Hlídáte si váhu, ale máte zároveň rádi chuť kuřecího masa?
Pak bez váhání vyzkoušejte tyto naše zdravé recepty na pečené kuře!
Níže uvedené tipy na chutné pokrmy jsou nejen lahodné, ale navíc ani nemusíte mít strach, že po nich přiberete.
Varianty receptů z kuřete můžete doplnit o čerstvou zeleninu a navýšit tak příjem vlákniny a vitamínů.
Inspitujte se našimi vybranými fitness recepty z kuřete, které je plné bílkovin a vitamínů!
Fitness zapékaná kuřecí prsa
Přiznejme si to, chuť kuřecích prsou je od přírody opravdu nevýrazná. Chuti a šmrncu pokrmu navíc nepomůže ani to, když odstraníte tučnější kůži, která běžně kuřeti dodá aroma. Zapečená kuřecí prsa bývají proto navíc často i vysušená.
Existují však způsoby, jak z této vrozeně nudné části masa udělat něco opravdu lahodného a zdravého, co nadchne celou rodinu. A neznamená to vždy nacpat kuře nádivkou.
Ingredience
- 1 polévková lžíce hnědého cukru
- 1 lžička česnekového prášku
- špetka papriky
- 1 lžička soli
- 1 lžička čerstvě mletého černého pepře
- Extra panenský olivový olej na pokapání
- 4 vykostěná kuřecí prsa bez kůže
- 1 citron, nakrájený na tenké plátky
- čerstvě nasekaná petržel, na ozdobu
Postup
- Předehřejte troubu na maximální výkon (250°C). V malé misce smíchejte hnědý cukr, česnekový prášek, papriku, sůl a pepř. Celé kuře pokapeme olejem a bohatě potřeme ochucovací směsí, setřeme přebytek. Plátky citronu nasypte do zapékací mísy a poté na ně položte kuře.
- Pečte při vysoké teplotě 5 minut, poté stáhněte teplotu na 165 stupňů a pečte, dokud nebude kuře hotové.
- Kuře volně přikryjte alobalem a nechte alespoň 5 minut odpočinout. Pokud máte rádi, ozdobte hotový pokrm petrželkou.
- Jako přílohu můžete zvolit vařené brambory či hnědou rýži.
Tip: Nutriční hodnoty pokrmu můžete výrazně zlepšit, když si jídlo ozdobíte směsí microgreens nebo klíčků.
Jak vylepšit chuť pečeného kuřete?
- Připravte si marinádu z kombinace koření, které máte rádi.
- Vylepšete chuť přidáním plátků citronu, limetek nebo pomerančů.
- Kuře pečte v předehřáté troubě na maximum a pak snižte teplotu na 165°C.
Co s nesnědenými zbytky?
- Zapečené kuře přidejte nakrájené třeba do tortilly.
- Připravte si zeleninový salát s kuřecím masem a zálivkou.
- Nakrájené kuře přidejte do rizota.
Light pečené kuřecí košíčky s ricottou
Následující netradiční recept je plný výborné zeleniny a bylinek, díky čemuž potěší chuťové pohárky a dodá Vašemu tělu plno živin. Naše značně dietnější verze tohoto pokrmu je vhodná jako občerstvení pro návštěvy, na oslavy či rodinné sešlosti, či jen jako alternativní oběd.
Rozhodně s ním zaujmete a díky nízké kalorické hodnotě Vám tato dobrota neulpí na bocích!
Ingredience
- 1/2 light listového těsta
- 2 půlky kuřecích prsou, uvařené a nakrájené na kostičky
- 1 hrnek sýru ricotta
- 1/2 hrnku drceného čedaru se sníženým obsahem tuku
- 1/4 hrnku plus 2 lžíce parmezánu se sníženým obsahem tuku
- 2 vejce, lehce rozšlehaná
- 2 čajové lžičky dijonské hořčice
- 1/4 hrnku čerstvě nasekaných petrželových listů
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 čajové lžičky čerstvě mletého černého pepře
- 2 nakrájená rajčata nakrájená na kostičky, oloupaná
- 1/4 hrnku lístků čerstvé bazalky
- 1 lžička česnekového prášku
- 1 lžíce octa z červeného vína
- 2 lžičky olivového oleje
- 4 až 6 misek míchaného zeleninového salátu
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Listové těsto rozdělte na 8 kusů a z každého kusu vytvarujte kouli. Zatlačte kuličky na dno a nahoru po stranách 8-šálkové mini muffinové formy. Dejte stranou.
