Sice vás asi nejvíce zajímá, jaké má lněné semínko léčebné účinky.
Ovšem nejprve vám představíme len jako takový.
Víte o tom, že se používá i jako léčivo, a to už od roku 5 000 př. n. l.?
Jíst se dá jak syrové, tak i opražené. Ideální však je v rozemleté formě.
Co všechno vám dokáže lněné semínko nabídnout?
Jaké jsou jeho benefity?
Jaký vliv má na zdraví?
Jedná se o jednoletou bylinu rostoucí v Evropě, Asii a Středomoří.
Lněná semena jsou zlatožlutá až červenohnědá.
Obsahují fytoestrogeny, které jsou podobné hormonu estrogen.
Dostáváme se konečně k té hlavní otázce. Jaké má tedy lněné semínko účinky?
Používá se při zácpě, poškození tlustého střeva v důsledku nadužívání projímadel, průjmu, zánětu sliznice tlustého střeva a syndromu dráždivého tračníku.
Dále má pozitivní vliv na vředy ve sliznici tlustého střeva, zánět sliznice žaludku a zánět tenkého střeva.
Lněné semínko se doporučuje mimo jiné i pacientům s poruchami srdce, vysokou hladinou triglyceridů, vysokým cholesterolem a vysokým krevním tlakem.
V neposlední řadě nachází uplatnění u lidí s onemocněním koronárních tepen a metabolickým syndromem.
Lněná semínka jsou dobrým zdrojem vlákniny a omega-3 mastných kyselin, a proto je často spojováno lněné semínko a hubnutí.
Vlákninu najdete hlavně ve slupkách.
Ideální je dát si semínka před jídlem, protože se budete cítit méně hladoví, a tím pádem vám postačí menší porce. Přestanete se přejídat a tělesná hmotnost začne klesat.
Vláknina také váže cholesterol ve střevech a zabraňuje tak jeho vstřebávání.
Semínka podporují tvorbu krevních destiček, zajišťují lepší srážlivost krve, zlepšují funkci ledvin, snižují hladinu cholesterolu a pozitivně působí na otoky.
Doporučují se i onkologickým pacientům, zejména ženám s rakovinou prsu a dalšími druhy rakoviny, které potřebují ke svému rozšiřování estrogen. Tělo totiž rozkládá lněná semínka na chemické látky zvané lignany, jež jsou podobné ženskému hormonu estrogen. Lignany zpomalí postup rakoviny, neboť v určitých chemických reakcích soutěží s estrogenem a jsou silnější než přirozené estrogeny.
Podívejte se na porovnání síly sezamu, lnu, slunečnice a chia semínek:
Jaký má lněné semínko vliv na člověka?
V první řadě záleží na tom, jaké zdravotní potíže vás trápí, protože na některá onemocnění působí lněná semínka lépe, na některá vůbec nijak.
Podobně jako lněné semínko, tak i třeba pšeničné otruby mají pozitivní vliv na organismus. O pšeničných otrubách se dočtete zase v tomto článku.
Cukrovka
Lněné semínko dokáže snížit hladinu cukru v krvi u pacientů s cukrovkou 2. typu. Zajímavou vědeckou studii zaměřující se na dané téma najdete pod tímto odkazem.
Uvádí se, že účinky se dostaví po 12 týdnech jeho konzumování.
Vysoký cholesterol
Výrobky z lněného semínka, jako jsou lněné semínko mleté, odvar z lněného semínka, chleba a muffiny (viz recepty výše), snižují celkový cholesterol o 5 až 15 % a „zlý“ LDL cholesterol o 8 až 18 %.
Vysoký krevní tlak
Pokud si dáváte semínka denně po dobu alespoň 6 měsíců a trpíte vysokým krevním tlakem, zaznamenáte jeho snížení.
Bolest prsou
Ženy se potýkají s nepříjemnými bolestmi prsou na začátku menstruačního cyklu, ovšem po 3 měsících užívání semínek se bolesti začnou vytrácet.
Autoimunitní porucha
Lněné semínko také zlepšuje funkci ledvin u lidí s autoimunitní poruchou.
Hubnutí
Jestliže chcete hubnout a hledáte způsoby, jak proces co nejvíce podpořit, vyzkoušejte denně jíst alespoň 30 gramů lněných semínek po dobu minimálně 12 týdnů.
Jsou i další nemoci, na které se doporučuje lněné semínko. Zdraví máte jen jedno, a tak to určitě stojí za vyzkoušenou, pokud vás trápí:
- zvětšená prostata,
- rakovina prsu,
- onemocnění srdce,
- kolorektální karcinom,
- zácpa,
- hemodialýza,
- syndrom dráždivého tračníku,
- menopauza,
- metabolický syndrom,
- onemocnění jater,
- prediabetes,
- rakovina prostaty,
- akné,
- porucha pozornosti a hyperaktivita,
- zánět močového měchýře,
- divertikulitida,
- poškození tlustého střeva z projímadel,
- ekzém,
- lupénka.
Jak lněné semínko konzumovat?
Už víte, k čemu všemu slouží lněné semínko. Jak konzumovat tento přírodní zázrak, abyste z něj dostali do těla maximum?
Pokud nejsou semínka správně žvýkána, potom nemusí být dobře strávena a organismus si z nich tak nevezme ty důležité vitamíny.
