Tyto špenátové recepty připravíte za pár minut a olizovat se po nich budou i malí jedlíci.
Potřebujete do svých ratolestí dostat nějakou zeleninu?
Sami chcete vyzkoušet originální chutě?
Pak si připravte špenát podle jednoduchých a rychlých návodů, které si ihned oblíbíte.
Těstoviny s listovým špenátem
Toto jídlo je skvělé, protože vám ušetří čas. Jak? Nemusíte se zdržovat vařením pasty. Těstoviny i špenát totiž uvaříte společně přímo v omáčce.
Ingredience
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
- 1 šálek nakrájené cibule
- 6 stroužků česneku (jemně nasekaných)
- 10 drobně nasekaných cherry rajčátek
- 1 a ½ šálku kuřecího vývaru
- ½ čajové lžičky sušeného oregana
- 250 g špaget
- ½ čajové lžičky soli
- 180 g čerstvého listového špenátu
- ¼ šálku strouhaného parmazánu
Postup
- Na pánvi rozehřejte olej. Přidejte cibuli a česnek. Restujte, dokud cibule nezačne hnědnout (asi 3 minuty). Stále míchejte, aby česnek nezhořknul.
- Přidejte rajčata, vývar, oregano a těstoviny. Je důležité dodržet toto pořadí.
- Vše přiveďte k varu a zamíchejte, aby byly těstoviny ponořeny celé.
- Pánev přikryjte pokličkou a vařte cca 7 minut, dokud nejsou těstoviny hotové.
- Následně sundejte pokličku, dochuťte solí a přidejte špenát. Zamíchejte, vařte ještě asi 1–2 minuty (dokud špenát trochu nezvadne), odstraňte z tepla a nechte 5 minut odstát.
- Každou porci těstovin se špenátem posypejte parmazánem a podávejte.

Objevte podobné tipy
Čerstvý baby špenát s česnekem
Máte rádi jednoduchost a milujete baby špenát? Pak vyzkoušejte tento jednoduchý recept, kterému šmrnc dodává voňavý česnek.
Ingredience
- 350 g baby špenátu
- 4–5 stroužků česneku (nakrájených na tenké plátky)
- 1–2 polévkové lžíce olivového oleje
- sůl
- čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek (volitelné)
Postup
- Na pánvi rozehřejte olej a přidejte česnek. Promíchejte a restujte, dokud se nezačne zbarvovat.
- Ve chvíli, kdy začne česnek mírně hnědnout, jej rychle odstraňte z tepla a přidejte očištěný baby špenát.
- Špenát v pánvi pořádně promíchejte s olejem a česnekem, aby byl v této směsi dokonale obalený.
- Dochuťte solí a muškátovým oříškem.
- Hotový baby špenát přikryjte pokličkou a nechte pár minut odstát.
- Salát je výborný, když jej podáváte mírně teplý.
- Dobrou chuť!

Krémová špenátová polévka
Tato špenátová polévka je úžasně výživná a lahodná. Navíc vám její příprava nezabere více než 30 minut.
Dopřejte si ji k obědu nebo ji servírujte jako lehkou večeři.
Ingredience
- 2 čajové lžičky olivového oleje
- 2 stroužky česneku (prolisujte)
- ½ střední cibule (nakrájené nadrobno)
- 1 řapíkatý celer (jemně nasekaný)
- 1 střední brambor (oloupaný a nakrájený na kostky)
- 2 šálky kuřecího nebo zeleninového vývaru
- 2 šálky nízkotučného mléka
- 200 g baby špenátu
- sůl
- pepř
Postup
- Přichystejte si pánev a rozehřejte na ní olej.
- Asi 5 minut restujte česnek, cibuli, celer a brambory.
- Do pánve přidejte vývar a mléko. Přiveďte k varu, přikryjte pokličkou a vařte 10 minut.
- Do uvařené směsi přidejte polovinu připraveného baby špenátu.
- Po této době odstraňte z tepla, nechte vychladnout a poté přelijte do mixéru. Můžete použít také ponorný mixér a mixovat přímo v pánvi.
- Jakmile je směs rozmixovaná, přidejte do ní zbývající špenát a promíchejte.
- Chcete-li mít polévku hladkou a krémovou, bez kousků špenátu, rozmixujte jej v ní celý.
- Vaše krémová špenátová polévka je hotová!

