Těstoviny jsou charakteristické poměrně vysokým obsahem sacharidů.
Pokud je tedy konzumujete ve velkém množství, můžete kvůli nim přibírat i na váze.
Obsahují také lepek, takže nejsou vhodné pro jedince s alergií na gluten.
Na druhou stranu jsou ale i zdravé, neboť obsahují živiny důležité pro organismus.
Přinášíme vám skvělé recepty na zdravé těstoviny, které si můžete připravit s klidným svědomím i během redukční diety.
Špagety puttanesca
Určitě nám dáte za pravdu, že mezi zdravé recepty na těstoviny patří jednoznačně špagety. Připravte si omáčku na pánvi, a potom ji smíchejte s těstovinami. Špagety puttanesca jsou levné, chutné a dietní.
Ingredience
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 cibule nakrájená najemno
- 2 velké stroužky česneku
- 1/2 lžičky chilli vloček (není povinné)
- 400 g nakrájených rajčat
- 5 ančoviček nakrájených nadrobno
- 120 g černých oliv
- 2 lžíce kapary
- 300 g neuvařených špaget
- petrželka nakrájená najemno
Postup
- Jako první si rozehřejte olej na pánvi. Osmahněte na ní cibuli se špetkou soli.
- Po zhruba 10 minutách přidejte česnek a chilli vločky.
- Po 1 minutě do cibule vmíchejte rajčata, ančovičky, olivy a kapary. Jemně přelijte vodou. Omáčku vařte asi 15 minut odkrytou. Ochuťte podle sebe solí a dalším kořením.
- Mezitím si v hrnci ohřejte vodu na špagety. Uvařte špagety podle pokynů na balení, poté je sceďte a promíchejte s omáčkou a petrželkou.
Těstoviny s grilovaným kuřecím masem a chřestem
Přemýšlíte, jaké dietní jídlo z těstovin si uvařit v letním období? Přidejte grilované kuřecí maso, bylinkovo-citronové pesto a zeleninu. Oběd máte hotový, nebo to může být i lehká večeře. Těstoviny si dejte klidně i večer. Co takhle si připravit něco venku na grilu? Případně na elektrickém doma.
Ingredience
- 2 vykostěná kuřecí prsa bez kůže
- 1 lžička italského koření
- 500 g chřestu
- olivový olej, špetka soli a čerstvý mletý černý pepř podle chuti
- 340 g těstovin vřetena
- 1/3 hrnku pesta
- šťáva z 1/2 citronu
- 3 lžíce nastrouhaného parmazánu
- 2 lžíce opékaných piniových oříšků
- čerstvá nasekaná bazalka a parmezán na ozdobu
Postup
- Těstoviny uvařte podle návodu na obalu. Sceďte je a dejte do velké misky.
- Zatímco se vám budou vařit těstoviny, předehřejte si gril na středně vysokou teplotu.
- Kuřecí prsa osolte, ochuťte italským kořením a opepřete.
- Plech si vyložte pečicím papírem, položte na něj chřest, pokapejte ho olivovým olejem, osolte a opepřete ho.
- Kuře grilujte zhruba 4 až 6 minut z každé strany. Před tím, než budete prsa krájet, je nechejte pět minut vychladnout.
- Poté dejte na rošt grilu chřest a grilujte ho asi dvě minuty, pak ho otočte a grilujte ještě další dvě minuty. Chřest nakrájejte na 2centimetrové kousky.
- Kuřecí prsa nakrájejte, dejte je do misky s těstovinami. Přidejte i chřest, pesto, citronovou šťávu a strouhaný parmazán. Dochuťte jídlo solí, pepřem a dalším kořením.
- Při servírování těstoviny ozdobte opečenými piniovými oříšky a čerstvou bazalkou.
- Zdravé těstoviny s kuřecím masem jíst studené i teplé.
Nízkokalorické těstoviny s rajčaty
Jestliže nemáte zrovna chuť na maso, existují i vegetariánská zdravá jídla z těstovin. Stačí přidat třeba sušená rajčata?
