Ve světě má dělená strava jak své příznivce, tak i své odpůrce.
Spousta lidí však zásady dělené stravy respektuje a upravuje si podle nich jídelníčky.
Dělenou stravu byste však neměli vnímat jako dietu, která vám pomůže zhubnout. Jedná se totiž o životní styl, jenž vás dokáže zbavit i mnoha onemocnění a zdravotních problémů.
Snad nejznámější je dělená strava podle Haye.
Jak tedy tento způsob stravování vznikl?
Jaká jsou jeho pravidla?
A jaké zdravotní benefity přináší?
Vznik dělené stravy
William Howard Hay (1866 – 1940) v roce 1981 promoval na americké univerzitě New York University Medical College. Vystudoval medicínu se specializací na chirurgii.
O šestnáct let později ho však postihly zdravotní potíže, a proto se rozhodl zkoumat souvislost mezi stravou a zdravím. Hay vážil 102 kilogramů, měl vysoký krevní tlak a také Brightovu nemoc (vážné a nevyléčitelné onemocnění ledvin).
Hay měl také dilatační kardiomyopatii, přičemž lékaři mu oznámili, že jeho život nepotrvá s těmito diagnózami dlouho. Právě kvůli tomu se rozhodl, že začne sám na sobě dělat pokusy se stravou.
V jeho těle se zadržovala voda, měl opuchlé nohy, dokonce se bál spát vleže, aby se neutopil zadrženou vodou. Cvičením se mu stále nedařilo zhubnout, přičemž přebytečné kilogramy začal ztrácet až úpravou stravy.
Uvědomil si, že jeho stravovací návyky nejsou dobré.
Kombinace jídla
Po ukončení lékařské fakulty Hay jedl po dobu 11 let pouze v hotelech, penzionech a restauracích. Potom se oženil a jeho manželka mu dalších 5 let vařila, ale ještě ne podle nových pravidel. Stále přibíral a přibíral, až jeho váha překonala hranici 100 kilogramů.
Podívejte se, jaká jsou pravidla pro kombinování potravin. Dělená strava přehledná tabulka:
Skupiny potravin | Potraviny | Kombinovat s | Nekombinovat s | Výjimky |
Kyselé ovoce | grapefruit, pomeranč, citron, limetka, granátové jablko, rajčata | kyselým ovocem, ořechy a semínky | sladkým ovocem a jinými skupinami potravin | rajčata se mohou jíst se zeleninou s nízkým či žádným obsahem škrobu a avokádem |
Středně kyselé ovoce | jablka, meruňky, bobule, hrozny, kiwi, mango, nektarinky, papája, broskve, hrušky, švestky, jahody | kyselým nebo sladkým ovocem, nikoliv s obojím, ořechy a semínky | ostatními skupinami potravin | |
Sladké ovoce | banány, kokos, datle, sušené ovoce, sušené švestky, rozinky | středně kyselým ovocem, ořechy a semínky | kyselým ovocem a jinými skupinami potravin | |
Meloun | vodní, žlutý, Cantaloupe | melouny jezte samostatně | všemi skupinami potravin | |
Bílkoviny | maso, drůbež, ryby, vejce, mléčné výrobky, fazole, hrášek, ořechy a semínka, arašídy, sójové boby, sójové výrobky, tofu | zeleninou s nízkým či žádným obsahem škrobu | ostatními bílkovinami, tuky, uhlohydráty, škroby a ovocem | mléko pijte samostatně |
Zelenina s nízkým či žádným obsahem škrobu | chřest, artyčoky, řepa, brokolice, zelí, květák, okurka, lilek, česnek, salát, celer, mrkev, cibule, petržel, hrášek, paprika, tuřín, cuketa | bílkovinami, tuky, uhlohydráty a škroby | ovocem | |
Sacharidy a škroby | chleba, těstoviny, zrna, obiloviny, brambory, dýně, zimní tykve, příze | zeleninou s nízkým či žádným obsahem škrobu a tuky | ovocem a bílkovinami | |
Tuky | avokádo, olivy, kokos, máslo, smetana, len, sezamové a řepkové oleje | zeleninou s nízkým či žádným obsahem škrobu, uhlohydráty, škroby a bílkovinami | bílkovinami a ovocem | avokádo lze jíst s ovocem |
Hay jedl skoro každý den maso, nebo nějaké jiné koncentrované bílkoviny. Obvykle je kombinoval s bílým chlebem či bramborami. Hay takové jídlo popsal jako “běžné jídlo na americkém stole”. Během dne jedl hodně pečiva a denně si dal i tři šálky kávy, které si osladil cukrem a smetanou.