Recept s mraženým špenátem
Tento špenátový recept ocení také vegetariáni. Neobsahuje maso, ale výbornou a zdravou brokolici. Navíc, chutná skvěle!
Ingredience
- 1 střední cibule (nakrájená nadrobno)
- 2 čajové lžičky olivového oleje
- 1 balíček zmrazeného nasekaného špenátu (rozmrazeného a vymačkaného do sucha)
- 1 hlávka brokolice
- 1 šálek jemně nasekané čerstvé brokolice
- 1 šálek chilli omáčky (volitelné)
- ½ čajové lžičky sušeného česnekového prášku
- ½ čajové lžičky mletého kmínu
- 1 vanička odtučněného tvarohu
- 1 šálek nastrouhaného sýra čedar
- 8 malých tortill
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Zatímco se trouba nahřívá, připravte si pánev a smažte na ní cibuli, dokud nezměkne.
- Do pánve přidejte špenát, růžičky brokolice, chilli omáčku, česnekový prášek, kmín a pořádně promíchejte.
- Pánev odstraňte z tepla a přidejte tvaroh s polovinou čedaru. Vše zamíchejte, aby se ingredience propojily.
- Přihřejte tortilly, aby byly krásně měkké, připravte si zapékací mísu a vymažte ji olejem.
- Asi ⅓ špenátové směsi dejte, pomocí lžíce, do středu každé tortilly, srolujte a vložte do zapékací mísy. Konec tortilly, po zamotání, by měl směřovat ke dnu mísy.
- Horní stranu tortilly můžete, ale nemusíte, pomazat chilli omáčkou.
- Mísu zakryjte a pečte 20–25 minut.
- Po této době mísu odkryjte, posypte zbylým čedarem a pečte dalších 5 minut, dokud se sýr nerozpustí.
- Špenátový recept na tortilly je hotov a stačí už jen vychutnat si jejich zajímavou chuť.

Dušený špenát
Dušená zelenina nemusí být nuda! Tento super jednoduchý špenátový recept si zamilujete, protože je rychlý a obsahuje spoustu zajímavých chutí. Vyzkoušejte ho.
Ingredience
- 450 g krevet (oloupaných, očištěných)
- ½ – 1 čajová lžička kreolské směsi (můžete zvolit jiné podobné oblíbené koření)
- 1 cibule (nakrájená nadrobno)
- 2 čajové lžičky mletého česneku
- 1–2 čajové lžičky tymiánu
- 4–5 čerstvých rajčat (nasekaných)
- ½ – 1 čajová lžička kajenského pepře
- 1 čajová lžička papriky
- 400–450 g mraženého špenátu
- ½ – 1 šálek řepkového oleje
- sůl
- pepř
- 1 kostka kuřecího bujónu (můžete použít domácí vegetu)
Postup
- Očištěné a oloupané krevety ochuťte kreolským kořením a orestujte je na rozpáleném oleji v hrnci.
- Restujte asi 4–5 minut a poté odstavte z tepla a odložte stranou.
- Na pánvi nebo v druhém hrnci osmahněte cibuli, přidejte česnek, tymián, kajenský pepř, papriku, bujón, zalijte trochou vody a vařte asi 1 minutu.
- Poté přidejte rajčata a vařte 10 minut.
- Dle chuti směs dosolte a přidejte mražený špenát. Vařte 3–5 minut.
- Špenátovou směs můžete podávat dvěma způsoby. Buď do ní připravené krevety zamícháte, nebo jimi špenát ozdobíte po povrchu.
- Dobrou chuť!

Krémová omáčka ze špenátu
Nechcete se zdržovat dlouhým vařením? Přesto byste si rádi dopřáli chuťově zajímavé jídlo?
Pak vyzkoušejte skvělý recept na špenátovou omáčku, kterou si zamilují i vaše děti.
Ingredience
- 3 stroužky česneku
- ½ šálek cibule (nakrájené nadrobno)
- 450 g čerstvého špenátu
- ¼ šálku panenského olivového oleje
- ½ šálku smetanového sýru
- ⅓ šálku Feta sýru
- sůl
- pepř
- 2 polévkové lžíce čerstvé citronové šťávy
- 450 g těstovin (druh volitelný)
- 2 polévkové lžíce čerstvé petrželky
- červená feferonka (volitelně)
Postup
- Než začnete připravovat špenátovou omáčku, dejte vařit těstoviny (8–10 minut).
- V pánvi, na středním plameni, rozehřejte olivový olej. Přidejte cibuli a lehce ji orestujte dozlatova. Restujte asi 5–8 minut.
- Následně přidejte česnek a restujte 1 minutu. Stále míchejte, aby česnek nezhořknul.
- Přidejte špenát a za stálého míchání smažte asi 3 minuty, dokud nezvadne.
- Přidejte sůl, pepř a pokračujte v restování další 2 minuty.
- Do hotové špenátové směsi přidejte petržel, sýr Feta a smetanový sýr.
- Hotové těstoviny s omáčkou promíchejte a každou porci podávejte ozdobenou červenou feferonkou a parmazánem.

