Nepečené vánoční cukroví: 5 receptů po kterých se budete olizovat

0
33

Nedostává se vám letos času na pečení kdovíkolika druhů cukroví?

Pokud chcete ještě vylepšit své letošní skóre, vsaďte na nepečené kokosové cukroví, nepečené kuličky a další dobroty!

Nepečené cukroví, to totiž rozhodně nejsou pouze známá vosí hnízda a kávová zrna.

A co více, nepečené cukroví můžete obměňovat donekonečna: mandle můžete vyměnit za lískové oříšky, rozinky za sušené brusinky, strouhaný kokos za kakao nebo skořici… Experimenty jsou zkrátka vítané.

Netypické kokosové kuličky s jáhly

Zdravé jáhly jsou bohužel poněkud opomíjené, přitom i v nepečeném vánočním cukroví mají své místo!

Ingredience:

  • 150 g jáhel
  • 700 ml mléka
  • 60 g ořechů
  • 60 g rozinek
  • 60 g mletého kokosu
  • 60 g třtinového cukru
  • 1 lžíce másla
  • 2 lžíce medu
  • 1 balení celých loupaných mandlí
  • strouhaný kokos na obalení
  • špetka soli

Příprava:

  1. Jáhly spařte vroucí vodou, abyste je zbavili hořké chuti. Poté je zalijte mlékem, přidejte špetku soli a pomalu vařte, dokud nezměknou.
  2. Vychladlé jáhly smíchejte s ořechy nasekanými v sekáčku, rozinkami, kokosem, třtinovým cukrem a medem.
  3. Všechny ingredience důkladně promíchejte. Jestliže se těsto bude příliš lepit, je možné přidat ještě trochu kokosu.
  4. Ze vzniklé hmoty oddělujte malé kousky těsta, doprostřed vmáčkněte celou mandli a poté vždy vytvarujte kuličku.
  5. Kuličky obalte v kokosu, ale třeba i mletých oříšcích nebo kvalitním kakau. Skladujte je v chladu.

Originální kaštanové kuličky

Okoukalo se vám stále stejné nepečené vánoční cukroví? Potom vyzkoušejte netradiční kaštanové kuličky, které si zamilujete po prvním soustu!

Ingredience:

  • 100 g dětských piškotů
  • 250 g kaštanového pyré
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 60 g másla
  • rum podle chuti
  • strouhaný kokos nebo čokoládová poleva

Příprava:

  1. Piškoty nasekejte v sekáčku a smíchejte s moučkovým cukrem.
  1. Následně vmíchejte kaštanové pyré, máslo a trochu rumu.
  2. Vypracujte hladké těsto a dejte jej ztuhnout do lednice.
  3. Z těsta tvarujte malé kuličky a obalujte je ve strouhaném kokosu nebo je namáčejte v čokoládové polevě.
  4. Kaštanové kuličky skladujte v chladu a servírujte je v papírových košíčcích.

Fíkové bonbóny

Fíky nemá každý rád, ale díky tomuto receptu jim jistě přijdete na chuť!

Ingredience:

  • 1 žloutek
  • 80 g třtinového cukru
  • 60 g mletých lískových ořechů
  • 60 g sekaných fíků
  • 2 hrsti loupaných mandlí
  • čokoládová poleva z kvalitní hořké čokolády

Příprava:

  1. Prošlehejte žloutek s cukrem a vmíchejte mleté lískové ořechy a fíky nasekané v sekáčku.
  2. Vzniklé těsto vyválejte na vále mírně posypaném cukrem. Z těsta vykrajujte například hvězdičky, které ve středu ozdobte mandlí.
  3. Hvězdičky ozdobte čokoládovou polevou a nechejte je ztuhnout.

Bleskurychlá roláda ze sušenek

Krásná na pohled a rozplývající se na jazyku, to je roláda, která se obejde bez pečení. Hlavní roli zde totiž zastávají sušenky!

Igredience:

  • 250 g oblíbených sušenek (například skořicových, ovesných)
  • 150 g nastrouhaných ořechů
  • 100 g medu
  • 100 ml silné kávy
  • 1 lžíce rumu
  • 1lžíce kakaa
  • 200 g mascarpone
  • 60 g třtinového cukru
  • 1 vanilkový cukr

Příprava:

  1. Sušenky nasekejte v sekáčku nebo je rozdrťte pomocí válečku.
  2. Přidejte k nim ořechy, med, kávu, rum (případně rumovou tresť) a kakao.
  3. Vypracujte tuhé těsto a dejte jej odležet.
  4. Na krém vyšlehejte mascarpone s třtinovým a vanilkovým cukrem. Krém můžete ochutit také trochou čerstvě vymačkané citronové šťávy.
  5. Těsto rozválejte na silnější plát a potřete ji krémem.
  6. Roládu srolujte, zabalte ji do alobalu nebo potravinářské fólie.
  7. Hotovou roládu nechejte nejméně jeden den uležet v lednici. Před servírováním ji krájejte na tenké plátky nožem namočeným ve studené vodě.

 

Roztomilé mandlové hříbečky

Kouzelné sladké hříbečky jsou dobré a krásné na pohled, takže se stanou ozdobou vašeho svátečního stolu.

Ingredience:

  • 200 g mandlí nastrouhaných najemno
  • 200 g moučkového cukru
  • 2 bílky
  • 30 g kvalitní hořké čokolády

Příprava:

  1. Z moučkového cukru a mandlí vypracujte marcipánovou hmotu. V případě potřeby přidejte jeden nebo dva bílky, aby se vám lépe pracovalo.
  2. Vzniklou hladkou hmotu rozdělte na dvě části, jednu větší a druhou menší.
  3. Menší část marcipánové hmoty promíchejte s čokoládou nastrouhanou najemno.
  4. Z této části tvarujte hlavičky hříbečků, ze zbylé části potom nožičky.
  5. Obě části k sobě slepte pomocí bílku.

Zanechají na vaší postavě vánoční svátky každý rok neblahé následky? Potom na vánoční mlsání letos vyzrajte! K tomu je jako stvořená vláknina! Všechny potřebné informace shrnuje článek Psyllium a hubnutí: všechna důležitá fakta. Hubnutí nemusí být mučení!


Nepečené vánoční cukroví: 5 receptů po kterých se budete olizovat
Ohodnoťte tento příspěvek!

Zanechte odpověď

Vložte komentář
Jméno