TOP 3 recepty do bezlepkové diety

0
1605

Zaujala vás bezlepková dieta, díky níž jde hubnutí mnohem lépe?

Nemůžete se však odhodlat vyřadit lepek ze svého jídelníčku?

Vyzkoušejte naše oblíbené recepty na bezlepkové dobroty, které si zamilujete po prvním soustu.

Vyhlaste jednou provždy konec lepku!         

Pokud nevíte, které potraviny jsou do bezlepkové diety vhodné a chtěli by jste také se inspirovat příklad jídelníčku do této diety, tak si napřed přečtěte článek na tomto odkazu.

300x300.png

Královská snídaně: Bezlepkové palačinky z rýžové mouky

Kdo by nemiloval palačinky? Tuto oblíbenou dobrotu si nemusíte odepřít ani při bezlepkové dietě. Navíc palačinky z rýžové mouky jsou snad ještě lepší než palačinky klasické!

Ingredience

  • 140 g rýžové mouky
  • 1 vejce
  • 250 ml mléka (může být i rýžové nebo sójové)
  • 50 g cukru (nemusí být)
  • 2 lžíce oleje
  • 1 špetka soli
  • 1/2 lžičky kypřicího prášku (bezlepková varianta)
  • K servírování domácí marmeláda, čerstvé ovoce a ořechy podle chuti

Postup přípravy

V míse smíchejte mouku, sůl, prášek do pečiva a cukr. Přilijte mléko a vymíchejte krásně hladké těsto. Nakonec pomalu vmíchejte vejce spolu s olejem. Pokud toužíte po opravdu jemných, hladkých palačinkách, tak použijte ponorný mixér. Těsto nechejte v lednici půl hodiny odležet.

Palačinky smažte na pánvi jemně potřené olejem. Servírujte je s domácí marmeládou nebo ovocem, záleží jen na vaší chuti. K doslazení můžete použít také sirup, například agávový nebo datlový.

Obměna receptu

Rýžové palačinky skvěle chutnají i ve slané verzi. Proto vynechejte cukr, přidejte do těsta více soli a přidat můžete i na jemno nasekané čerstvé, případně sušené bylinky, například bazalku nebo tymián. Palačinky servírujte naplněné například šunkou, strouhaným sýrem a rajčaty. Pro ještě lepší chuť můžete palačinky ještě posypat sýrem a zapéct je v troubě.

TIP: V bezlepkové dietě by jste si měli dávat pozor na příjem bílkovin. Proto doporučuji zakoupit nějaký proteinové koktejl na hubnutí, díky kterému Vám půjde hubnutí snáze. 

Výtečná svačinka: Slaný koláč s čedarem a špenátem

Koláč nemusí být pouze slaný! Jakmile jednou zkusíte oblíbený slaný koláč neboli quiche, který vám učaruje!

Ingredience

  • 100 g kukuřičné mouky
  • 30 g rýžové mouky
  • 50 ml kvalitního tuku (nejlépe olivového oleje)
  • 50 ml vody
  • 1/4 sáčku kypřicího prášku (bezlepková varianta)
  • 100 ml smetany na vaření
  • 1 vejce
  • 200 g strouhaného sýra čedaru
  • 1 balíček mraženého listového špenátu
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • mletý muškátový oříšek
  • čerstvě mletý barevný pepř
  • sůl

Postup přípravy

Nejdříve si připravte těsto. V míse smíchejte mouku, kypřicí prášek, sůl. Přidejte tuk a vodu podle potřeby. Vypracujte těsto a nechejte jej v lednici odležet.

Mezitím si připravte náplň. Nadrobno nakrájenou cibuli zpěňte na oleji a přidejte utřený česnek a špenát, který nechejte „zvadnout“. Špenát osolte, opepřete a přidejte muškátový oříšek. Směs nechejte krátce vychladnout a vmíchejte do ní smetanu, vejce a polovinu strouhaného sýru.

Těsto přemístěte do koláčové formy a rozprostřete jej po dně i okrajích. V případě potřeby si vypomozte prsty. Na těsto rozmístěte připravenou náplň.

Slaný koláč pečte na 180 stupňů, dokud okraje koláče nebude zlaté a náplň neztuhne. Několik minut před koncem pečení koláč posypte zbytkem strouhaného sýru.

