Černý, zelený nebo snad červený čaj?
Už jste někdy slyšeli o Pu-erh čaji a zejména tom červeném?
Pokud nejste zrovna znalci čajů, tak vám to asi nic neříká. Nicméně tento čajík rozhodně stojí za bližší prozkoumání.
Není sice tolik známý jako další barevné varianty, avšak k hubnutí má rozhodně co říct! Navíc potěší i řadou zdravotních benefitů.
Co si pod ním představit?
V podstatě se jedná o druh černého čaje, který se po staletí vyrábí tradičním způsobem fermentace. Pomocí mikroorganismů a bez přístupu vzduchu.
Navzdory však své bohaté historii, zůstával dlouho v západním světě skryt. Své vrcholné popularity dosáhl až koncem 20 století. Taky jste o něm nevěděli?
Pokud to tak nechcete nechat, přečtěte si více o účincích, složení a doporučení k pití tohoto červeného čaje. Může vám hodně prospět.
Odkud se vzal červený čaj?
Červený čaj Pu-erh neboli čaj pu’er je jedinečný druh fermentovaného čaje, který se tradičně vyrábí v čínské provincii Yunnan. Je vyroben z listů stromu známého jako „divoký starý strom“, který roste v této oblasti. A čím je tento strom starší, tím je čaj z jeho lístků lepší a kvalitnější.
Ačkoli existují i jiné druhy fermentovaného čaje, jako je například kombucha, čaj pu-erh je jiný, protože samotné listy jsou spíše fermentovány nikoli vařeny, jak to bývá u jiných čajů.
Sami Číňané označují pak tento čaj jako červený, neboť v černém nebo tmavě hnědém nálevu je patrný nádherný červený odstín.
Svou chutí je velmi specifický, proto napoprvé většinou zaujme málokoho. Pokud mu však dáte šanci, určitě nebudete litovat!
Mnoho lidí pije čaj Pu-erh, protože poskytuje nejen zdravotní výhody, ale také výhody fermentovaných potravin, které:
- Posilují imunitní systém a kosti
- Udržují zdravá a čistá střeva
- Jsou ideální pro hubnutí, protože neobsahují cukry ani cholesterol a mají hodně vlákniny
- Zvyšují energii v těle
- Jsou výbornými zdroji antioxidantů a probiotik
Fermentace navíc vytváří jedinečný profil chuti. Jednotlivé příchutě čaje Pu-erh se dramaticky liší od černého čaje. Je to proto, že zatímco listy černého čaje ztmavnou pomocí enzymatické reakce zvané oxidace, Pu-erh ztmavne procesem mikrobiální fermentace.
Kdy v průběhu tohoto procesu se mění molekulární sloučeniny v listu a vytváří tím pestrou škálu chutí, což se nepodobá žádnému jinému čaji. Chuť často připomíná zemitou až hlinitou, nicméně variací je zde spousta. Běžně se také do čajů Pu-erh přidávají dřevité houby, sladké seno a bylinné aroma, jako je kafr nebo aloe.
Jak probíhá výroba červeného čaje
Tato prastará metoda má své kořeny už v neolitu, kde se používala dlouho předtím, než lidé pochopili vědu, která za tímto procesem stojí. Díky fermentaci jinými slovy kvašení si potraviny vytvářejí úplně nové chutě, jsou výživově bohatší i lépe stravitelné.
Červený čaj Pu-erh vzniká při fermentaci černého čaje. Celé to mají na svědomí mikroorganismy, které bez přístupu vzduchu dělají svou denní práci, rozkládají sacharidy a jako vedlejší produkty vytvářejí alkohol a kyseliny. Právě tak i vzniká červený čaj, který tím získává svou silnou chuť i vůni.
Pu-erh je bohatý zejména na polyfenoly, které jsou významnými antioxidanty známé pro své protizánětlivé účinky. Vyniká však i vysokým obsahem vitamínu E a velkým množstvím důležitých minerálních látek, jako je hořčík, mangan, měď, vápník, zinek nebo železo.
Na celý proces výroby se můžete podívat v tomto videu:
Účinky Pu-erh čaje
Pu-erh je pro lidský organismus prospěšný z mnoha důvodů. Přečtěte si 5 nejvýznamnějších pozitivních účinků, které tento červený čaj přináší:
Podporuje hubnutí a spalování tuků
Ač zatím neexistuje dostatečné množství studií, které by potvrzovaly jednoznačně účinky tohoto čaje na hubnutí. Nějaké se přeci jen najdou. Dostupné jsou například studie prováděné na hlísticích, které ukázaly, že čaj Pu-erh může redukovat tvorbu nových tuků a pomoci při spalování již uloženého tělesného tuku, což může vést ke ztrátě hmotnosti. Zda to platí i pro člověka, je však stále otázkou.
