Hledáte recepty na dietní těstoviny? Tady jich je hned 7!

Těstoviny jsou charakteristické poměrně vysokým obsahem sacharidů.

Pokud je tedy konzumujete ve velkém množství, můžete kvůli nim přibírat i na váze.

Obsahují také lepek, takže nejsou vhodné pro jedince s alergií na gluten.

Na druhou stranu jsou ale i zdravé, neboť obsahují živiny důležité pro organismus.

Přinášíme vám skvělé recepty na zdravé těstoviny, které si můžete připravit s klidným svědomím i během redukční diety.

Špagety puttanesca

Určitě nám dáte za pravdu, že mezi zdravé recepty na těstoviny patří jednoznačně špagety. Připravte si omáčku na pánvi, a potom ji smíchejte s těstovinami. Špagety puttanesca jsou levné, chutné a dietní.

Ingredience

  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule nakrájená najemno
  • 2 velké stroužky česneku
  • 1/2 lžičky chilli vloček (není povinné)
  • 400 g nakrájených rajčat
  • 5 ančoviček nakrájených nadrobno
  • 120 g černých oliv
  • 2 lžíce kapary
  • 300 g neuvařených špaget
  • petrželka nakrájená najemno

Postup

  1. Jako první si rozehřejte olej na pánvi. Osmahněte na ní cibuli se špetkou soli.
  2. Po zhruba 10 minutách přidejte česnek a chilli vločky.
  3. Po 1 minutě do cibule vmíchejte rajčata, ančovičky, olivy a kapary. Jemně přelijte vodou. Omáčku vařte asi 15 minut odkrytou. Ochuťte podle sebe solí a dalším kořením.
  4. Mezitím si v hrnci ohřejte vodu na špagety. Uvařte špagety podle pokynů na balení, poté je sceďte a promíchejte s omáčkou a petrželkou.
Výtečný recept na špagety puttanesca
Zdroj: bbcgoodfood.com

Těstoviny s grilovaným kuřecím masem a chřestem

Přemýšlíte, jaké dietní jídlo z těstovin si uvařit v letním období? Přidejte grilované kuřecí maso, bylinkovo-citronové pesto a zeleninu. Oběd máte hotový, nebo to může být i lehká večeře. Těstoviny si dejte klidně i večer. Co takhle si připravit něco venku na grilu? Případně na elektrickém doma.

Ingredience

  • 2 vykostěná kuřecí prsa bez kůže
  • 1 lžička italského koření
  • 500 g chřestu
  • olivový olej, špetka soli a čerstvý mletý černý pepř podle chuti
  • 340 g těstovin vřetena
  • 1/3 hrnku pesta
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 3 lžíce nastrouhaného parmazánu
  • 2 lžíce opékaných piniových oříšků
  • čerstvá nasekaná bazalka a parmezán na ozdobu

Postup

  1. Těstoviny uvařte podle návodu na obalu. Sceďte je a dejte do velké misky.
  2. Zatímco se vám budou vařit těstoviny, předehřejte si gril na středně vysokou teplotu.
  3. Kuřecí prsa osolte, ochuťte italským kořením a opepřete.
  4. Plech si vyložte pečicím papírem, položte na něj chřest, pokapejte ho olivovým olejem, osolte a opepřete ho.
  5. Kuře grilujte zhruba 4 až 6 minut z každé strany. Před tím, než budete prsa krájet, je nechejte pět minut vychladnout.
  6. Poté dejte na rošt grilu chřest a grilujte ho asi dvě minuty, pak ho otočte a grilujte ještě další dvě minuty. Chřest nakrájejte na 2centimetrové kousky.
  7. Kuřecí prsa nakrájejte, dejte je do misky s těstovinami. Přidejte i chřest, pesto, citronovou šťávu a strouhaný parmazán. Dochuťte jídlo solí, pepřem a dalším kořením.
  8. Při servírování těstoviny ozdobte opečenými piniovými oříšky a čerstvou bazalkou.
  9. Zdravé těstoviny s kuřecím masem jíst studené i teplé.
Recept na těstoviny s kuřecím masem
Zdroj: reciperunner.com
TIP: Pokud máte ze zdravotních důvodů bezlepkovou dietu, můžete si koupit i bezlepkové těstoviny. Seženete jich na trhu celou řadu, navštivte kdejakou zdravou výživu. Přečtěte si, co všechno u bezlepkové diety můžete a nemůžete.

Nízkokalorické těstoviny s rajčaty

Jestliže nemáte zrovna chuť na maso, existují i vegetariánská zdravá jídla z těstovin. Stačí přidat třeba sušená rajčata?

