Jak udělat domácí žervé z jogurtu, mléka či tvarohu?

Určitě znáte sýr žervé. Oblíbený byl už u našich babiček, které si ho dělávaly doma.

Sice se dají koupit různé druhy tohoto zdravého tvarohového zázraku v obchodech, ale není nad domácí žervé.

Přece jen víte, z čeho tento tvarohový sýr vyrábíte.

Ochutit si ho navíc můžete podle vlastního uvážení.

Jak tedy na jeho výrobu? Receptů existuje spousta. 

Domácí výroba žervé

Jakmile jednou domácí žervé okusíte, nebudete chtít jiné. Záleží na tom, z čeho si ho ještě chcete vyrobit, protože možností existuje spousta. Klasikou je domácí žervé z tvarohu, ovšem dají se udělat i tučnější alternativy, které oceníte například při nízkosacharidové dietě.

TIP: Při nízkosacharidové dietě je kladen důraz na vyšší obsah tuků. Inspirujte se v našem článku a přečtěte si, jak se drží nízkosacharidová dieta, co můžete jíst a co naopak nesmíte.

Ingredience

  • 2 kelímky měkkého tvarohu
  • 500 ml zakysané smetany

Postup

  1. V misce smíchejte tvaroh se smetanou.
  2. Použijte cedník, vložte si do něj utěrku, a potom do ní nalijte tvaroh smíchaný se smetanou. Cedník potom uložte do hlubší nádoby.
  3. Nádobu přikryjte, dejte ji do lednice a nechejte ji tak 24 hodin.
  4. Do nádoby odkapou syrovátka a na druhý den je domácí lučina hotová.  
Skvělý recept na domácí žervé
Zdroj: fearlessfresh.com

Domácí žervé z řeckého jogurtu

Další je výborný recept na domácí žervé, které ocení již zmínění jedinci dodržující nízkosacharidové stravování. Daná alternativa totiž obsahuje více tuku. Stejným způsobem vyrábí domácí žervé Hruška, jehož určitě znáte díky jednoduchým, levným a rychlým receptům.

Ingredience

  • 500 g řeckého jogurtu s obsahem 10 % tuku
  • 250 ml zakysané smetany

Postup

  1. V misce nejprve smíchejte jogurt se smetanou. Poté je výroba domácího žervé stejná jako u předchozího receptu.
  2. Vezmete cedník, dáte do něj utěrku a nalijete do ní jogurt se smetanou. Cedník umístíte do hlubší nádoby.
  3. Nádobu přikryjete a ponecháte v lednici po dobu 24 hodin. 

Domácí lučina jen z jogurtu

Jak vyrobit domácí český smetanový sýr? Postačí vám k tomu jen a pouze jogurt. Pro ochucení použijte špetku soli.

Ingredience

  • 400 g kvalitního smetanového jogurtu
  • 1/2 lžičky soli

Postup

  1. Smíchejte jogurt se solí, klidně můžete přidat i nějaké bylinky, záleží pouze na vašich chutích.
  2. Cedník si umístěte do kastrůlku či vyšší misky. Důležité je, aby pod cedníkem byl prostor alespoň o výšce 2 centimetrů. Poté do cedníku dejte plátýnko a do něj jogurt.
  3. Jogurt zakryjte plátýnkem a na něj dejte třeba igelitový sáček naplněný vodou jako závaží.
  4. Celé to takto vložte do lednice a ponechejte 24 hodin.
TIP: Hotové domácí žervé rozmíchejte ještě lžičkou či metličkou, dostane krémovější chuť.

Domácí lučina z mléka

Najdete i další způsoby, jak vyrobit lučinu sýr. Jestliže doma nemáte kvalitní bílý jogurt, použijte mléko. Jak tedy postupovat?

Ingredience

  • 4 hrnky plnotučného mléka
  • 2 až 3 lžíce citronové šťávy
  • 1/2 lžičky soli

Postup

  1. V hrnci se silným dnem rozehřejte mléko. Neustále ho míchejte, aby se vám nepřipálilo.
  2. Jakmile přivedete mléko k varu, snižte teplotu a postupně přidávejte citronovou šťávu. Stále však mléko míchejte.
  3. Po několika minutách na dne bude zelená tekutina a nahoře zůstanou silné kadeře. Hrnec v tomto okamžiku odstavte.
  4. Do velké misky si dejte cedník s plátýnkem. Nalijte směs do síta a nechejte ji vychladnout.
  5. Domácí žervé pak dejte do kuchyňského robota a rozmixujte ho, aby bylo hladké a krémové. Mixujte ho alespoň tři až čtyři minuty. Pokud budou v sýru ještě nějaké hrudky, v mixování pokračujte déle.
  6. Přidejte sůl podle chuti, případně i další ingredience, jako jsou bylinky, česnek a podobně.
  7. Žervé pomazánka vám vydrží v lednici až 7 dnů.  