Špenátová roláda
Tento recept je rychlý, sytý a lahodný. Roláda je vhodným pokrmem také v době, kdy se chystáte na cesty. Výborně totiž chutná za tepla i za studena.
Ingredience
- 450 g mražených špenátových listů
- 3 vejce
- 2 ks cibule
- 2 ks mrkve
- 1 balení mozzarelly
- 1 vanička odtučněného tvarohu
- ¾ šálku petrželky
- 1 stroužek česneku
- 1 čajová lžička kari
- 1 čajová lžička soli
- 1 čajová lžička pepře
- chilli (dle chuti)
Postup
- Předehřejte si troubu na 200 °C.
- Rozmrazte špenát a vytlačte z něj co nejvíce vody. Při vytlačování šťávy můžete použít sítko.
- Špenát následně smíchejte se 2 vejci, mozzarellou, česnekem, trochou soli a pepřem.
- Plech vyložte pečícím papírem a rozprostřete po jeho celé ploše špenátovou směs. Plát směsi by měl být asi 1 cm hrubý.
- Pečte 15 minut a poté nechte vychladnout. Troubu ale nevypínejte.
- Jemně nakrájenou cibuli orestujte na pánvi. Asi po minutě přidejte petržel s nastrouhanou mrkví a smažte další 2 minuty.
- Do směsi přidejte tvaroh, kari, chilli, sůl, pepř a promíchejte.
- Pánev sejměte z ohně, přidejte vejce a vše znovu promíchejte.
- Touto směsí potřete špenátový plát. Nerozprostírejte směs až do rohů. Plát stočte, vložte do trouby a pečte 25 minut.
- Po této době špenátovou roládu vyjměte a nechte ji 5–10 minut chladnout. Poté nakrájejte na, asi půl centimetrové, kousky a podávejte.

Špenátové lasagne podle Jamieho Olivera
Lasagne nemusí být pouze masové. Známý britský kuchař představuje úžasné vegetariánské lasagne, které jsou nápadité a budou chutnat i milovníkům masa.
Ingredience
- 70 g nesoleného másla
- 50 g hladké mouky
- 800 ml mléka
- 1 bobkový list
- 800 g špenátu
- 200 g sýru ricotta
- 1 celý muškátový oříšek (na strouhání)
- 300 g lasagní
- 100 g parmezánu
Postup
- Předehřejte troubu na 190 °C.
- Na pánvi rozpusťte 50 g másla a přidejte mouku.
- Vařte asi 1–2 minuty a poté přidejte mléko. Rozmíchejte do hladka.
- Ochuťte mořskou solí a čerstvě mletým černým pepřem. Přidejte bobkový list a duste 5 minut. Poté odstraňte z tepla.
- Z listů špenátu odstraňte stopky a vložte je do pánve. Přidejte zbylých 20 g másla a zakryjte pokličkou.
- Jakmile špenát zvadne, sceďte vodu, která se uvolnila a poté, když špenát vychladne, z něj vytlačte šťávu.
- Špenát nakrájejte, smíchejte s ricottou a s připravenou mléčnou omáčkou. Dochuťte strouhaným muškátových oříškem.
- Vymažte pekáč olivovým olejem a vložte první vrstvu lasagní.
- Lasagne potřete bílou omáčkou a na ni dejte špenátovou směs. Posypte strouhaným parmazánem.
- Takto vrstvěte a vrstvení dokončete těstovinami, přelitými bílou omáčkou a parmezánem.
- Pečte 30 minut. Lasagne se špenátem by měly být upečeny dozlatova.
- Podávat můžete ihned.