Ingredience

  • 1/4 hrnky extra panenského olivového oleje
  • 1 sladká cibule, nakrájená nadrobno
  • 6 stroužků česneku, pomletých či nastrouhaných
  • 1 lžíce sušené bazalky
  • 1 lžíce sušeného oregana
  • 2 lžičky mleté kurkumy
  • špetka soli a pepře
  • 1 plechovka rajčat
  • 1/2 hrnku sušených rajčat, nakrájených na kousky
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 220 g krabice těstovin z červené čočky
  • 2 velké hrsti baby špenátu
  • strouhaný parmazán na ozdobu

Postup

  1. Rozehřejte si olivový olej v hrnci. Přidejte cibuli a osmahněte ji, dokud nebude měkká a karamelizovaná (asi 5 až 10 minut). Přidejte také česnek, bazalku, oregáno, kurkumu, sůl a pepř.
  2. Po 1 minutě přidejte rajčata včetně šťávy z plechovky. Rajčata rozdrťte vařečkou.
  3. Vložte do hrnce sušená rajčata a ocet.
  4. Omáčku duste asi 10 až 15 minut.
  5. V případě potřeby omáčku rozmixujte v mixéru.
  6. Zamíchejte do ní špenát a vařte ještě dalších 5 minut.
  7. Mezitím si do dalšího hrnce dejte vodu, přiveďte ji k varu a uvařte těstoviny podle návodu na obalu.
  8. Těstoviny dejte do misky, přidejte omáčku a jídlo ozdobte sýrem, ořechy i bylinkami.
Skvělý recept na zdravé těstoviny s rajčaty
Zdroj: halfbakedharvest.com

Zapečené těstoviny s brokolicí a sýrem

Hledáte recept dietní na těstoviny, který připravíte během půl hodiny? Zapečené zdravé těstoviny s brokolicí a sýrem je výborný nápad. Pochutnají si na nich i vegetariáni.

Ingredience

  • 280 g penne těstovin
  • 280 g brokolice rozdělené na růžičky
  • 25 g másla
  • 25 g hladké mouky
  • 300 ml mléka
  • 1 lžíce celozrnné hořčice
  • 140 g nastrouhaného čedaru

Postup

  1. Uvařte těstoviny podle návodu na obalu. Zhruba 5 minut před koncem vaření těstovin přidejte do hrnce i brokolici. Uvařte ji do měkka. Těstoviny s brokolicí sceďte.
  2. Zahřejte si na pánvi máslo, přidejte do něj mouku a dobře promíchejte. Po zhruba 1 minutě postupně přidávejte mléko, a tím vám vznikne omáčka. Stále ji však míchejte, aby se vám nepřipalovala.
  3. Do omáčky přimíchejte hořčici, polovinu nastrouhaného čedaru a koření. Omáčku přiveďte k varu a povařte ji asi 2 minuty.
  4. Omáčku smíchejte s těstovinami a brokolicí. Dejte tyto fitness těstoviny do zapékací misky, posypte je zbývajícím čedarem a dejte je do trouby zahřáté na 200 °C zapéct na 3 až 4 minuty.
Recept na zapečené těstoviny s brokolicí a sýrem
Zdroj: bbcgoodfood.com

Fettuccine s brokolicí a hovězím

I maso je pro naše tělo důležité, protože obsahuje spoustu živin. Přemýšlíte, jak zkombinovat s masem zdravé těstoviny? Recept, který vám níže nabízíme, je skvělý nápad.

Ingredience

  • 340 gramů těstovin fettuccine
  • 1/3 hrnku sójové omáčky s nízkým obsahem sodíku
  • 3 stroužky česneku, nastrouhané
  • šťáva ze 2 limetek
  • 1 polévková lžíce omáčky Sriracha
  • 1 lžička medu
  • 3 lžíce sezamového oleje
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • hovězí steak nakrájený na kousky
  • 1 velká brokolice rozdělená na růžičky
  • 200 g hub nakrájených na plátky

Postup

  1. Ve velkém hrnci se slanou vroucí vodou uvařte těstoviny podle pokynů na obalu, aby byly al dente.
  2. Sceďte je a opláchněte studenou vodu.
  3. V malé misce si rozšlehejte sójovou omáčku, česnek, limetovou šťávu, omáčku Srirachu, med a 2 lžíce sezamového oleje. Poté přidejte ještě kukuřičný škrob.
  4. V pánvi si rozehřejte zbývající lžíci sezamového oleje. Přidejte steak a opečte ho z každé strany 3 až 5 minut. Vmíchejte do masa brokolici, žampiony a 2 lžíce vody. Uduste to do měkka.
  5. Do pánve přidejte připravenou omáčku a ještě 3 minuty směs povařte. Poté stáhněte oheň na minimum, dejte do pánve ještě uvařené těstoviny, promíchejte je s omáčkou.
  6. Tento pokrm si zařadíte mezi oblíbená dietní jídla. Těstoviny se dají připravit opravdu na mnoho způsobů. Dobrou chuť.
Zdroj: delish.com

Krémové těstoviny s houbami

Patříte mezi milovníky hub? Zdravé recepty z těstovin se dají připravit klidně i s houbami. Postačí vám smetana, parmezán, bílé víno, citronová kůra, petrželka a houby.

