredience propojily. 
  • Přihřejte tortilly, aby byly krásně měkké, připravte si zapékací mísu a vymažte ji olejem.
  • Asi ⅓ špenátové směsi dejte, pomocí lžíce, do středu každé tortilly, srolujte a vložte do zapékací mísy. Konec tortilly, po zamotání, by měl směřovat ke dnu mísy. 
  • Horní stranu tortilly můžete, ale nemusíte, pomazat chilli omáčkou. 
  • Mísu zakryjte a pečte 20–25 minut. 
  • Po této době mísu odkryjte, posypte zbylým čedarem a pečte dalších 5 minut, dokud se sýr nerozpustí. 
  • Špenátový recept na tortilly je hotov a stačí už jen vychutnat si jejich zajímavou chuť.
Špenátový recept s brokolicí a tortillami.
zdroj: tasteofhome.com
TIP: Tortilly nemusí být pouze zeleninové. Vyzkoušejte také další recepty na plněné tortilly.

Dušený špenát 

Dušená zelenina nemusí být nuda! Tento super jednoduchý špenátový recept si zamilujete, protože je rychlý a obsahuje spoustu zajímavých chutí. Vyzkoušejte ho. 

Ingredience

  • 450 g krevet (oloupaných, očištěných)
  • ½ – 1 čajová lžička kreolské směsi (můžete zvolit jiné podobné oblíbené koření)
  • 1 cibule (nakrájená nadrobno)
  • 2 čajové lžičky mletého česneku
  • 1–2 čajové lžičky tymiánu 
  • 4–5 čerstvých rajčat (nasekaných)
  • ½ – 1 čajová lžička kajenského pepře
  • 1 čajová lžička papriky
  • 400–450 g mraženého špenátu
  • ½ – 1 šálek řepkového oleje
  • sůl
  • pepř
  • 1 kostka kuřecího bujónu (můžete použít domácí vegetu)

Postup

  • Očištěné a oloupané krevety ochuťte kreolským kořením a orestujte je na rozpáleném oleji v hrnci. 
  • Restujte asi 4–5 minut a poté odstavte z tepla a odložte stranou. 
  • Na pánvi nebo v druhém hrnci osmahněte cibuli, přidejte česnek, tymián, kajenský pepř, papriku, bujón, zalijte trochou vody a vařte asi 1 minutu. 
  • Poté přidejte rajčata a vařte 10 minut. 
  • Dle chuti směs dosolte a přidejte mražený špenát. Vařte 3–5 minut. 
  • Špenátovou směs můžete podávat dvěma způsoby. Buď do ní připravené krevety zamícháte, nebo jimi špenát ozdobíte po povrchu. 
  • Dobrou chuť!
Dušený špenát s krevetami na bílém oválném talíři.
zdroj: africanbites.com

Krémová omáčka ze špenátu

Nechcete se zdržovat dlouhým vařením? Přesto byste si rádi dopřáli chuťově zajímavé jídlo? 

Pak vyzkoušejte skvělý recept na špenátovou omáčku, kterou si zamilují i vaše děti. 

Ingredience

  • 3 stroužky česneku
  • ½ šálek cibule (nakrájené nadrobno)
  • 450 g čerstvého špenátu
  • ¼ šálku panenského olivového oleje
  • ½ šálku smetanového sýru
  • ⅓ šálku Feta sýru
  • sůl 
  • pepř
  • 2 polévkové lžíce čerstvé citronové šťávy
  • 450 g těstovin (druh volitelný)
  • 2 polévkové lžíce čerstvé petrželky
  • červená feferonka (volitelně)

Postup

  • Než začnete připravovat špenátovou omáčku, dejte vařit těstoviny (8–10 minut).
  • V pánvi, na středním plameni, rozehřejte olivový olej. Přidejte cibuli a lehce ji orestujte dozlatova. Restujte asi 5–8 minut. 
  • Následně přidejte česnek a restujte 1 minutu. Stále míchejte, aby česnek nezhořknul. 
  • Přidejte špenát a za stálého míchání smažte asi 3 minuty, dokud nezvadne.
  • Přidejte sůl, pepř a pokračujte v restování další 2 minuty. 
  • Do hotové špenátové směsi přidejte petržel, sýr Feta a smetanový sýr. 
  • Hotové těstoviny s omáčkou promíchejte a každou porci podávejte ozdobenou červenou feferonkou a parmazánem. 
Těstoviny se zelenou špenátovou omáčkou, sypané parmazánem.
zdroj: mycolombianrecipes.com

Špenátová roláda

Tento recept je rychlý, sytý a lahodný. Roláda je vhodným pokrmem také v době, kdy se chystáte na cesty. Výborně totiž chutná za tepla i za studena.

