Slyšeli jste o tom, že pomáhá divoká rýže při hubnutí?
Víte vůbec, co je divoká rýže a že se nejedná o rýži jako takovou?
Jedná se v podstatě o semena vysoké vodní trávy rostoucí v Severní Americe. Právě z tohoto důvodu se říká rýži i indánská.
Vodní trávě se velice dobře daří ve sladkovodních jezerech a řekách, přičemž roste především v oblasti Velkých jezer v Minnesotě, a to už minimálně 12 tisíc let.
Divoká rýže má jedinečnou povahu a kvůli relativnímu nedostatku je drahá.
Protože má výraznou chuť, často se míchá s klasickou rýží na vylepšení její chutě.
Proč jíst divokou rýži?
Divoká rýže je bezlepková, a proto ji do svého jídelníčku mohou zařadit klidně i lidé s bezlepkovou dietou, tedy celiaci. O bezlepkovém stravování se můžete dočíst více informací ve speciálním článku o gluten free dietě.
Dále divoká rýže podporuje trávení, je bohatá na hořčík a napomáhá správné funkčnosti nervového systému.
Obsahuje 3 g vlákniny na jeden hrnek, tedy mnohem více vlákniny, než má třeba černá rýže, oves a quinoa.
Divoká rýže se hodí při jakémkoliv stylu stravování, neboť není rafinovaná a má v sobě velké množství bílkovin a živin. Jelikož se jedná o trávu, je bohatší na bílkoviny než ostatní druhy rýže.
Obsahuje 6,5 g bílkovin na jeden hrnek. V neposlední řadě je skvělým zdrojem kyseliny listové, manganu, zinku a železa.
Stále váháte, že je divoká rýže zdraví prospěšná?
Přesvědčí vás i to, že působí antioxidačně, zlepšuje imunitní systém a do svého jídelníčku ji můžete zařadit i během redukční diety. Odstraňuje špatný cholesterol a má pozitivní účinky na kardiovaskulární systém.
Jak uvařit divokou rýži?
Vaření je jednoduché.
Indiánská rýže se vaří ve velkém množství vody. Ideální je nejprve nechat rýži na několik hodin (přes noc) namočenou ve vodě.
Potom se vaří tak, že dáte jeden hrnek rýže do hrnce a tři hrnky vody či zeleninového vývaru.
Vařte ji zhruba 35 až 50 minut. Občas ji promíchejte, aby se vám nepřipálila ke dnu hrnce.
Co divoká rýže obsahuje?
Porce vařené divoké rýže o hmotnosti 100 g obsahuje:
- Kalorie: 101
- Sacharidy: 21 g
- Bílkoviny: 4 g
- Vláknina: 2 g
- Vitamín B6: 7 % DDD (doporučené denní dávky)
- Kyselina listová: 6 % DDD
- Hořčík: 8 % DDD
- Fosfor: 8 % DDD
- Zinek: 9 % DDD
- Měď: 6 % DDD
- Mangan: 14 % DDD
Proč se doporučuje divoká rýže na hubnutí? Důvod je jednoduchý – počet kalorií. U divoké rýže kalorie jsou nižší než u normální bílé rýže, ta má totiž na 100 g zhruba 112 až 130 kalorií.
Vyšší obsah bílkovin a vlákniny
Divoká rýže v porovnání s ostatními druhy rýží má mnohem více bílkovin. Stogramová porce obsahuje 4 g bílkovin, což je dvakrát více než u hnědé či bílé rýže.
Divoká rýže je považována za kompletní bílkovinu, což znamená, že obsahuje všech devět esenciálních aminokyselin.
Co se vlákniny týče, tak množství u divoké rýže a hnědé rýže je totožné, přičemž na 100 g připadá 1,8 g vlákniny. Bílá rýže však neobsahuje takřka žádnou vlákninu.
Zdroj silných antioxidantů
Antioxidanty jsou pro celkové zdraví velice důležité. Chrání před stárnutím a snižují rizika mnoha nemocí, včetně rakoviny.
Indiánská rýže se chlubí vysokým obsahem antioxidantů, přičemž množství antioxidantů je 30krát větší než u rýže bílé.
Objevte podobné tipy
Nežádoucí účinky
Konzumace divoké rýže vám nemůže nijak ublížit.
Problémy mohou nastat jen v okamžiku, pokud je kontaminovaná houbou námel či těžkými kovy.
Kontaminace houbou námel
Semena divoké rýže mohou být infikovaná jedovatou houbou zvanou námel, která může být nebezpečná.
Pokud takovou rýži zkonzumujete, mohou se u vás objevit nepříjemné potíže, jako jsou zvracení, průjem, bolesti hlavy, závratě, záchvaty a mentální poškození.