Hayovy stravovací návyky nebyly neobvyklé. Maso a brambory konzumují Američané běžně.
Vývoj nového způsobu stravování
Hay začal jíst třikrát denně, přičemž dvakrát klasické jídlo, jednou pouze zeleninu. Přestal pít kávu, ale nadále kouřil cigarety a pil alkohol. Uvedl však, že po dvou týdnech na novém způsobu stravování mu přestala chutnat i káva, o několik měsíců později také cigarety. Po třech měsících vážil 79,4 kilogramů.
Podle něj dosáhl optimální váhy. I nadále však ve svém stravování pokračoval, začal navíc zkoumat stravu a cvičení, a to z konvenčního a alternativního pohledu.
Opřel se o studijní práci Ivana Petroviče Pavlova, ruského fyziologa, jenž se proslavil svým výzkumem na psech. Podle jeho studie trvá u psů asi dvě hodiny, než stráví sacharidy, a čtyři hodiny, než stráví bílkoviny. Pokud navíc pes při jídle kombinoval bílkoviny a sacharidy, pak trávicí proces trval i 13 hodin.
Hay na základě svého výzkumu vytvořil stravu, která je založena na teorii, že zdraví je ovlivněno chemickým procesem trávení.
Tělo používá pro uhlohydráty alkalický trávicí proces a pro skupinu, kterou Hay nazval jako sacharidy a sladké věci, potřebuje tělo kyselinu. Pokud se však konzumují sacharidy a proteiny současně, alkalický proces je přerušen procesem kyselým. Kombinace nekompatibilních potravin způsobuje acidózu, tedy hromadění přebytečných kyselin v tělních tekutinách.
Podle Haye je řešením jíst bílkoviny v jednom jídle a v druhém jídle zase sacharidy. Ovoce klasifikoval jako kyseliny. Zeleninu zase označil za neutrální kategorii, kterou je možné kombinovat s jakoukoliv jinou skupinou.
Byl zastáncem každodenního klystýru k očištění tlustého střeva.
Samotný doktor zaznamenal, že poté, co se začal stravovat podle pravidel dělené stravy, snížil se mu krevní tlak, zbavil se otoků nohou a dokonce si mohl i zaběhat, což pro něj předtím bylo nepředstavitelné.
Hay se vzdal své lékařské praxe, chirurgie a podávání léků. Věřil, že mnohem více pro svět udělá tím, když začne propagovat dělenou stravu. Svůj jídelníček představil v roce 1911 a zbytek života strávil jeho propagací. Přednášel ve Spojených státech i Kanadě a psal také knihy.
Ukázkový jídelníček podle Haye
Pátek
Snídaně | Pomerančová šťáva a mléko |
Oběd | Rajčatový vývar, pečená cibule, rajčatovo-okurkový salát s dresingem z majonézy, meruňky jako dezert |
Večeře | Grilovaná ryba, nebo steak, dušená čekanka, dušená mrkev a salát z drceného zelí, cibule a ředkviček |
Sobota
Snídaně | Celozrnné muffiny, med, máslo a černá káva |
Oběd | Smetanová polévka, dušený celer a salát z ananasu, hrušek a hroznů, citronový krém jako dezert |
Večeře | Grilované jehněčí kotlety, dušený květák, dušená kapusta a salát z grapefruitu a zelí s majonézovým dresinkem, čerstvé broskve s neslazenou smetanou jako dezert |
Objevte podobné tipy
Současná podoba dělené stravy
V současné době dělená strava už nezahrnuje každodenní klystýr. Dělená strava rozděluje potraviny na tři hlavní skupiny a jsou stanovena pravidla, jak se mají jednotlivá jídla kombinovat.
Jídelníček se skládá převážně z ovoce a zeleniny, přičemž odborníci doporučují počkat alespoň 4 hodiny, než začnete jíst další jídlo, ovšem z neslučitelné kategorie.
Setkáte se s různými názory. Někdo doporučuje jíst malé porce bílkovin, sacharidů a tuků. V některých jídelních plánech je kladen důraz na celozrnné výrobky a nezpracované sacharidy. Jiné zase umožňují pít i alkoholické nápoje.