Ingredience

  • 450 g mražených špenátových listů
  • 3 vejce
  • 2 ks cibule
  • 2 ks mrkve
  • 1 balení mozzarelly 
  • 1 vanička odtučněného tvarohu
  • ¾ šálku petrželky
  • 1 stroužek česneku
  • 1 čajová lžička kari
  • 1 čajová lžička soli
  • 1 čajová lžička pepře
  • chilli (dle chuti)

Postup 

  • Předehřejte si troubu na 200 °C. 
  • Rozmrazte špenát a vytlačte z něj co nejvíce vody. Při vytlačování šťávy můžete použít sítko. 
  • Špenát následně smíchejte se 2 vejci, mozzarellou, česnekem, trochou soli a pepřem. 
  • Plech vyložte pečícím papírem a rozprostřete po jeho celé ploše špenátovou směs. Plát směsi by měl být asi 1 cm hrubý.
  • Pečte 15 minut a poté nechte vychladnout. Troubu ale nevypínejte. 
  • Jemně nakrájenou cibuli orestujte na pánvi. Asi po minutě přidejte petržel s nastrouhanou mrkví a smažte další 2 minuty. 
  • Do směsi přidejte tvaroh, kari, chilli, sůl, pepř a promíchejte. 
  • Pánev sejměte z ohně, přidejte vejce a vše znovu promíchejte. 
  • Touto směsí potřete špenátový plát. Nerozprostírejte směs až do rohů. Plát stočte, vložte do trouby a pečte 25 minut. 
  • Po této době špenátovou roládu vyjměte a nechte ji 5–10 minut chladnout. Poté nakrájejte na, asi půl centimetrové, kousky a podávejte. 
Špenátová roláda plněná tvarohem, cibulí a mrkví.
zdroj: diabetesstrong.com

Špenátové lasagne podle Jamieho Olivera

Lasagne nemusí být pouze masové. Známý britský kuchař představuje úžasné vegetariánské lasagne, které jsou nápadité a budou chutnat i milovníkům masa.

Ingredience

  • 70 g nesoleného másla
  • 50 g hladké mouky
  • 800 ml mléka
  • 1 bobkový list
  • 800 g špenátu
  • 200 g sýru ricotta
  • 1 celý muškátový oříšek (na strouhání)
  • 300 g lasagní
  • 100 g parmezánu

Postup

  • Předehřejte troubu na 190 °C. 
  • Na pánvi rozpusťte 50 g másla a přidejte mouku. 
  • Vařte asi 1–2 minuty a poté přidejte mléko. Rozmíchejte do hladka. 
  • Ochuťte mořskou solí a čerstvě mletým černým pepřem. Přidejte bobkový list a duste 5 minut. Poté odstraňte z tepla.
  • Z listů špenátu odstraňte stopky a vložte je do pánve. Přidejte zbylých 20 g másla a zakryjte pokličkou. 
  • Jakmile špenát zvadne, sceďte vodu, která se uvolnila a poté, když špenát vychladne, z něj vytlačte šťávu. 
  • Špenát nakrájejte, smíchejte s ricottou a s připravenou mléčnou omáčkou. Dochuťte strouhaným muškátových oříškem. 
  • Vymažte pekáč olivovým olejem a vložte první vrstvu lasagní. 
  • Lasagne potřete bílou omáčkou a na ni dejte špenátovou směs. Posypte strouhaným parmazánem. 
  • Takto vrstvěte a vrstvení dokončete těstovinami, přelitými bílou omáčkou a parmezánem. 
  • Pečte 30 minut. Lasagne se špenátem by měly být upečeny dozlatova.
  • Podávat můžete ihned.
Špenátové lasagne v bílé zapékací míse.
zdroj: jamieoliver.com

Špenátová pizza

Pizza s obsahem špenátu je nejen zajímavá, chutná, ale také zdravá. 

Pokud vaše děti odmítají špenát, vsaďte se, že v pizze jím nepohrdnou. 

Ingredience 

Těsto:

  • 250 ml teplé vody
  • 1 čajová lžička instantního droždí
  • 1 čajová lžička cukru
  • 2 šálky (300 g) mouky
  • 1 čajová lžička soli

Náplň:  

  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • 1 čajová lžička čerstvého mletého česneku
  • 1 čajová lžička soli
  • ½ šálku sýra ricotta
  • ½ šálku mraženého špenátu (vymačkejte z něj všechnu šťávu)
  • ¼ šálku nastrouhaného parmazánu
  • 1 čajová lžička sušeného oregana
  • ⅛ čajové lžičky červené papriky
  • 2 šálky sýru mozzarella

Postup

Těsto:

  • V míse smíchejte vodu, droždí a cukr. Nechte směs stát, dokud se na jejím povrchu nevytvoří pěna. Potrvá to asi 5 minut. 
  • Přidejte mouku se solí a míchejte pomocí mixéru s háky. Mělo by vám vzniknout měkké těsto. 
  • Těsto vyjměte z misky a několik minut ho hněťte na pomoučeném vále, aby se nelepilo. 
  • Následně těsto vložte do mírně naolejované misky a přikryjte čistou utěrkou. Těsto nechte asi 30 minut kynout v teple bez průvanu. 
  • Po této době těsto rozdělte na polovinu. 
  • Každou polovinu vyválejte nebo, pomocí rukou, roztáhněte do tvaru pizzy. Vzniknou vám dvě pizzy v průměru 20–23 cm.

