5 nejlepších druhů vánočního cukroví pro rok 2017

0
1106

Vánoční cukroví… Zatímco někomu stačí pár druhů, v jiných rodinách není vánočního cukroví nikdy dost.

Jaká je situace ve vaší domácnosti? Ať už je to jakkoli, vždy se vyplatí vyzkoušet i nové recepty.

Proto pro vás máme recepty na osvědčené vánoční cukroví, stejně jako na neobvyklé vánoční dobroty!

Lahodné vanilkové rohlíčky

Ingredience:

  • 340 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 400 g hladké mouky
  • 150 g mletých vlašských ořechů
  • 1 vanilkový lusk (případně vanilkové aroma)
  • špetka soli

Příprava:

  1. Stejně jako u jiných typů těst na vanilkové rohlíčky nakrájejte máslo na menší kostky.
  2. Vanilkový lusk podélně rozřízněte a semínka vyškrabte. Zbylý vanilkový lusk dejte do nádoby s moučkovým cukrem.
  3. Máslo a semínka vanilky smíchejte s ostatními surovinami v kompaktní těsto, které nechejte ideálně přes noc odležet.
  4. Kousky těsta tvarujte do malých rohlíčků, ale na pomoc si můžete vzít i speciální plech, do kterého těsto vtlačíte.
  5. Rohlíčky pečte v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 12 minut.
  6. Ještě teplé rohlíčky obalujte v moučkovém cukru s vanilkovým aroma. Jestliže chcete svému jídelníčku trochu odlehčit, použijte k obalení sušené mléko.

Originální datlové pusinky

Ingredience:

  • 280 g třtinového cukru
  • 50 g lískových ořechů
  • 50 g vlašských ořechů
  • 50 g mandlí
  • 100 g sušených datlí
  • 4 bílky
  • šťáva z 1 citronu

Příprava:

  1. Lískové i vlašské ořechy, mandle i datle nasekejte nadrobno.
  2. Třtinový cukr rozmixujte v mixéru na jemný prášek.
  3. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh.
  4. Sníh dejte do nerezové mísy nad vodní lázeň, přidejte třtinový cukr a šlehejte dohladka.
  5. Promíchejte s ořechy, mandlemi a datlemi.
  6. Na plechy tvořte pomocí cukrářského sáčku malé pusinky.
  7. Hotové pusinky pečte při nízké teplotě, zhruba 100 °C, dokud nebudou krásně růžové.
  8. Mělo by to trvat přibližně hodinu.

Nebeské kokosové pusinky

Pusinky, které se rozplývají na jazyku, zná každý. Ovšem vylepšení v podobě kokosu je dostává na vyšší úroveň, takže se stanou hvězdou vašeho vánočního mlsání!

Ingredience:

  • 75 g moučkového cukru
  • 75 g krystalového cukru
  • 3 bílky
  • 200 g strouhaného kokosu
  • 100 g čokolády na vaření
  • špetka soli
  • šťáva z poloviny citronu

Příprava:

  1. Z bílků se špetkou soli ušlehejte tuhý sníh.
  2. Poté vmíchejte krystalový cukr a citronovou šťávu. Dále šlehejte, dokud se cukr nerozpustí.
  3. V jiné míse smíchejte strouhaný kokos s moučkovým cukrem a tuto směs pomalu vmíchávejte do ušlehaného sněhu.
  4. Pokud je výsledná směs příliš řídká, přidejte ještě trochu kokosu.
  5. Pusinky tvarujte přímo na vymazaný plech lžičkou, případně zdobicím sáčkem.
  6. V předehřáté troubě pusinky sušte asi 15 minut, ale pozor na to, aby se nepekly. Vnitřek pusinek by měl zůstat mírně vlhký.
  7. Hotové pusinky můžete dozdobit čokoládovou polevou.

Pikantní zázvorky

Ingredience:

  • 375 g hladké mouky
  • 125 g másla
  • 90 g třtinového cukru
  • 230 g medu
  • 1 lžička sody
  • 2 cm kořene zázvoru

 

Příprava:

  1. V míse prošlehejte cukr s máslem a medem.
  2. Přimíchejte prosátou mouku, sodu a nastrouhaný zázvor. Důkladně promíchejte.
  3. Na pomoučeném vále vyválejte tenký plát a vykrajujte z něj libovolné tvary.
  4. Vykrájené zázvorky rozložte na plech vyložený pečicím papírem a uložte je přes noc do chladu.
  5. Druhý den zázvory upečte v předehřáté trouba na 170 °C přibližně 15 minut.

 

Nejjemnější mandlové sušenky

Ingredience:

  • 179 g mletých loupaných mandlí
  • 140 g moučkového cukru
  • 1 bílek
  • 1 lžička vanilkového aroma
  • špetka soli
  • nastrouhaná kůra z poloviny citronu
  • celé mandle na ozdobu

Příprava:

  1. Mandle a polovinu moučkového cukru nasypte do mixéru a důkladně je rozmixujte na hladkou kaši.
  2. Bílek se špetkou soli ušlehejte do pěny, potom přisypte zbytek cukru a ušlehejte do střední tuhosti.
  3. Vmíchejte citronovou kůru, vanilkové aroma a mandle s cukrem.
  4. Rukama namočenýma ve studené vodě vytvářejte ze směsi malé kuličky a pokládejte je na plech vyložený pečicím papírem.
  5. Každou sušenku ozdobte nahoře mandlí.
  6. Mandlové sušenky nechejte vyschnout přes noc při pokojové teplotě a poté je pečte 10 minut na 180 °C.

Máte pocit, že některé recepty jsou až moc sladké? Potom vyzkoušejte TOP 5 zdravých receptů na vánoční cukroví. Jistě najdete takové vánoční cukroví, které neohrozí vaši snahu o hubnutí!

5 nejlepších druhů vánočního cukroví pro rok 2017
Ohodnoťte tento příspěvek!
Předchozí článekTOP 5 nejjednodušších receptů na vánoční cukroví
Další článekTOP zdravé a poctivé recepty na vanilkové rohlíčky
Milan Pichlík
Jsem fanoušek zdravého životního stylu a rád o tom také píši. Baví mě psát články o hubnutí, nejrůznějších metodách jak zhubnout a pro tyto účely tvořím také jídelníčky. Dále jsem aktivní sportovec v nejrůznějších sportovních odvětvích. V neposlední řadě mě baví vařit, a proto píši i články s tématikou zdravých receptů. Čtením těchto článků se snad inspirujete a naučíte se také žít zdravým životním stylem a vybudujete si skvělou postavu.

Zanechte odpověď

Vložte komentář
Jméno