Jsou také jídelní plány, jež zakazují průmyslově zpracované potraviny s přísadami, jako jsou rafinovaný cukr, margarín a bílá mouka.
Jsou také jídelní plány, jež zakazují průmyslově zpracované potraviny s přísadami, jako jsou rafinovaný cukr, margarín a bílá mouka.
Konkrétně dělená strava podle Haye je založena na kategoriích bílkovin, sacharidů a neutrálních potravin. Bílkoviny a neutrální potraviny lze kombinovat.
Neutrální potraviny lze kombinovat i se sacharidy. Je potřeba se vyhnout kombinaci bílkovin a sacharidů. V tomto článku najdete i podobné diety.
Bílkoviny | Neutrální potraviny | Sacharidy |
maso | veškerá zelenina s výjimkou zeleniny z kategorie sacharidů | obiloviny |
drůbež | všechny ořechy kromě arašídů | chléb |
ryby | tuky včetně másla, smetany, vaječných žloutků a olivového oleje | rýže |
vejce | whisky a gin | výrobky z mouky a celých zrn, jako jsou pšenice, oves, kukuřice a ječmen |
mléčné výrobky včetně mléka, sýrů a jogurtů | škrobová zelenina (brambory, sladké brambory, dýně a artyčoky) | |
luštěniny včetně fazole, čočky, sójových bobů, cizrny | sladké ovoce (rozinky, datle, fíky, sladké hrozny a zralé banány) | |
většina ovoce (jablka, meruňky, třešně, rybíz, angrešt, grapefruit, hrozny, kiwi, citrony, limety, liči, mango, nektarinky, pomeranče, mučenky, hrušky, ananas, švestky, maliny, jahody a mandarinky) | pivo | |
melouny (konzumovat by se měly samostatně) | ||
červené víno, bílé víno, mošt |
Podívejte se na názornou ukázku, co je a není vhodné vzájemně kombinovat:
Výhody dělené stravy
Stejně jako všechny druhy stravování, tak má i dělená strava pro a proti. Právě mezi výhody patří:
- účinná redukce hmotnosti,
- příjem nízkokalorických potravin bohatých na vlákninu (delší pocit plnosti),
- konzumace ovoce a zeleniny,
- předcházení vážným onemocněním.
I dělená strava má svá úskalí, mezi něž zase patří:
- nevyhovující pro všechny,
- striktní dodržování kombinace potravin,
- riziko nestabilního výsledku (hrozí jo-jo efekt).
Strašák jo-jo efekt hrozí v okamžiku, kdy po dosažení vysněné hmotnosti začnete jíst zase tak jako předtím. Právě z daného důvodu je nezbytné vnímat dělenou stravu jako životní styl, nikoliv jako dietu.
Názory na otázku, jestli je zdravá dělená strava, se liší. Každému tělu totiž vyhovuje něco jiného.
Jak začít s dělenou stravou?
Jestliže se vám tedy zalíbila dělená strava, jak začít vám prozradíme v následujících řádcích. Z výše uvedeného už víte, co je dělená strava, jak se rozdělují a kombinují potraviny, teď už stačí jenom začít.
Prvně si důkladně pročtěte výše uvedené informace, abyste pochopili, jak se mohou a nemohou jednotlivé suroviny kombinovat.
Začátky jsou opravdu těžké, a to i s dělenou stravou. Ukázka jídelníčku vám usnadní změnit životní styl.
Ukázkový jídelníček dělené stravy na celý týden
Den | Snídaně | Oběd | Večeře |
Pondělí | ovesná kaše | bramborová pečeněčerstvý ovocný salát | pečené kuře s kořenovou a listovou zeleninoucitronová smetana |
Úterý | müssli | česnekové brambory a salátbanán | sýrový pudink se zeleninou |
Středa | ovesná kaše | těstoviny s pestem | sekaná zapečená s bramboryčerstvé ovoce |
Čtvrtek | kukuřičné lupínky s jogurtem | chleba, máslo a salát | grilovaná ryba se zeleninou jablečný pudink |
Pátek | toast s marmeládou | rýžový salátčerstvé ovoce | pečená makrela se zeleninousýry |
Sobota | palačinky | pečené sladké brambory | pečené kuře se zeleninousýry a čerstvé ovoce |
Neděle | müssli | naan chléb čerstvé ovoce | skopový, nebo hovězí guláš |