Náplň:

  • Troubu předehřejte na 218 °C. 
  • Olivový olej, sůl a česnek rovnoměrně rozetřete na pizza těsto. 
  • Smíchejte ricottu, oregano, špenát, parmazán a červenou papriku. Vše znovu rovnoměrně rozetřete na těsto. 
  • Nakonec posypejte mozzarellou. 
  • Pečte 18–22 minut, dokud se sýr nerozpustí a mírně nezhnědne.

No, řekněte. Není tento recept na špenátovou pizzu jednoduchý?

Špenátová pizza s mozzarellou a rajčaty na bílém talíři.
zdroj: tasteofhome.com
TIP: Tato skvělá pizza se špenátem je stále oblíbenější. Existují ale také další recepty na zdravou pizzu. Vyzkoušejte je!

Špenátové gnocchi 

Připravte si jednoduché parmazánové špenátové gnocchi s rychlou krémovou omáčkou.

Ingredience

Těsto: 

  • 2 brambory
  • 2 šálky mouky
  • 1 vejce

Omáčka

  • 2 polévkové lžíce nesoleného másla
  • 1–2 polévkové lžíce mletého česneku
  • 2 polévkové lžíce mouky
  • 1 a ¼ šálku mléka
  • 3 vrchovaté šálky čerstvého špenátu (hrubě nasekaného)
  • sůl
  • pepř
  • 1 šálek strouhaného parmazánu

Postup

Těsto:

  • Přiveďte vodu v hrnci k varu. 
  • Zatímco se voda vaří, oškrábejte brambory a dejte je vařit do měkka. Bude to trvat asi 15 minut. 
  • Po uvaření brambory sceďte, rozmačkejte vidličkou nebo šťouchadlem na brambory a vytvořte kaši. 
  • Smíchejte kaši s moukou, vejcem a vytvořte těsto ve tvaru koule. 
  • Těsto rozdělte na několik malých částí a z každé z nich vytvarujte dlouhého hada. 
  • Hada nařežte na 1,5–2cm kousky. 
  • Do hrnce nalijte čistou vodu a přiveďte ji k varu. Osolte ji a vsypte do ní nočky. 
  • Vařte 3–5 minut, dokud nezačnou noky plavat na hladině. 
  • Sceďte a můžete podávat.

Omáčka: 

  • Na středním ohni rozpusťte máslo. 
  • Přidejte česnek a restujte asi minutu, dokud se nerozvoní. 
  • Do másla přidejte mouku a vytvořte jíšku. Vařte ji asi 30 vteřin. 
  • Následně do jíšky přidejte mléko a, pomocí metličky, šlehejte, aby se rozbily všechny hrudky. Mléko vařte 3–4 minuty, dokud omáčka nezačne houstnout. 
  • Přidejte nasekaný špenát a vařte další 3–4 minuty, dokud špenát nezačne vadnout. 
  • Dochuťte solí s pepřem a odstavte z ohně. 
  • Do omáčky přidejte parmazán a promíchejte. 
  • Uvařené gnocchi omáčkou přelijte a ihned podávejte – váš recept na gnocchi se špenátem je hotov. 
Gnocchi se špenátem a krémovou bílou omáčkou v bílé misce.
zdroj: lifeasastrawberry.com

Špenátová pomazánka se sýrem Cottage

Velice chutná pomazánka, ve které najdete všechny potřebné živiny. Jako příloha jsou vhodné Racio chlebíčky anebo celozrnné pečivo.

Ingredience

  • 1 menší mrkev
  • 1 sýr Cottage
  • 125 g nízkotučného tvarohu
  • 75 g bílého jogurtu
  • 1 polévková lžíce citronové šťávy
  • sůl
  • pepř
  • 1 sáček čerstvých listů špenátu
  • 2 polévkové lžíce nasekané čerstvé pažitky (lze použít i čerstvé bylinky)

Postup

  • Mrkev nakrájejte na kolečka a vložte ji do mixéru. 
  • Přidejte Cottage, tvaroh, jogurt, citronovou šťávu a dochuťte solí a pepřem dle libosti. 
  • Vše pečlivě rozmixujte a na závěr přidejte nasekaný špenát a pažitku. Nyní už jen lehce promixujte nahrubo.
  • Podávejte mírně vychlazené.
Špenátová pomazánka ze sýru Cottage, tvarohu a jogurtu v hnědé misce.
zdroj: sondibruner.com

Špenát s cizrnou

Jedno z velmi oblíbených jídel je cizrna se špenátem. Cizrna má nižší obsah sacharidů než rýže, a navíc obsahuje spoustu vitamínů, které rýže nemá. V kombinaci se špenátem tvoří opravdu velice zdravé jídlo.