Ingredience
- 1/4 hrnky extra panenského olivového oleje
- 1 sladká cibule, nakrájená nadrobno
- 6 stroužků česneku, pomletých či nastrouhaných
- 1 lžíce sušené bazalky
- 1 lžíce sušeného oregana
- 2 lžičky mleté kurkumy
- špetka soli a pepře
- 1 plechovka rajčat
- 1/2 hrnku sušených rajčat, nakrájených na kousky
- 1 lžíce jablečného octa
- 220 g krabice těstovin z červené čočky
- 2 velké hrsti baby špenátu
- strouhaný parmazán na ozdobu
Postup
- Rozehřejte si olivový olej v hrnci. Přidejte cibuli a osmahněte ji, dokud nebude měkká a karamelizovaná (asi 5 až 10 minut). Přidejte také česnek, bazalku, oregáno, kurkumu, sůl a pepř.
- Po 1 minutě přidejte rajčata včetně šťávy z plechovky. Rajčata rozdrťte vařečkou.
- Vložte do hrnce sušená rajčata a ocet.
- Omáčku duste asi 10 až 15 minut.
- V případě potřeby omáčku rozmixujte v mixéru.
- Zamíchejte do ní špenát a vařte ještě dalších 5 minut.
- Mezitím si do dalšího hrnce dejte vodu, přiveďte ji k varu a uvařte těstoviny podle návodu na obalu.
- Těstoviny dejte do misky, přidejte omáčku a jídlo ozdobte sýrem, ořechy i bylinkami.
Zapečené těstoviny s brokolicí a sýrem
Hledáte recept dietní na těstoviny, který připravíte během půl hodiny? Zapečené zdravé těstoviny s brokolicí a sýrem je výborný nápad. Pochutnají si na nich i vegetariáni.
Ingredience
- 280 g penne těstovin
- 280 g brokolice rozdělené na růžičky
- 25 g másla
- 25 g hladké mouky
- 300 ml mléka
- 1 lžíce celozrnné hořčice
- 140 g nastrouhaného čedaru
Postup
- Uvařte těstoviny podle návodu na obalu. Zhruba 5 minut před koncem vaření těstovin přidejte do hrnce i brokolici. Uvařte ji do měkka. Těstoviny s brokolicí sceďte.
- Zahřejte si na pánvi máslo, přidejte do něj mouku a dobře promíchejte. Po zhruba 1 minutě postupně přidávejte mléko, a tím vám vznikne omáčka. Stále ji však míchejte, aby se vám nepřipalovala.
- Do omáčky přimíchejte hořčici, polovinu nastrouhaného čedaru a koření. Omáčku přiveďte k varu a povařte ji asi 2 minuty.
- Omáčku smíchejte s těstovinami a brokolicí. Dejte tyto fitness těstoviny do zapékací misky, posypte je zbývajícím čedarem a dejte je do trouby zahřáté na 200 °C zapéct na 3 až 4 minuty.
Objevte podobné tipy
Fettuccine s brokolicí a hovězím
I maso je pro naše tělo důležité, protože obsahuje spoustu živin. Přemýšlíte, jak zkombinovat s masem zdravé těstoviny? Recept, který vám níže nabízíme, je skvělý nápad.
Ingredience
- 340 gramů těstovin fettuccine
- 1/3 hrnku sójové omáčky s nízkým obsahem sodíku
- 3 stroužky česneku, nastrouhané
- šťáva ze 2 limetek
- 1 polévková lžíce omáčky Sriracha
- 1 lžička medu
- 3 lžíce sezamového oleje
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- hovězí steak nakrájený na kousky
- 1 velká brokolice rozdělená na růžičky
- 200 g hub nakrájených na plátky
Postup
- Ve velkém hrnci se slanou vroucí vodou uvařte těstoviny podle pokynů na obalu, aby byly al dente.
- Sceďte je a opláchněte studenou vodu.
- V malé misce si rozšlehejte sójovou omáčku, česnek, limetovou šťávu, omáčku Srirachu, med a 2 lžíce sezamového oleje. Poté přidejte ještě kukuřičný škrob.
- V pánvi si rozehřejte zbývající lžíci sezamového oleje. Přidejte steak a opečte ho z každé strany 3 až 5 minut. Vmíchejte do masa brokolici, žampiony a 2 lžíce vody. Uduste to do měkka.