- Ve velké míse smíchejte kuře, ricottu, čedar, 1/4 šálku parmezánu, vejce, dijonskou hořčici, petržel, sůl a černý pepř. Dobře promíchejte. Lžící vkládejte směs do připravených košíčků na muffiny a navrch dejte zbývající parmezán. Kuře pečte přibližně 20 minut, dokud špejle vložená blízko středu nevyjde čistá a kůrka nebude zlatohnědá.
- Mezitím v mixéru smíchejte rajčata, bazalku, česnekový prášek, ocet a olej. Zpracujte do hladka a zálivkou přelijte zeleninový salát.
- Dochutíme solí a pepřem a podáváme.
Zdravá pečená kuřecí prsa s chřestem
Tento recept bude vždy jedním z našich nejoblíbenějších.
Kuřecí prsa jsou jednoduchá a všestranná přísada, kterou každý miluje. Práce s ní však může být obtížná, protože se může snadno vysušit a chutnat mdle.
Příprava zabere jen 10 minut a pečení v troubě 35 minut – vše je hotové za méně než hodinu. Navíc je tento recept vhodný pro děti. Mohou se pobavit a zároveň vám pomohou v kuchyni.
Ingredience
- vykostěná kuřecí prsa bez kůže (samozřejmě).
- červenohnědé brambory a chřest
- olivový olej a nesolené máslo
- koření: paprika, česnekový prášek, černý pepř, sůl a sušené oregano. Strouhaný parmezán používáme také k dochucení kuřete a zeleniny.
- ozdoby: plátky citronu a bylinky. Používáme čerstvou petržel, ale pokud chcete, můžete použít tymián.
Postup
- Smíchejte směs koření: Spojte papriku, česnekový prášek, mletý černý pepř, sůl a sušené oregano. Rozdělte na tři stejné části.
- Nakrájejte kuře na plátky: Kousek kuřecích prsou dejte na prkénko a tři čtvrtiny cesty nakrájejte do kuřecích prsou, aby se na boku vytvořila kapsa.
- Kuře a brambory okořeníme v pekáči: Kuře okořeníme třetinou směsi koření a olivovým olejem. Brambory ochutíme další částí směsi koření a rozpuštěným nesoleným máslem.
- Chřest okořeníme: Chřest dáme na samostatný talíř. Dochutíme rozpuštěným nesoleným máslem a zbylou směsí koření.
- Pečeme v troubě: Kuře a brambory pečeme v předehřáté troubě 20 minut.
- Po 20 minutách pekáč vyjmeme z trouby a do pánve vložíme chřest. Pečte dalších 10 minut.
- Přidejte sýr: Kuře posypte strouhaným parmazánem a pečte 5 minut.
- Podáváme: Pekáč vytáhneme z trouby. Kuře, brambory a chřest dejte na servírovací talíř ozdobený čerstvou petrželkou.
Několik tipů
Do pokrmu můžete přidat papriku, kajenský pepř, sušené bylinky, česnek nebo cibulový prášek. Cokoli, po čem vaše srdce touží dát kuřeti více charakteru.
Pokud jde o tuk, jak olivový olej, tak máslo mohou vašemu kuřeti a zelenině dodat větší chuť. Olivový olej bude také fungovat tak, že kuře zůstane vláčné a šťavnaté.
A v neposlední řadě přidání plátků citronu dodá kuřeti nádech citrusové svěžesti. Na kuře můžete dát plátky citronu pro vizuální efekt a také abyste zabránili jeho vyschnutí.
Recept si můžete přizpůsobit svým preferencím. Použijte ingredience, které se navzájem doplňují a budete mít perfektní recept na kuře.
Pokud hledáte další způsoby, jak připravit lahodné pečené kuře na zdravý způsob, vyzkoušejte také tyto dietní recepty z kuřecího, které skvěle chutnají.