Nicméně, jelikož je tento čaj fermentovaný, i tak pokud ho budete užívat, dodá vašemu tělu probiotika a prospěšné střevní bakterie, které mohou pomoci zlepšit vaši kontrolu hladiny cukru v krvi. To hraje klíčovou roli při regulaci hmotnosti a hladu.
V čaji najdeme i kofein, který přirozeně zvyšuje metabolismus a tím urychluje spalování tuků. Pu’erh také dokazuje, že blokuje hromadění viscerálního tuku, což je nebezpečný tuk okolo vnitřních orgánů.
Všechny tyto vlastnosti jsou skvělé, proto je dobré pít čaj Pu-erh při dietě a cvičení. Jeho samotné pití sice nespálí tuky hned, ale pomůže vám s cestou.
Tuto skutečnost potvrzuje i jedna studie z roku 2011. Ve které 36 lidí s nadváhou konzumovalo 333 mg čajového extraktu Pu-erh 3x denně po dobu 12 týdnů. A výsledek? Vedlo to k významně lepším hodnotám tělesné hmotnosti, indexu (BMI) a břišního tuku ve srovnání s kontrolní skupinou.
Takže bezesporu nějaký vliv tento čaj má, jen je potřeba ho přijímat ve větším množství, což nemusí být vždy snadné vzhledem k jeho chuti. Docílit toho lze většinou jen doplňky s jeho extráty. Nicméně i tak se jedná se o výborný podpůrný prostředek, který vám pomůže se zbavit nadbytečných kil přírodní cestou a hlavně podpořit zdraví.
Hledáte přírodní doplněk stravy na hubnutí? Přečtěte si náš článek o přírodní vláknině psylliu.
Redukuje cholesterol v krvi
Výtažky z čaje Pu-erh mohou pomoci snížit hladinu cholesterolu dvěma způsoby:
- Zaprvé: zvýší produkci žlučových kyselin vázaných na tuk ve stolici, čímž zabrání vstřebávání tuku do krevního oběhu.
- Zadruhé: omezí hromadění tuků. Tyto účinky mohou snížit nejen vaši váhu, ale i riziko srdečního onemocnění.
Studie s čajem pu’erh dále dokazují, že listy obsahují malé množství lovastatinu. To je obvykle lék na předpis, který se používá při snižování hladiny cholesterolu. Lovastatin v pu’erh zjevně pochází z bakterií, které žijí na listech a fermentují je.
Z toho vyplývá, že pití tohoto čaje po dlouhou dobu může nejen snížit špatný cholesterol, ale může také zvýšit hladinu dobrého cholesterolu. Takže Pu-erh by mohl být mnohem zdravější volbou pro vysoký cholesterol oproti lovastatinu na předpis.
Napomáhá trávení
Žaludek i střeva používají zdravé bakterie k rozložení potravy a získání živin. Čaj Pu-erh obsahuje mikroorganismy a bakterie, které pomáhají trávit tělu tuky a těžká jídla. Z tohoto důvodu je vhodné si dát šálek s vydatnou večeří nebo sladkým dezertem.
Ačkoli trávicí vlastnosti pu-erhu při hubnutí mohou být někdy marketingem značně zveličené, tak jedno zdravotní tvrzení je jisté, neboť má základ jak v čínské tradici, tak ve vědě. A tím je, že dobrý šálek pu-erhu vždy pomůže uklidnit žaludky po těžkém jídle nebo po větším množství vína.
Věděli jste, že Pu-erh čaj urychluje snižování alkoholu v těle až dvojnásobně rychleji, než je běžné?
Snižuje stres
Tento čaj obsahuje také kofein, čímž napomáhá uvolnit a snížit stres. Působí taktéž antidepresivně. Čemuž vděčí neurotransmiterům, které vám pomohou uvolnit se. Dokáží taktéž zvýšit produkci melatoninu v mozku, což vede k lepší náladě i spánku.
Předchází nemocem
A konečně, Pu’erh se může uplatnit v boji proti řadě nemocem. Obsahuje velké množství antioxidantů, které pomáhají bojovat proti nachlazení i chřipce.
Má také protizánětlivé vlastnosti. Tyto vlastnosti rovněž bojují proti choroboplodným zárodkům a uvolňují i prohřívají tělo, což se může hodit zvláště v chladných podzimních a zimních dnech.
Sypaný versus sáčkový
Pu-erh se obvykle prodává ve stlačených „koláčcích“ z čajových lístků, ale lze jej koupit také jako sypaný čaj. Obecně se ještě rozlišuje na dlouhodobě zrající a krátkodobě zrající. Hlavní rozdíly si můžete prohlédnout níže v tabulce:
Krátkodobě zrající | Dlouhodobě zrající |
Zraje jen 60 dnů | Zraje několik měsíců |
Méně kvalitní | Chutnější a kvalitnější |
Levnější (desítky korun) | Dražší (stovky až tisíce korun) |
Horší chuť – více zemitější až hlinitá | Chuť nasládlá s příměsí zemité |
Objevte podobné tipy
Jak připravit čaj Pu-erh
Tento čaj se tradičně vaří při vyšších teplotách než jiné pravé čaje, proto je při vaření třeba použít vodu o teplotě 95–100 stupňů. Můžete jít západní cestou a použít velkou konvici nebo se rozhodnout pro tradiční asijskou metodu a vařit s víčkovou miskou známou jako gaiwan. Vaření pomocí asijské metody vám dopřeje čaj s plnější chutí.