Špenátová pizza
Pizza s obsahem špenátu je nejen zajímavá, chutná, ale také zdravá.
Pokud vaše děti odmítají špenát, vsaďte se, že v pizze jím nepohrdnou.
Ingredience
Těsto:
- 250 ml teplé vody
- 1 čajová lžička instantního droždí
- 1 čajová lžička cukru
- 2 šálky (300 g) mouky
- 1 čajová lžička soli
Náplň:
- 1 polévková lžíce olivového oleje
- 1 čajová lžička čerstvého mletého česneku
- 1 čajová lžička soli
- ½ šálku sýra ricotta
- ½ šálku mraženého špenátu (vymačkejte z něj všechnu šťávu)
- ¼ šálku nastrouhaného parmazánu
- 1 čajová lžička sušeného oregana
- ⅛ čajové lžičky červené papriky
- 2 šálky sýru mozzarella
Postup
Těsto:
- V míse smíchejte vodu, droždí a cukr. Nechte směs stát, dokud se na jejím povrchu nevytvoří pěna. Potrvá to asi 5 minut.
- Přidejte mouku se solí a míchejte pomocí mixéru s háky. Mělo by vám vzniknout měkké těsto.
- Těsto vyjměte z misky a několik minut ho hněťte na pomoučeném vále, aby se nelepilo.
- Následně těsto vložte do mírně naolejované misky a přikryjte čistou utěrkou. Těsto nechte asi 30 minut kynout v teple bez průvanu.
- Po této době těsto rozdělte na polovinu.
- Každou polovinu vyválejte nebo, pomocí rukou, roztáhněte do tvaru pizzy. Vzniknou vám dvě pizzy v průměru 20–23 cm.
Náplň:
- Troubu předehřejte na 218 °C.
- Olivový olej, sůl a česnek rovnoměrně rozetřete na pizza těsto.
- Smíchejte ricottu, oregano, špenát, parmazán a červenou papriku. Vše znovu rovnoměrně rozetřete na těsto.
- Nakonec posypejte mozzarellou.
- Pečte 18–22 minut, dokud se sýr nerozpustí a mírně nezhnědne.
No, řekněte. Není tento recept na špenátovou pizzu jednoduchý?

Špenátové gnocchi
Připravte si jednoduché parmazánové špenátové gnocchi s rychlou krémovou omáčkou.
Ingredience
Těsto:
- 2 brambory
- 2 šálky mouky
- 1 vejce
Omáčka:
- 2 polévkové lžíce nesoleného másla
- 1–2 polévkové lžíce mletého česneku
- 2 polévkové lžíce mouky
- 1 a ¼ šálku mléka
- 3 vrchovaté šálky čerstvého špenátu (hrubě nasekaného)
- sůl
- pepř
- 1 šálek strouhaného parmazánu
Postup
Těsto:
- Přiveďte vodu v hrnci k varu.
- Zatímco se voda vaří, oškrábejte brambory a dejte je vařit do měkka. Bude to trvat asi 15 minut.
- Po uvaření brambory sceďte, rozmačkejte vidličkou nebo šťouchadlem na brambory a vytvořte kaši.
- Smíchejte kaši s moukou, vejcem a vytvořte těsto ve tvaru koule.
- Těsto rozdělte na několik malých částí a z každé z nich vytvarujte dlouhého hada.
- Hada nařežte na 1,5–2cm kousky.
- Do hrnce nalijte čistou vodu a přiveďte ji k varu. Osolte ji a vsypte do ní nočky.
- Vařte 3–5 minut, dokud nezačnou noky plavat na hladině.
- Sceďte a můžete podávat.
Omáčka:
- Na středním ohni rozpusťte máslo.
- Přidejte česnek a restujte asi minutu, dokud se nerozvoní.
- Do másla přidejte mouku a vytvořte jíšku. Vařte ji asi 30 vteřin.
- Následně do jíšky přidejte mléko a, pomocí metličky, šlehejte, aby se rozbily všechny hrudky. Mléko vařte 3–4 minuty, dokud omáčka nezačne houstnout.
- Přidejte nasekaný špenát a vařte další 3–4 minuty, dokud špenát nezačne vadnout.
- Dochuťte solí s pepřem a odstavte z ohně.
- Do omáčky přidejte parmazán a promíchejte.
- Uvařené gnocchi omáčkou přelijte a ihned podávejte – váš recept na gnocchi se špenátem je hotov.

Špenátová pomazánka se sýrem Cottage
Velice chutná pomazánka, ve které najdete všechny potřebné živiny. Jako příloha jsou vhodné Racio chlebíčky anebo celozrnné pečivo.
Ingredience
- 1 menší mrkev
- 1 sýr Cottage
- 125 g nízkotučného tvarohu
- 75 g bílého jogurtu
- 1 polévková lžíce citronové šťávy
- sůl
- pepř
- 1 sáček čerstvých listů špenátu
- 2 polévkové lžíce nasekané čerstvé pažitky (lze použít i čerstvé bylinky)
Postup
- Mrkev nakrájejte na kolečka a vložte ji do mixéru.
- Přidejte Cottage, tvaroh, jogurt, citronovou šťávu a dochuťte solí a pepřem dle libosti.
- Vše pečlivě rozmixujte a na závěr přidejte nasekaný špenát a pažitku. Nyní už jen lehce promixujte nahrubo.
- Podávejte mírně vychlazené.

