TOP 3 zdravé recepty ze špenátu

Špenát je občas lidmi nenáviděn. Předpokládám, že tato nenávist vznikla ve školních jídelnách, kde byla podávaná taková ta zelená kaše, které se říkalo špenát. Fuj! Každý si na to jistě vzpomíná. Zapomeňte na to. V dnešní době má hlavní prioritu čerstvá zelenina a ne nějaký mražený a převařený polotovar. Špenát je velice chutný a měl bys se stát součástí Vašich jídel. Dle mého názoru patří k jednomu z nejzdravějších druhů zeleniny vůbec. Má totiž výborné nutriční hodnoty, obsah vitamínů a zdraví prospěšných látek.

Nutriční hodnoty špenátu na 100g:

Bílkoviny: 3,1g

Sacharidy: 0,5g

Tuky: 0,8g

Dále obsahuje velké množství vitamínu A, B vápníku, sodíku, železa, hořčíku a manganu. 

Každá zelenina je zdravá, ale špenát z dlouhé zeleninové řady jasně vyčnívá a neměl by proto chybět ve Vašem jídelníčku. Nyní si ukážeme 3 velmi chutné recepty ze špenátu, které by jste zajisté měli zkusit. Věřte mi, že kupované lístky špenátu se s tím zeleným „blivajzem“, který znáte, nedají srovnávat. Dejte tedy špenátu jěště 1x důvěru.

1. Špenátová pomazánky se sýrem Cottage

Velice chutná pomazánka, ve které najdete všechny potřebné živiny. Jako příloha jsou vhodné Racio chlebíčky a nebo celozrnné pečivo.Špenát se sýrem cottage

Časová náročnost: 15 minut

Ingredience na špenátovou pomazánku:

  • 1x menší mrkev
  • 1x sýr Cottage
  • 125g  nízkotučného tvarohu
  • 75g bílého jogurtu
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • sůl
  • pepř
  • 1x sáček čerstvých lístků špenátu(dá se běžně koupit v Tescu, Albertu apod.)
  • 2 lžíce nasekané čerstvé pažitky(lze požít i čerstvé bylinky)

Postup přípravy:

Nyní budete potřebovat obyčejný kuchyňský mixér. Mrkev nakrájejte na kolečka a přidejte jí do mixéru. Následně přidejte Cottage, tvaroh, jogurt, citrónovou šťávu, dochuťte solí a pepřem dle libosti. Vše pečlivě rozmixujte. Na závěr přidejte nasekaný špenát a pažitku. Nyní už jen lehce promixujte – „na hrubo“.

Dobrou chuť!

2. Špenát s cizrnou

Jedno z mých velice oblíbených jídel. Cizrna je skvělá příloha, protože má menší obsah sacharidů než rýže. Navíc obsahuje i spoustu dalších vitamínů, které rýže nemá. V kombinaci se špenátem tvoří opravdu velice zdravé jídlo.Špenát s cizrnou a zeleninou

Časová náročnost: 45 minut 

Ingredience na špenát s cizrnou:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1x jemně nasekaná cibule
  • 4 stroužky česneku, na drobno nakrájeného
  • 2x rajče, na drobno nakrájené
  • 2 polévkové lžíce citrónové šťávy
  • 1x na drobno nakrájená červená paprika
  • 300g sterilizované cizrny (již jí nemusíte zdlouhavě vařit)
  • 100g lístků špenátu
  • 250ml mléka
  • 1 lžička mletého zázvoru (s tím opatrně!)
  • sůl
  • pepř

Postup přípravy:

Rozpalte v hrnci olivový olej a osmahněte cibulku dozlatova. Dále přidáme česnek, rajčata, papriku a citrónovou šťávu. Dále přidejte cizrnu a stále míchejte dokud se lehce neosmahne. Na závěr přidejte nasekaný špenát a to ve dvou dávkách. Napřed přidejte první polovinu, poté počkejte až se špenát lehce slehne. Následně přidejte druhou půlku. Na závěr zalijte celou směs mlékem, přidejte zázvor a nechte přibližně 10 – 15 minut vařit. Nezapomeňte na dochucení solí a pepřem.

Dobrou chuť!

3. Špenátová omeletka s vejci a houbami

Na závěr tu mám jedno jídlo, které je super vhodné jako snídaně. Skvěle zasytí a dodá tělu potřebné živiny. Pokud nemáte rádi houby, tak je do omelety jednoduše nedávejte.

špenátová omeleta s vejci a houbami

Časová náročnost: 7 minut 

Ingredience na špenátovou omeletu s vejci:

  • 2x celé vejce
  • 2x vaječný bílek
  • kousek másla(nebo kokosového tuku)
  • nakrájené houby dle vlastního výběru(osobně doporučuji žampiony nebo hříbky)
  • přibližně dvě polévkové lžíce strouhaného Čedaru nebo Parmezánu nebo Provolone
  • 30g čerstvého lístkového špenátu

Postup přípravy:

Na pánvi rozpalte kousek másla nebo kokosového tuku. V misce smíchejte celá vejce s vaječnými bílky. Žloutky oddělte stranou. Přidejte sůl, pepř, nakrájené houby a nalijte na pánev. Míchejte zhruba 3 – 4 minut. Na poslední přibližně 30 sekund přidejte nastrouhaný sýr.


Dobrou chuť!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.