Infikovaná zrna mají obvykle růžové či purpurové skvrny, které jsou viditelné lidským okem.
Protože jsou však ve většině zemí aplikovány předepsané zemědělské postupy, dochází ke kontaminaci houbou jen ve výjimečných případech.
Těžké kovy
Stejně jako klasická rýže, tak i ta indiánská může obsahovat těžké kovy, jako jsou olovo, kadmium a arsen. Jestliže však jíte pestrou stravu, tedy nejíte rýži denně ve velkém množství, nemusíte se bát zdravotních problémů.
Bílá vs. divoká rýže
V tabulce níže vidíte rozdíl mezi divokou a bílou rýží. Obsah jednotlivých látek je uveden na 100 g rýže.
Divoká rýže | Bílá rýže | |
Kalorie | 101 | 123 |
Tuky | 0 g | 0 g |
Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
Sodík | 3 mg | 2 mg |
Sacharidy | 21 g | 26 g |
Vláknina | 2 g | 1 g |
Cukry | 1 g | 0 g |
Bílkoviny | 4 g | 3 g |
Recepty s divokou rýží
Losos s rýží je při hubnutí perfektní kombinace
Jestliže nemáte zrovna chuť na žádnou polívku, ani rizoto, připravte si divokou rýži s lososem.
INGREDIENCE
- 2 lžíce řepkového oleje
- 1/2 hrnku najemno nakrájené bílé cibule
- 1 hrnek najemno nasekané červené papriky
- 1/2 hrnku rozpůlených pekanových ořechů
- 2 hrnky uvařené divoké rýže v kombinaci s hnědou rýží
- 1 hrnek vařené zelené čočky
- 1/2 hrnku zeleninového vývaru
- šťáva z 1 citronu
- 3 lžíce nasekaného čerstvého kopru
- 1/2 hrnku sušených brusinek
- sůl a pepř podle chuti
- 1 filet z lososa (bez kůže)
- 1/2 lžičky papriky
POSTUP
- Rozehřejte si na pánvi 1 lžíci oleje. Přidejte cibulky a osmahněte ji dozlatova. Přidejte papriku a pekanové ořechy. Počkejte, až bude paprika měkká a ořechy jemně opečené, tedy zhruba 5 minut.
- Do pánve potom přidejte rýži, čočku a vývar.
- Po 5 minutých vmíchejte citronovou šťávu, kopr a brusinky. Ochuťte solí a pepřem.
- Směs dejte do servírovací misky.
- Zvlášť na pánvi si rozehřejte lžíci oleje. Lososa osolte a opepřete, posypte ho paprikou po obou stranách.
- Lososa osmahněte na pánvi z každé strany maximálně 3 minuty.
- Lososa vyjměte z pánve, nechejte pár minut vychladnout, a potom za pomoci dvou vidliček oddělujte kousky a dávejte je na připravenou rýži a čočku.
- Ozdobte koprem a servírujte.
Rýžový salát s řepou, hrozny a pekanovými ořechy
Trochu netradiční pokrm, ovšem výborný. Jestliže máte rádi saláty, určitě si na něm pochutnáte. Samozřejmě v něm nechybí ani divoká rýže. Příprava salátu vám zabere pár minut.
INGREDIENCE
- 2 hrnky divoké rýže
- sůl a pepř
- 12 červených baby řep
- 1/4 hrnku extra panenského olivového oleje
- 1 a 1/2 hrnku pekanových ořechů
- 1/4 hrnku jablečného octa
- 1 malá šalotka
- 2 hrnky bezsemenných bílých hroznů nakrájených na poloviny
- 140 g nasekané rukoly
POSTUP
- Předehřejte si troubu na 220 °C.
- V hrnci uvařte indiánskou rýži, a to tak, že dáte 2 hrnky rýže a 6 hrnků vody.
- Vodu v hrnci mírně osolte a rýži vařte zhruba 45 minut, dokud nezměkne.
- Vymačkejte z rýže zbytek vody a rozprostřete ji na velký plech.
- Mezitím si oškrábejte řepu. Osmahněte ji po dobu zhruba 30 minut na olivovém oleji a dochuťte ji pepřem a solí, a potom ji nakrájejte na malé kousky.
- Připravte si malý pekáč, vyložte ho pečicím papírem, dejte na něj pekanové ořechy a nechejte je zhruba na 10 minut v troubě. Až budou voňavé a opečené, vytáhněte je, nechejte je vychladnout a nahrubo je nakrájejte.
- V misce si rozšlehejte ocet s nasekanou šalotkou a nechejte ho 5 minut odstát. Přidejte 1/4 hrnku olivového oleje, rýži, řepu, hrozny a promíchejte. Dochuťte salát solí a pepřem, znovu trochu promíchejte. Nahoru dejte rukolu a pekanové ořechy a podávejte.