Nepečené vánoční cukroví: 5 receptů po kterých se budete olizovat

0
7753

Nedostává se vám letos času na pečení kdovíkolika druhů cukroví?

Pokud chcete ještě vylepšit své letošní skóre, vsaďte na nepečené kokosové cukroví, nepečené kuličky a další dobroty!

Nepečené cukroví, to totiž rozhodně nejsou pouze známá vosí hnízda a kávová zrna.

A co více, nepečené cukroví můžete obměňovat donekonečna: mandle můžete vyměnit za lískové oříšky, rozinky za sušené brusinky, strouhaný kokos za kakao nebo skořici… Experimenty jsou zkrátka vítané.

Netypické kokosové kuličky s jáhly

Zdravé jáhly jsou bohužel poněkud opomíjené, přitom i v nepečeném vánočním cukroví mají své místo!

Ingredience:

  • 150 g jáhel
  • 700 ml mléka
  • 60 g ořechů
  • 60 g rozinek
  • 60 g mletého kokosu
  • 60 g třtinového cukru
  • 1 lžíce másla
  • 2 lžíce medu
  • 1 balení celých loupaných mandlí
  • strouhaný kokos na obalení
  • špetka soli

Příprava:

  1. Jáhly spařte vroucí vodou, abyste je zbavili hořké chuti. Poté je zalijte mlékem, přidejte špetku soli a pomalu vařte, dokud nezměknou.
  2. Vychladlé jáhly smíchejte s ořechy nasekanými v sekáčku, rozinkami, kokosem, třtinovým cukrem a medem.
  3. Všechny ingredience důkladně promíchejte. Jestliže se těsto bude příliš lepit, je možné přidat ještě trochu kokosu.
  4. Ze vzniklé hmoty oddělujte malé kousky těsta, doprostřed vmáčkněte celou mandli a poté vždy vytvarujte kuličku.
  5. Kuličky obalte v kokosu, ale třeba i mletých oříšcích nebo kvalitním kakau. Skladujte je v chladu.

Originální kaštanové kuličky

Okoukalo se vám stále stejné nepečené vánoční cukroví? Potom vyzkoušejte netradiční kaštanové kuličky, které si zamilujete po prvním soustu!

Ingredience:

  • 100 g dětských piškotů
  • 250 g kaštanového pyré
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 60 g másla
  • rum podle chuti
  • strouhaný kokos nebo čokoládová poleva

Příprava:

  1. Piškoty nasekejte v sekáčku a smíchejte s moučkovým cukrem.
  1. Následně vmíchejte kaštanové pyré, máslo a trochu rumu.
  2. Vypracujte hladké těsto a dejte jej ztuhnout do lednice.
  3. Z těsta tvarujte malé kuličky a obalujte je ve strouhaném kokosu nebo je namáčejte v čokoládové polevě.
  4. Kaštanové kuličky skladujte v chladu a servírujte je v papírových košíčcích.

Fíkové bonbóny

Fíky nemá každý rád, ale díky tomuto receptu jim jistě přijdete na chuť!

Ingredience:

  • 1 žloutek
  • 80 g třtinového cukru
  • 60 g mletých lískových ořechů
  • 60 g sekaných fíků
  • 2 hrsti loupaných mandlí
  • čokoládová poleva z kvalitní hořké čokolády

Příprava:

  1. Prošlehejte žloutek s cukrem a vmíchejte mleté lískové ořechy a fíky nasekané v sekáčku.
  2. Vzniklé těsto vyválejte na vále mírně posypaném cukrem. Z těsta vykrajujte například hvězdičky, které ve středu ozdobte mandlí.
  3. Hvězdičky ozdobte čokoládovou polevou a nechejte je ztuhnout.Nepečené vánoční cukroví - fíky

Bleskurychlá roláda ze sušenek

Krásná na pohled a rozplývající se na jazyku, to je roláda, která se obejde bez pečení. Hlavní roli zde totiž zastávají sušenky!

Igredience:

  • 250 g oblíbených sušenek (například skořicových, ovesných)
  • 150 g nastrouhaných ořechů
  • 100 g medu
  • 100 ml silné kávy
  • 1 lžíce rumu
  • 1lžíce kakaa
  • 200 g mascarpone
  • 60 g třtinového cukru
  • 1 vanilkový cukr

Příprava:

  1. Sušenky nasekejte v sekáčku nebo je rozdrťte pomocí válečku.
  2. Přidejte k nim ořechy, med, kávu, rum (případně rumovou tresť) a kakao.
  3. Vypracujte tuhé těsto a dejte jej odležet.
  4. Na krém vyšlehejte mascarpone s třtinovým a vanilkovým cukrem. Krém můžete ochutit také trochou čerstvě vymačkané citronové šťávy.
  5. Těsto rozválejte na silnější plát a potřete ji krémem.
  6. Roládu srolujte, zabalte ji do alobalu nebo potravinářské fólie.
  7. Hotovou roládu nechejte nejméně jeden den uležet v lednici. Před servírováním ji krájejte na tenké plátky nožem namočeným ve studené vodě.

 

Roztomilé mandlové hříbečky

Kouzelné sladké hříbečky jsou dobré a krásné na pohled, takže se stanou ozdobou vašeho svátečního stolu.

Ingredience:

  • 200 g mandlí nastrouhaných najemno
  • 200 g moučkového cukru
  • 2 bílky
  • 30 g kvalitní hořké čokolády

Příprava:

  1. Z moučkového cukru a mandlí vypracujte marcipánovou hmotu. V případě potřeby přidejte jeden nebo dva bílky, aby se vám lépe pracovalo.
  2. Vzniklou hladkou hmotu rozdělte na dvě části, jednu větší a druhou menší.
  3. Menší část marcipánové hmoty promíchejte s čokoládou nastrouhanou najemno.
  4. Z této části tvarujte hlavičky hříbečků, ze zbylé části potom nožičky.
  5. Obě části k sobě slepte pomocí bílku.

Zanechají na vaší postavě vánoční svátky každý rok neblahé následky? Potom na vánoční mlsání letos vyzrajte! K tomu je jako stvořená vláknina! Všechny potřebné informace shrnuje článek Psyllium a hubnutí: všechna důležitá fakta. Hubnutí nemusí být mučení!

Zaujaly vás naše recepty ale děláte si starosti kde seženete všechny tyto ingredience? Pro inspiraci mrkněte například do akčního letáku Tesco.

Nepečené vánoční cukroví: 5 receptů po kterých se budete olizovat
5 (100%) 1 vote

Zanechte odpověď

Vložte komentář
Jméno