Dietní zapečená kuřecí stehna Tandoori
Připravte si tento netradiční recept na kuře a dejte si ho jako zdravou a chutnou večeři. Vaše rodina bude mile překvapena výtečnou chutí.
Ingredience
- 1 citron
- 2 kuřecí zadní čtvrtky nebo 4 kuřecí stehna
- 1/2 šálku řeckého jogurtu
- 1 polévková lžíce strouhaného čerstvého zázvoru
- 3 stroužky česneku, mleté
- 1 polévková lžíce plus 1 lžička garam masala
- 1/2 lžičky chilli
- 1 lžička mořské soli
- 2 lžíce light kokosového oleje, rozpuštěného
- 500g květáku, rozebraného na růžičky
- 2 lžíce nahrubo nasekaných pekanových ořechů
- 1 lžíce nasekané čerstvé bazalky
Postup
- Do velké mísy vložte uzavíratelný plastový sáček. Přidejte 1/2 čajové lžičky citronové kůry, 2 lžíce citronové šťávy, jogurt, zázvor, 2 stroužky česneku, 1 lžíci garam masaly, chilli prášek a 1/2 čajové lžičky soli do sáčku.
- Pomocí nože udělejte na kusy kuřete tři rýhy, poté umístěte kuře do sáčku a pevně uzavřete. (Pokrájení kuřecích stehen nožem umožní proniknutí všech chutí marinády do masa.)
- Míchejte jemně masážním sáčkem.
- Přes noc dejte do lednice a občas sáček otočte.
- Předehřejte troubu na 200 ° C. Vyjměte kuře z marinády a dejte na jeden konec plechu. Pečeme 15 minut.
- Ve velké míse smíchejte 1 lžičku citronové kůry, 1 lžíci citronové šťávy a zbylý česnek, garam masala a sůl. Vmíchejte kokosový olej. Přidejte květák a míchejte, dokud není dobře obalený.
- Vyjměte plech z trouby; přidejte květákovou směs na druhý konec, rozprostřete do jedné vrstvy.
- Pečte dalších 30 minut, nebo dokud kuře již nebude uvnitř růžové a květák měkký a hnědý po okrajích. Přidejte pekanové ořechy na květák na posledních 5 minut pečení.
- Vyjmeme z trouby a směs květáku promícháme s bazalkou.
- Podáváme s kuřecím masem.
Květák a květáková rýže představují jedny z nejdzravějších možných příloh k různým pokrmům. Tato zdravá potravina by ve Vašem jídelníčku rozhodně neměla chybět!
Jestliže hledáte nápady a nevíte, co dobrého si z této zeleniny uvařit, inspirujte se v našem článku se zdravými recepty z květáku.
Objevte podobné tipy
Středomořské zapékané kuře s rajčaty
Tento pokrm má intenzivní středomořskou chuť, je bohatý na živiny a chudý na kalorie. Navíc vám ušetří práci s úklidem, neboť na jeho přípravu nepotřebujete žádný složitý postup. Vyzkoušejte zdravou variantu na kuře.
Ingredience
- 4 vykostěná kuřecí prsa bez kůže
- Sůl a černý pepř podle chuti
- 1 miska cherry rajčat nebo 2 hrnky nakrájených rajčat
- 1⁄2 červené cibule, nakrájené na kostičky
- 1⁄4 šálku zelených oliv, vypeckovaných a nakrájených
- 1⁄4 šálku piniových oříšků
- 2 lžíce kapar
- 2 lžíce olivového oleje
- jemně nakrájená čerstvá bazalka (volitelně)
Postup
- Předehřejte troubu na 220 ° C. Kuře okořeníme solí a pepřem.
- Vezměte čtyři velké listy hliníkové fólie a složte je na polovinu, poté překlopte ještě jednou a vytvořte čtyři plíšky, každý dostatečně velký, aby pohodlně pojal kuřecí prsa. Na každý kus fólie položte prsa.
- Rajčata, cibuli, olivy, piniové oříšky, kapary a olivový olej smíchejte v míse s několika špetkami soli a pepře.
- Směsí přelijte kuřecí prsa.
- Kuřecí prsa na fólii položte na plech a pečte asi 15 minut, dokud nebude kuře propečené.
- Zapékané kuře podávejte s rajčatovou směsí, přelité šťávami z alobalu.