Špenát s cizrnou
Jedno z velmi oblíbených jídel je cizrna se špenátem. Cizrna má nižší obsah sacharidů než rýže, a navíc obsahuje spoustu vitamínů, které rýže nemá. V kombinaci se špenátem tvoří opravdu velice zdravé jídlo.
Ingredience
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
- 1 jemně nasekaná cibule
- 4 stroužky česneku (nadrobno nasekaného)
- 2 rajčata (nadrobno nakrájená)
- 2 polévkové lžíce citronové šťávy
- 1 nadrobno nakrájená červená paprika
- 300 g sterilované cizrny
- 100 g lístků špenátu
- 250 ml mléka
- 1 čajová lžička mletého zázvoru (dle vlastní chuti)
- sůl
- pepř
Postup
- V hrnci rozpalte olivový olej a osmahněte na něm cibulku dozlatova.
- Přidejte česnek, rajčata, papriku a citronovou šťávu.
- Následně přidejte cizrnu a míchejte, dokud se lehce neosmahne.
- Na závěr přidejte nasekaný špenát, a to ve dvou dávkách. Napřed přidejte první polovinu, poté počkejte, až špenát lehce zvadne. Následně přidejte druhou půlku.
- Na závěr zalijte celou směs mlékem, přidejte zázvor a nechte, přibližně 10–15 minut, vařit.
- Dochuťte solí a pepřem.

Omeleta se špenátem
Tento špenátový recept je vhodný jako snídaně nebo lehký oběd. Skvěle zasytí a dodá tělu potřebné živiny. Pokud nemáte rádi houby, tak je můžete z receptu vypustit.
Ingredience
- 2 celá vejce
- 2 vaječné bílky
- kousek másla (můžete nahradit kokosovým tukem)
- nakrájené houby dle vlastního výběru (žampiony nebo hříbky)
- 2 polévkové lžíce strouhaného čedaru nebo parmazánu
- 30 g čerstvého listového špenátu
Postup
- Na pánvi rozpalte kousek másla nebo kokosového tuku.
- V misce smíchejte celá vejce s vaječnými bílky. Žloutky odložte stranou.
- Přidejte sůl, pepř, nakrájené houby a vše nalijte na pánev.
- Míchejte zhruba 3–4 minuty.
- Na posledních, přibližně 30 sekund, přidejte nastrouhaný sýr a nechte jej mírně rozpustit.
- Podávejte teplé.

Jaké jsou nutriční hodnoty špenátu na 100 g
Špenát obsahuje vysoké množství vitamínu A, B, vápníku, sodíku, železa, hořčíku a manganu.
Dále obsahuje:
- bílkoviny – 3,1 g
- sacharidy – 0,5 g
- tuky – 0,8 g
Často kladené otázky
Nenašli jste odpověď na svůj dotaz v článku? Možná ji najdete v níže uvedených odpovědích na nejčastěji kladené otázky.
⚡ Jaké přínosy má špenát pro naše tělo?
Důležitou složkou špenátu je železo. To hraje ústřední roli ve funkci červených krvinek, které pomáhají při transportu kyslíku v těle a při výrobě energie a syntéze DNA.
Špenát je také vynikajícím zdrojem vitaminu K, A, C a kyseliny listové. Dále je dobrý zdrojem manganu, hořčíku, železa a vitaminu B2.
⚡ Můžu jíst špenát každý den?
Přílišná konzumace špenátu může způsobit vznik ledvinových kamenů, bolesti břicha a může způsobovat nízký krevní tlak, třes nebo křeče a zvracení.
Pokud to se špenátem ovšem nebudete přehánět, můžete se těšit ze skvělých přínosů pro zdraví.
⚡ Kdo by neměl jíst špenát?
Špenátu by se měli vyhnout lidé, kteří užívají léky na ředění krve, jako je Warfarin.
Dále by se špenátu měli vyhýbat lidé, náchylní k ledvinovým kamenům a lidé, trpící chudokrevností.
Pokud si nejste špenátem jistí, poraďte se se svým lékařem.
Špenát je úžasná listová zelenina, která pochází z Persie. Jedná se o velmi zdravou potravinu, nabitou živinami a antioxidanty.
Dopřejte si tento zázrak v podobě chutných špenátových receptů.