Pro nezdolné masožravce můžete do náplně přidat kvalitní šunku nakrájenou na kostičky.

Koláč je výborný za tepla i za studena, takže si jej bez obav vezměte v krabičce do práce.

Obměna receptu

Tento recept můžete obměňovat podle své chuti a také zásob ve vaší lednici. Jednou špenát a čedar nahraďte pórkem a nivou, jindy lilkem, žampiony a mozarellou a nebojte se ani nezvyklé kombinace kozího sýra a rukoly.

Dokonalá sladká tečka: Banánové bezlepkové muffiny

Čím jsou tyto muffiny výjimečné? Svou vláčností, o kterou se postarají banány přímo v těstě!

Ingredience

  • 2 zralé banány
  • 200 g bezlepkové mouky (např. kukuřičná, rýžová)
  • 150 g třtinového cukru
  • 70 ml oleje
  • 100 ml mléka
  • 2 vejce
  • 1 balíček kypřicího prášku (bezlepková varianta)
  • 2 hrsti nasekaných vlašských ořechů

Postup přípravy

V míse vyšlehejte třtinový cukr a žloutky do pěny. Postupně přisypávejte prosátou mouku smíchanou s kypřicím práškem. Zároveň přilévejte také mléko a olej. Na závěr přidejte banány, které předem rozmačkáte vidličkou, a ořechy. Všechny ingredience důkladně promíchejte.

Těsto rozdělte do forem na muffiny a pečte na 180 stupňů 15-20 minut. Pomocí špejle se ujistěte o tom, že muffiny jsou vevnitř upečené.

Obměny receptu

Bezlepkové banánové muffiny můžete vylepšit také skořicí a místo třtinového cukru použít med. A pokud dostanete chuť na jiné ovoce, použijte místo banánů například maliny, které si budou překvapivě dobře rozumět s kokosem. Jindy můžete do těsta nastrouhat jablka, díky kterým budou muffiny také neuvěřitelně vláčné. Poté stačí přidat trochu perníkového koření a muffiny budou rázem úplně jiné!

Další tipy na vaření a pečení

Nezapomeňte, že v bezlepkové dietě přicházíte o důležité vitamíny. Z toho důvodu jsem napsal recenzi na účinný doplněk stravy Lipoxal Effect, který Vám dodá potřebné vitamíny a pomůže Vám efektivně hubnout. Recenzi si můžete přečíst zde.

Zahušťování

V rámci bezlepkové diety se také naučte zdravěji zahušťovat polévky a omáčky. V první řadě se vždy pokuste zahustit omáčky zeleninou, kterou jednoduše rozmixujete, případně následně propasírujete. Skvělým pomocníkem je v tomto případě hraška, která je vyrobena z hrachu a bezlepkových obilovin. Hraška se navíc skvěle hodí i na obalování apod.

Obalování

Strouhanka je v rámci gluten free diety zapovězena. Ale pokud si čas od času nedokážete odpustit smažené jídlo, potom k obalení použijte například nadrcené kukuřičné lupínky, samozřejmě bezlepkové. A pro ozvláštnění můžete zkusit například mandlové lupínky.

Máte nějaký oblíbený bezlepkový recept? A jaké jsou vaše tipy na bezlepkové vaření a pečení? A pokud se chcete dozvědět více o gluten free dietě, nenechejte si ujít článek Bezlepková dieta: vše, co potřebujete vědět

Přejeme vám dobrou chuť i bez lepku!


TOP 3 recepty do bezlepkové diety
5 (100%) 1 vote
Předchozí článekBezlepková dieta: vše, co potřebujete vědět
Další článekSuperpotraviny Vám pomohou zhubnout!
Milan Pichlík
Jsem fanoušek zdravého životního stylu a rád o tom také píši. Baví mě psát články o hubnutí, nejrůznějších metodách jak zhubnout a pro tyto účely tvořím také jídelníčky. Dále jsem aktivní sportovec v nejrůznějších sportovních odvětvích. V neposlední řadě mě baví vařit, a proto píši i články s tématikou zdravých receptů. Čtením těchto článků se snad inspirujete a naučíte se také žít zdravým životním stylem a vybudujete si skvělou postavu.

Zanechte odpověď

Vložte komentář
Jméno