Ideální je lněné semínko mleté, zvolit můžete také lněný olej, na kterém připravíte různé pokrmy.
V případě, že si koupíte celá lněná semínka, rozemelte je v mixéru a přidejte do jogurtu, ovesných vloček, cereálií, smoothie i pečených dezertů či chleba.
Nejvýživnější je konzumace syrových semínek, která se přidávají do pomazánek, kaší, cukroví i salátů. Jestliže je lehce opražíte, vynikne jejich specifická chuť, ale zase se tím sníží jejich výživová hodnota.
Jak je to s výživovými hodnotami?
Lněná semínka spadají do skupiny superpotravin. Obsahují vitamíny B1, B2, B3, B5, B6 a vitamín E. Dále jsou zdrojem vápníku, manganu, železa, hořčíku, draslíku, fosforu, selenu a zinku. Obsahují omega-3 mastné kyseliny.
100 g mletého lněného semínka obsahuje:
Bílkoviny | 18 g |
Sacharidy | 0 g |
Tuky | 42 g |
Vláknina | 39 g |
Vápník | 225 mg |
Objevte podobné tipy
Pudink s chia a lněnými semínky
Jestliže se chcete během zimních dnů zahřát zdravým jídlem? Vyzkoušejte tento pudink.
Je bezlepkový a vhodný i pro lidi stravující se podle paleo pravidel. Je plný bílkovin, zdravých tuků a vlákniny.
Ingredience na pudink
- 1 lžíce ghí, nebo kokosového oleje
- 2 hrnky kokosového, nebo mandlového mléka
- 3 lžíce chia semínek
- 3 lžíce mletého lněného semínka
Ingredience na polevu
- 4 lžíce nasekaných pekanových ořechů
- 2 lžíce konopných semínek
- 1/4 hrnku čerstvého bobulovitého ovoce
Postup
- V hrnci na mírném ohni rozehřejte ghí, potom do hrnce přidejte kokosové mléko, chia a lněná semínka.
- Dřevěnou vařečkou ingredience neustále míchejte, dokud pudink nebude hustý.
- Pudink nalijte do misky, přimíchejte případně sladidlo (viz níže).
- Ozdobte ho ořechy, konopnými semínky a ovocem.
- Pudink podávejte teplý.
NÁŠ TIP: Jestliže si chcete pudink trochu osladit, tak do něj přidejte buď 3 kapky stévie, nebo 1 lžíci kokosového cukru.
Banánové muffiny s lněnými semínky a čokoládou
Víte, že se dá i zdravě mlsat? Přidejte i lněné semínko. Recept na banánové muffiny si prostě zamilujete.
Ingredience
- 1 a 3/4 hrnku mandlové mouky
- 1/4 hrnku lněných semínek
- 1 lžička jedlé sody
- 1/2 lžičky skořice
- špetka soli
- 2 středně zralé banány
- 1 vejce
- 1 lžíce roztaveného kokosového oleje
- 1 lžíce jablečného octa
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 lžíce neslazeného mandlového mléka
- čokoláda s obsahem alespoň 80 % kakaa nasekaná na kousky
Postup
- Předehřejte si troubu na 180 °C.
- V misce smíchejte mandlovou mouku, lněné semínko, jedlou sodu, skořici a sůl. Odložte misku stranou.
- V další misce smíchejte rozmačkaný banán, vejce, kokosový olej, jablečný ocet, vanilkový extrakt a mandlové mléko.
- Suché ingredience přidejte do vlhkých a promíchejte tak, aby vzniklo hladké těsto.
- Přidejte kousky tmavé čokolády a pár si jich nechejte na ozdobení muffinů.
- Připravte si formy na muffiny a naplňte je do 3/4.
- Pečte 20 až 23 minut.
Lněný chleba
Jestliže nechcete jíst klasické pečivo, nahraďte ho za lněný chleba s vysokým obsahem vlákniny a nízkým obsahem sacharidů. Vhodný je i pro celiaky, protože neobsahuje lepek.
Ingredience
- 2 hrnky lněného semínka
- 5 vaječných bílků
- 3 vaječné žloutky
- 5 lžic kokosového, nebo olivového oleje
- 1 lžíce prášku do pečiva
- 1 lžička soli
- 1/2 hrnku vody
- 2 lžíce jablečného octa
Postup
- Předehřejte si troubu na 180 °C.
- Z vaječných bílků ušlehejte sníh.
- Zvlášť v misce smíchejte lněná semínka, prášek do pečiva, sůl a olej.
- Přidejte žloutky, vodu a jablečný ocet.
- Do těsta pomalu vmíchávejte sníh z bílků.
- Těsto nalijte do formy na chleba vyložené papírem.
- Lněný chleba pečte 30 minut.
Odvar z lněného semínka
V hubnoucím programu se doporučuje odvar z lněného semínka. Vždy ho pijte denně po dobu 2 týdnů, a potom ho na 2 týdny vysaďte. Takový cyklus dodržujte 3 měsíce, a pak si dejte 1 měsíc od odvaru přestávku.
Ingredience
- 2 lžíce lněných semínek
- 3 hrnky vody
Postup
- Do hrnce dejte lněná semínka s vodou.
- Vařte odvar zhruba 10 minut na mírném ohni.
- Potom ho nechejte vychladnout.