Krok 1: Připravte si čajové lístky
Jak už jsme zmínili, tak tento čaj lze zakoupit jako sypaný nebo v pevné formě, jako jsou koláčky různých velikostí. Pokud máte doma sypkou formu, jednoduše si ji připravte jako jakýkoli jiný sypaný listový čaj.
Pokud máte koláčky odlomte ostrým nožem malé množství podle toho, kolik šálků připravujete. Obecně byste měli použít 1 gram čajových lístků na každých 15 mililitrů vody. Pro představu na jeden malý šálek postačí 1 čajová lžička sypaného čaje Pu-erh.
Krok 2: Propláchněte je
Nachytejte si keramický hrnek a prohřejte ho horkou vodou. Následně dejte odlomené čajové lístky do konvice a zalijte malým množstvím vařící vody, jen tak, abyste zakryli listy. Poté ihned vylijte vodu. Opláchnutí čajových lístků dojde k jejich otevření, což vede k výraznější chuti.
Krok 3: Zalijte horkou vodou
Pokud se uchýlíte k západní metodě, nechte červený čaj louhovat maximálně 5 minut. Pokud je vám bližší asijská metoda, listy namočte v prvním nálevu na 10 sekund, podruhé na 20 sekund …
První nálev většinou nebývá nejlepší, ale s každým dalším se to zlepšuje. Západoevropským způsobem většinou připravíte opakovaně dva až tři šálky, v asijském stylu šest až osm.
Při hubnutí je ideální vypít až 5 šálků denně. Čaj Pu-erh obsahuje kofein, nicméně jeho červená varianta ho zas tolik nemá asi jen 4 % teinu (kofeinu), takže jej bez obav můžete pít kdykoli během dne. Nejlépe však ráno a brzy odpoledne. Ve večerních hodinách jeho pití raději omezte.
Červený čaj s chromem
Pokud je vaší největší motivací zhubnout s červeným čajem. Vyplatí se sáhnout po doplňku stravy, který obsahuje extrakt z pravého Pu-erh čaje.
Doplněk často obsahuje i chrom, který pomáhá upravit kolísající hladinu cukru v krvi a tím omezuje chuť na sladké. Červený čaj s chromem je proto na hubnutí jako stvořený! Většinou se prodává v kapslích, které obsahují extrakt z červeného čaje a chelát chromu.
Červený Pu-erh čaj versus rooibos
Mnoho lidí si občas plete červený čaj s čajem rooibos kvůli jeho barvě. Nenechte se však zmást, rooibos nemá s červeným čajem nic společného a ani na hubnutí nemá dvakrát velký vliv.
Jeho název je odvozen od holandského výrazu pro „červený keř.“ Vyrábí se z jehlicových listů aspalathus linearis, rostliny, která se těší velké oblibě v Jižní Africe, odkud se vyváží do celého světa. Na rozdíl od Pu-erh čaje bez kofeinu se sladkou a jemnou chutí. Někomu může připomínat černý čaj.
8 zajímavostí o Pu-erh čaji
Patří mezi 50 nejpoužívanějších bylin v čínské medicíně. Přezdívá se mu také „požírač tuků“, neboť pomáhá redukovat váhu.
Pu-erh čaj si nechali vyrábět čínští císaři, aby zachovali hodnotu a kvalitu zeleného čaje. Pro běžný lid byl však v té době zcela nedostupný. V minulosti se používal dokonce jako platidlo.
Vydrží roky, aniž by ztratil chuť, naopak chuť je stále lepší. Pro opravdové labužníky ty nejlepší čaje dosahují stáří až 60 let.
Sklízí se z čajových listů stromů, ne keřů, jak je běžné u jiných čajů.
Dobře vyzrálé lístky se řadí mezi nejcennější čaje na světě a čerstvé várky vysoce kvalitní maochy (nedokončený čaj) jsou sběrateli považovány za dlouhodobé investice.
Tyto čaje se tradičně lisovaly už odedávna do čajových koláčků pro dálkovou přepravu pláněmi Mongolska, kde byly nezbytnou součástí kočovné stravy s vysokým obsahem bílkovin.
Pu-erh čaje mají několik druhů, které se mezi sebou liší chutí i vůní. Mezi nejoblíbenější rozhodně patří Junnanský, Yixingský a Keemun.
Faktory prostředí a proces fermentace mohou ovlivnit chuť tohoto čaje, může mít ovocnou, zemitou, pižmovou i rašelinovou příchuť.
Čaje jsou úžasné.