Lososová pomazánka

Jakmile si tedy osvojíte na domácí žervé recept, můžete si potom z této pochoutky dělat další pokrmy, například pomazánky. Zachutná vám určitě lososová pomazánka.

Ingredience

  • 225 g domácího žervé
  • 110 g uzeného lososa
  • 2 lžíce majonézy
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1 lžíce červené cibule (jemně nakrájené)
  • 1 lžíce čerstvé petrželky (jemně nasekané)
  • 1 lžíce čerstvého kopru (jemně nasekané)
  • 1/2 lžičky nastrouhaného křenu
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička mletého černého pepře

Postup

  1. Všechny ingredience dejte do kuchyňského robota a rozmixujte, dokud nevznikne lahodná pomazánka.
  2. Podávejte s čerstvým pečivem. 
Výtečný recept na lososovou pomazánku z žervé
Zdroj: thespruceeats.com

Sýrová pomazánka

Mezi další oblíbené recepty ze žervé patří určitě klasická sýrová pomazánka. Použijete ji na chlebíčky, ale i jednohubky.  

Ingredience

  • 225 g nastrouhaného čedaru
  • 2 hrnky žervé
  • 1/2 hrnku majonézy
  • 1/4 zakysané smetany
  • 1 malý stroužek česneku, jemně nastrouhaný
  • 1/4 lžičky uzené papriky
  • 1/4 lžičky kajenského pepře a další

Postup

  1. Všechno smíchejte dohromady, rozmixujte pomocí kuchyňského robota, a potom pomazánku podávejte s čerstvým pečivem. Recepty s žervé jsou jednoduché, rychlé a výtečné. 
Skvělý recept na sýrovou pomazánku z žervé
Zdroj: bonappetit.com

Mrkvový bochník s žervé

Ještě tu máme další recepty z žervé, tentokrát ve sladkém podání. Co takhle si upéct mrkvový bochník, jenž si zamilujete nejen vy, ale také vaše ratolesti.

Ingredience

  • 450 g žervé
  • 3/4 hrnku rostlinného oleje
  • 2 a 1/4 hrnku hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 2 lžičky mletého zázvoru
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 3/4 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička soli
  • 200 g mrkve
  • 1/3 hrnku cukru
  • 2 velká vejce
  • 3 lžičky vanilkového extraktu

Postup

  1. Důležité je, aby bylo domácí žervé pokojové teploty.
  2. Rozehřejte si troubu na 180 °C. Vymažte si formu na bochník rostlinným olejem a vyložte pečicím papírem.
  3. Smíchejte mouku, prášek do pečiva, mletý zázvor, jedlou sodu, skořici a lžičku soli.
  4. Mrkev oloupejte. Nahrubo ji nastrouhejte přímo do moučné směsi. Všechno promíchejte.
  5. Zvlášť v misce si smíchejte polovinu žervé (druhou polovinu nechejte na polevu) a 1 a 1/2 hrnku cukru. Přidejte 2 velká vejce a směs rozšlehejte, dokud nebude hladká. Během mixování přilijte 3/4 hrnku oleje a na závěr ještě 2 lžičky vanilkového extraktu.
  6. Suché ingredience s mrkví přidejte do mokrých ingrediencí.
  7. Vezměte si připravenou formu a těsto nalijte do ní.
  8. Pečte bochník 90 minut. Poté ho vytáhněte a nechejte vychladnout. Během toho si připravíte ještě polevu.
  9. V misce si smíchejte zbývající žervé, zbývající cukr, lžičku vanilkového extraktu a 1/4 lžičky soli. Mixujte, dokud vám nevznikne hladká poleva.
  10. Dejte polevu vychladnout do lednice.
  11. Nakonec ji rozetřete na horní část bochníku a posypte skořicí. 
Žervé se používá i na mrkvový bochník
Zdroj: bonappetit.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X