- Do pánve přidejte připravenou omáčku a ještě 3 minuty směs povařte. Poté stáhněte oheň na minimum, dejte do pánve ještě uvařené těstoviny, promíchejte je s omáčkou.
- Tento pokrm si zařadíte mezi oblíbená dietní jídla. Těstoviny se dají připravit opravdu na mnoho způsobů. Dobrou chuť.
Krémové těstoviny s houbami
Patříte mezi milovníky hub? Zdravé recepty z těstovin se dají připravit klidně i s houbami. Postačí vám smetana, parmezán, bílé víno, citronová kůra, petrželka a houby.
Ingredience
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce másla
- 1 cibule, nasekaná nadrobno
- 250 g hub nakrájených na plátky
- 1 stroužek česneku, jemně nastrouhaného
- 100 ml suchého bílého vína
- 200 ml smetany
- 1 citron
- 200 g parmazánu
- 300 g těstovin tagliatelle, nebo linguini
- 1/2 hrsti jemně nasekané petrželky
Postup
- V hrnci si rozehřejte olej a máslo. Osmahněte cibuli, dokud nebude měkká.
- Přidejte houby. Po 10 minutách vložte do hrnce nastrouhaný česnek a nechejte ještě 2 minuty povařit. Poté vlijte do hrnce víno a přiveďte směs k varu.
- Přidejte smetanu a opět všechno přiveďte k varu, poté přidejte citronovou kůru a parmazán.
- Dochuťte solí a pepřem.
- Mezitím si uvařte těstoviny podle pokynů na balení. Při cedění těstovin si dejte 100 ml vody bokem. Poté těstoviny dejte na pánev se smetanovou omáčkou, přilijte i odloženou vodu, přimíchejte petrželku a parmazán.
Zapečené dietní těstoviny s tuňákem
Ještě tu máme na dietní těstoviny recept s tuňákem. Ryby jsou pro tělo významným zdrojem vitamínů, a proto byste je měli do svého redukčního jídelníčku rozhodně zapojit. Nejenže jsou tyto zapečené těstoviny zdravé, ale chutnají výtečně. Stačí použít správné ingredience
Ingredience
- 600 g těstovin vřetena (či jakýkoliv jiný druh těstovin)
- 50 g másla
- 50 g hladké mouky
- 600 ml mléka
- 250 g nastrouhaného čedaru
- 2 větší plechovky tuňáka ve vlastní šťávě
- 330 g zavařené kukuřice
- velká hrst nasekané petrželky
Postup
- Rozehřejte si troubu na 180 °C.
- Uvařte si těstoviny, ale sceďte je o 2 minuty dříve, než je napsaný čas na obalu.
- Připravte si fitness omáčku na těstoviny, a to tak, že si rozehřejete na pánvi 50 g másla, přidáte do něj hladkou mouku. Po zhruba 1 minutě přidáte 600 ml mléka, aby vznikla hustá bílá omáčka.
- Sejměte omáčku z plotny, přimíchejte do ní ještě nastrouhaný čedar (nechejte si trochu čedaru i na posypání).
- Smíchejte těstoviny s omáčkou, tuňákem, kukuřicí a petrželkou.
- Dejte těstoviny na pekáč, posypte si je zbytkem čedaru a zapečte je v troubě.
- Těstoviny se pečou zhruba 15 až 20 minut, dokud se nerozpustí sýr a nezačne hnědnout.
Celozrnné těstoviny
Těstoviny nejsou pouze pšeničné, ale setkáte se i se špaldovými těstovinami, žitnými těstovinami či semolinovými. Velice oblíbené jsou celozrnné žitné i špaldové těstoviny, protože jsou zdravé, mají méně kalorií a více vlákniny v porovnání s pšeničnými.
Pšeničné těstoviny jsou označovány jako rafinované, protože po jejich konzumaci nemáte takový pocit plnosti jako po konzumaci celozrnných těstovin.
Celozrnné těstoviny snižují chuť k jídlu. Vyznačují se také vysokým obsahem manganu, selenu, mědi a fosforu. Rafinované těstoviny bývají bohatší spíše na železo a vitamíny skupiny B.
V neposlední řadě mají celozrnné žitné i špaldové těstoviny nižší obsah kalorií a vyšší obsah některých mikroživin.