Ingredience

  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 1 jemně nasekaná cibule
  • 4 stroužky česneku (nadrobno nasekaného)
  • 2 rajčata (nadrobno nakrájená)
  • 2 polévkové lžíce citronové šťávy
  • 1 nadrobno nakrájená červená paprika
  • 300 g sterilované cizrny
  • 100 g lístků špenátu
  • 250 ml mléka
  • 1 čajová lžička mletého zázvoru (dle vlastní chuti)
  • sůl
  • pepř

Postup

  • V hrnci rozpalte olivový olej a osmahněte na něm cibulku dozlatova. 
  • Přidejte česnek, rajčata, papriku a citronovou šťávu. 
  • Následně přidejte cizrnu a míchejte, dokud se lehce neosmahne. 
  • Na závěr přidejte nasekaný špenát, a to ve dvou dávkách. Napřed přidejte první polovinu, poté počkejte, až špenát lehce zvadne. Následně přidejte druhou půlku. 
  • Na závěr zalijte celou směs mlékem, přidejte zázvor a nechte, přibližně 10–15 minut, vařit. 
  • Dochuťte solí a pepřem. 
Špenátový recept s cizrnou v bílé misce.
zdroj: cooking.nytimes.com
TIP: Vyzkoušejte také další recepty s cizrnou.

Omeleta se špenátem

Tento špenátový recept je vhodný jako snídaně nebo lehký oběd. Skvěle zasytí a dodá tělu potřebné živiny. Pokud nemáte rádi houby, tak je můžete z receptu vypustit. 

Ingredience

  • 2 celá vejce
  • 2 vaječné bílky
  • kousek másla (můžete nahradit kokosovým tukem)
  • nakrájené houby dle vlastního výběru (žampiony nebo hříbky)
  • 2 polévkové lžíce strouhaného čedaru nebo parmazánu 
  • 30 g čerstvého listového špenátu

Postup

  • Na pánvi rozpalte kousek másla nebo kokosového tuku. 
  • V misce smíchejte celá vejce s vaječnými bílky. Žloutky odložte stranou. 
  • Přidejte sůl, pepř, nakrájené houby a vše nalijte na pánev. 
  • Míchejte zhruba 3–4 minuty. 
  • Na posledních, přibližně 30 sekund, přidejte nastrouhaný sýr a nechte jej mírně rozpustit. 
  • Podávejte teplé.
Omeleta se špenátem a houbami.
zdroj: thechunkychef.com

Jaké jsou nutriční hodnoty špenátu na 100 g

Špenát obsahuje vysoké množství vitamínu A, B, vápníku, sodíku, železa, hořčíku a manganu. 

Dále obsahuje: 

  • bílkoviny – 3,1 g
  • sacharidy – 0,5 g 
  • tuky – 0,8 g 

Často kladené otázky

Nenašli jste odpověď na svůj dotaz v článku? Možná ji najdete v níže uvedených odpovědích na nejčastěji kladené otázky.

⚡ Jaké přínosy má špenát pro naše tělo?

Důležitou složkou špenátu je železo. To hraje ústřední roli ve funkci červených krvinek, které pomáhají při transportu kyslíku v těle a při výrobě energie a syntéze DNA. 

Špenát je také vynikajícím zdrojem vitaminu K, A, C a kyseliny listové. Dále je dobrý zdrojem manganu, hořčíku, železa a vitaminu B2.

⚡ Můžu jíst špenát každý den?

Přílišná konzumace špenátu může způsobit vznik ledvinových kamenů, bolesti břicha a může způsobovat nízký krevní tlak, třes nebo křeče a zvracení. 

Pokud to se špenátem ovšem nebudete přehánět, můžete se těšit ze skvělých přínosů pro zdraví.

⚡ Kdo by neměl jíst špenát?

Špenátu by se měli vyhnout lidé, kteří užívají léky na ředění krve, jako je Warfarin.

Dále by se špenátu měli vyhýbat lidé, náchylní k ledvinovým kamenům a lidé, trpící chudokrevností.

Pokud si nejste špenátem jistí, poraďte se se svým lékařem. 

Špenát je úžasná listová zelenina, která pochází z Persie. Jedná se o velmi zdravou potravinu, nabitou živinami a antioxidanty. 

Dopřejte si tento zázrak v podobě chutných špenátových receptů.

Další zajímavé tipy

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.