Ingredience

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce másla
  • 1 cibule, nasekaná nadrobno
  • 250 g hub nakrájených na plátky
  • 1 stroužek česneku, jemně nastrouhaného
  • 100 ml suchého bílého vína
  • 200 ml smetany
  • 1 citron
  • 200 g parmazánu
  • 300 g těstovin tagliatelle, nebo linguini
  • 1/2 hrsti jemně nasekané petrželky

Postup

  1. V hrnci si rozehřejte olej a máslo. Osmahněte cibuli, dokud nebude měkká.
  2. Přidejte houby. Po 10 minutách vložte do hrnce nastrouhaný česnek a nechejte ještě 2 minuty povařit. Poté vlijte do hrnce víno a přiveďte směs k varu.
  3. Přidejte smetanu a opět všechno přiveďte k varu, poté přidejte citronovou kůru a parmazán.
  4. Dochuťte solí a pepřem.
  5. Mezitím si uvařte těstoviny podle pokynů na balení. Při cedění těstovin si dejte 100 ml vody bokem. Poté těstoviny dejte na pánev se smetanovou omáčkou, přilijte i odloženou vodu, přimíchejte petrželku a parmazán.
Výborný recept na krémové těstoviny s houbami
Zdroj: bbcgoodfood.com
TIP: Chcete spálit tuky? Zapojte do svého programu nejen zdravé recepty, těstoviny, ovoce, zeleninu, ale i cvičení. Přečtěte si skvělých 15 tipů, jak spalovat tuky.

Zapečené dietní těstoviny s tuňákem

Ještě tu máme na dietní těstoviny recept s tuňákem. Ryby jsou pro tělo významným zdrojem vitamínů, a proto byste je měli do svého redukčního jídelníčku rozhodně zapojit. Nejenže jsou tyto zapečené těstoviny zdravé, ale chutnají výtečně. Stačí použít správné ingredience

Ingredience

  • 600 g těstovin vřetena (či jakýkoliv jiný druh těstovin)
  • 50 g másla
  • 50 g hladké mouky
  • 600 ml mléka
  • 250 g nastrouhaného čedaru
  • 2 větší plechovky tuňáka ve vlastní šťávě
  • 330 g zavařené kukuřice
  • velká hrst nasekané petrželky

Postup

  1. Rozehřejte si troubu na 180 °C.
  2. Uvařte si těstoviny, ale sceďte je o 2 minuty dříve, než je napsaný čas na obalu.
  3. Připravte si fitness omáčku na těstoviny, a to tak, že si rozehřejete na pánvi 50 g másla, přidáte do něj hladkou mouku. Po zhruba 1 minutě přidáte 600 ml mléka, aby vznikla hustá bílá omáčka.
  4. Sejměte omáčku z plotny, přimíchejte do ní ještě nastrouhaný čedar (nechejte si trochu čedaru i na posypání).
  5. Smíchejte těstoviny s omáčkou, tuňákem, kukuřicí a petrželkou.
  6. Dejte těstoviny na pekáč, posypte si je zbytkem čedaru a zapečte je v troubě.
  7. Těstoviny se pečou zhruba 15 až 20 minut, dokud se nerozpustí sýr a nezačne hnědnout.
Výborné těstoviny s tuňákem
Zdroj: pinterest.com

Celozrnné těstoviny

Těstoviny nejsou pouze pšeničné, ale setkáte se i se špaldovými těstovinami, žitnými těstovinami či semolinovými. Velice oblíbené jsou celozrnné žitné i špaldové těstoviny, protože jsou zdravé, mají méně kalorií a více vlákniny v porovnání s pšeničnými.

Pšeničné těstoviny jsou označovány jako rafinované, protože po jejich konzumaci nemáte takový pocit plnosti jako po konzumaci celozrnných těstovin.

Celozrnné těstoviny snižují chuť k jídlu. Vyznačují se také vysokým obsahem manganu, selenu, mědi a fosforu. Rafinované těstoviny bývají bohatší spíše na železo a vitamíny skupiny B.

V neposlední řadě mají celozrnné žitné i špaldové těstoviny nižší obsah kalorií a vyšší obsah některých mikroživin.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X