- Pokud máte rádi, ozdobte bazalkou.
Fit kuřecí stehna s javorovým sirupem
Tyto zapékané čtvrtky kuřecích stehen jsou jedním z nejchutnějších zdravých variant drůbežího masa, které si můžete připravit. Jsou glazované hořčicí, javorovým sirupem a bylinkami a poté pečené na bramborách a mrkvi, díky čemuž skýtají přináší dokonalý soulad chutí.
Ingredience
- 12 ks baby brambory, rozpůlené
- 8 ks malá mrkev, rozpůlená
- 2 lžíce extra panenský olivový olej
- sůl
- Čerstvě mletý černý pepř
- 4 celá kuřecí stehna
- 2 lžíce dijonské hořčice
- 2 lžíce celozrnné hořčice
- 1 polévková lžíce javorového sirupu
- 1 lžička lístků čerstvého tymiánu
- špetka červené papriky
- čerstvě nasekaná petrželka, na ozdobu
Postup
- Předehřejte troubu na 220°C. Dejte brambory a mrkev na dno velké zapékací mísy a pokapejte 1 lžící oleje.
- Dochutíme solí a pepřem.
- Kuře osušte papírovými utěrkami, pokapejte zbylou lžící oleje a dochuťte solí a pepřem. Uspořádejte kůží nahoru na zeleninu v pekáči.
- V malé misce smíchejte hořčici, javorový sirup, tymián a špetku červené papriky. Potřete kuřecím masem a libovolně pokapejte zeleninu.
- Pečte kuře dozlatova, asi 35 minut.
- Vyjmeme z trouby a stehna polijeme šťávou. Zapněte troubu na grilování a pečte stehna dozlatova, 2 až 3 minuty.
- Necháme mírně vychladnout a před podáváním pečené kuře posypeme petrželkou.
Pečení jako ideální forma úpravy masa
Spolu s dušením představuje právě pečení jeden z nejvhodnějších způsobů, jak si připravit jakékoliv maso. Primární výhoda tkví v minimální ztrátě vitamínu C a dalších živin, je tu však ale hned několik dalších důvodů, kvůli kterým bychom měli pečení celkově preferovat.
Jelikož při pečení zpravidla není potřeba žádný přidaný tuk (nebo jen velmi malé množství), upečené maso disponuje nižší kalorickou hodnotou, než kdybychom je smažili či restovali na oleji. Při pečení zpravidla maso pustí své vlastní šťávy a tuk, který bohatě stačí na podlévání, nebo třeba i na výsledné zhotovení sosíku na polití hotového pokrmu.
Díky nízkému obsahu tuků v pečených pokrmech také podporujeme své zdraví, jelikož takto snižujeme riziko kardiovaskulárních onemocnění a dalších nepříjemných zdravotních neduhů. I díky tomuto faktu se pečené maso zpravidla hodí do různých dietních plánů na snižování hmotnosti.
Pečení rovněž hraje významnou roli v zachování výrazné a charakteristické chuti celého pokrmu, která je podkreslená vyjma přirozené chuti masa také dalšími přidanými ingrediencemi, se kterými se maso peče (koření, zelenina, bylinky).
Pro více informací týkajících se pečení si přečtěte tento článek, který podrobněji popisuje výhody pečení.
Závěrem
Jak vidíte, zdravé recepty na pečené kuře nejsou tak nerealizovatelné, jak by se mohlo zdát.
U kuřecího masa hraje skutečně největší roli právě tučná a kalorická kůže, bez které se ale při dietním vaření můžete bez problémů obejít. Stačí vědět, jak na to, a jakým způsobem původní chuť nahradit.
Tuky jsou ovšem v naší stravě rovněž potřeba! Pokud nevíte jakou roli v organismu lipidy hrají, přečtěte si také můj článek, který pojednává o zdravých tucích.
Kuřecí maso představuje jednu z nejvhodnějších variant při dietách a snaze zhubnout, proto velmi silně doporučuji nevyřazovat ho ze svého jídelníčku. A jak jste mohli vidět, ani při pečení se ho nemusíte z hlediska váhy obávat!
Vařte podle našich zdravých tipů, popřípadě si vyhledávajte nové zdravé recepty a uvidíte, že hubnutí půjde samo!